Mastodon

Mastodon 4.2 a fost lansat cu o actualizare destul de importantă

Mastodon, serverul open source pentru rețele sociale federate de tip Twitter, a lansat o versiune majoră care adaugă caracteristici menite să ușureze viața noilor utilizatori.

Versiunea 4.2 – lansată joi (21.09.2023), prim versiune pe care Mastodon a cosiderat-o demnă de a fi anunțată pe blog după versiuna 3.5 din martie 2023 – este catalogată drept o „actualizare masivă” de către CEO-ul și Fondatorul Eugen Rochko.

Oricine poate rula un server Mastodon, iar administratorii pot alege să le conecteze în rețea cu alte servere Mastodon. Utilizatorii pot vedea orice server pe care gazda Mastodon alege să le evidențieze.

Un mod de a înțelege Mastodon este de a considera fiecare instanță ca fiind un server de e-mail care poate vorbi cu alte servere de e-mail – cu toate, dacă un administrator dorește acest lucru, sau cu un set selectat, dacă se preferă acest lucru.

Rezultatul este ceea ce a ajuns să fie cu cunoscut sub numele de „Fediverse” – un univers federat de conținut care seamănă mult cu utilizarea Twitter de dinainte de Musk, dar care, de fapt, ating mai multe instanțe Mastodon gestionate de administratori diferiți.

Opțiunea de căutare reconstruită

Cea mai mare adiție din această ediție este o facilitate de căutare reconstruită. Acest lucru contează, deoarece este ceva ce utilizatorii se așteaptă să functioneze pur și simplu.

Astfel, Mastodon 4.3 a făcut posibilă căutarea utilizatorilor folosind cuvintele din biografia și numele lor. „Cea mai interesantă veste este că, pentru prima dată, puteți căuta acum postări”, a scris Rochko.

În cazul în care Fediverse sună puțin confuz, cu siguranță nu ești sigur în această situație – iar dezvoltatorii Mastodon știu acest lucur. Versiunea 4.2 a refăcut procesele de înscriere pentru a se asigura că începători nu au probleme în primele lor momente în Mastodon.

Testele utilizatorilor ne-au ajutat să identificăm zonele în care oamenii se rătăcesc în timpul înscrierii, așă că am adăugat indicatori de progres pentru a ghida oamenii prin procesul de înscriere în mai mulți pași și am rescris textul și etichetele pentru a fi mai intuitive.

a declarat Rochko

La conectare, vi se indică primii pași recomandați care includ completarea profilului, urmărirea persoanelor, prima postare și partajarea profilului în afara Mastodon”, continuă el, înainte de a sublinia că testele efectuate de Mastodon cu privire la aceste modificări pe propriile servere au dus la „o creștere a numărului mediu de profiluri pe care le urmărește un nou utilizator de la 2,6 la 6,8”.

Acest număr este unul dintre principalii indicatori ai unei integrări reușite, deoarece feed-ul de acasă este punctul central al Mastodon.

Este, de asemenea, un număr important în contextul Legii lui Metcalfe, care afirmă că valoarea unei rețele este proporționată cu pătratul numărului de utilizatori conectați. Un număr mai mare de utilizatori, care realizează mai multe conexiuni, conferă Mastodon și altor rețele sociale un impuls.

Acum este un moment bun pentru ca o rețea socială să se afle în poziția de a lua avânt, deoarece supravegherea lui Elon Musk asupra lui X (fostul Twitter) a schimbat natura serviciului de microblogging în așa fel încât multi utilizatori au luat în considerare alternativele.

Musk a sugerat săptămâna trecută să facă din X „pay to play”, susținând că aceasta ar putea fi singura modalitate de a descuraja crearea de roboți pe serviciu.

În cazul în care îmbunătățirile aduse de Mastodon îl fac mai prietenos și crește numărul de utilizatori, acesta ar putea ajunge să reprezinte o alternativă mai bună la X și la alte rețele sociale.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *