BSD

Mai multă colaborare între drivere-le hardware ale BSD

Proiectele de sisteme de operare BSD au tendința de a nu beneficia de atât de mult suport din partea furnizorilor de hardware ca Linux.

Iar suportul pentru drivere este și mai fragmentat pe partea BSD din cauza numeroaselor diferențe subtile și mai puțin subtile dintre principalele proiecte.

Pierre Pronchery, dezvoltator NetBSD, a propus o mai mare „armonie” între drivere-le BSD prin creșterea colaborării între principalii actori în ceea ce privește dezvoltarea drivere-lor.

La sfârșitul săptămânii trecute, Pierre Pronchery a solicitat, în cadrul FOSDEM 2023, o colaborare sporită între proiectele BSD open source pentru a îmbunătăți dezvoltarea de drivere.

Din cauza faptului că, adesea, drivere-le nu sunt portabile 1:1 între diferite proiecte principale precum FreeBSD, NetBSD și OpenBSD și din cauza diferențelor de antet și a altor diferențe de denumire a API-urilor nucleului, suportul hardware a avut de suferit.

Differences in BSD
Pierre Pronchery prezintă exemple de diferențe adesea subtile în codul driverului BSD între platforme.

Pierre Pronchery speră ca dezvoltatorii să colaboreze mai mult și să exploreze mai multe modalități prin care codul driver-ului poate fi partajat mai ușor.

Deși nimic concret nu s-a stabilit încă, sperăm că în cele din urmă vor exista mișcări și progrese în acest domeniu în vederea unei dezvoltări mai armonizate, în beneficiul suportului hardware în toate BSD-urile majore.

Cei care doresc să afle mai multe despre efortul lui Pierre Pronchery pot vedea videoclipul FOSDEM 2023 încorporat mai jos, împreună cu prezentarea.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *