Mageia Linux

Mageia 9 Beta 1 a fost lansat pentru testare

După mai bine de doi ani de dezvoltare de la lansarea anterioară a Mageia 8, echipa se pregătește pentru o nouă versiune majoră.

Cu câteva luni în urmă, Mageia 9 Alpha 1 a fost lansată pentru testare. În urma unui program provizoriu și a unei testări alfa promițătoare, prima versiune beta este acum disponibilă pentru a fi încercată.

Mageia este una dintre distribuțiile Linux subestimate care oferă simplitate fără a avea la bază Debian sau Fedora. Este o bifurcație a Mandriva-Linux și promite o utilizare ușoară cu mediile de lucru GNOME, KDE Plasma și Xfce.

Mageia 9 este o versiune semnificativă, deoarece au avut loc actualizări masive în ceea ce privește mediile de lucru. Mageia 8 includea GNOME 3.28, KDE Plasma 5.20 și Xfce 4.16. De atunci, s-au întâmplat multe în ceea ce privește funcționalitatea și actualizările de bază ale acestor medii de lucru.

Mageia 9 beta 1 Xfce
Mageia 9 beta 1 Xfce

Această versiune include mediul de lucru GNOME 43 cu libadwaita și GTK4 pentru prima dată pentru utilizatorii Mageia GNOME. Cea mai recentă versiune a Xfce 4.18 este deja în curs de testare pentru a fi inclusă încă de la versiunea alfa din noiembrie 2022. KDE Plasma 5.26.9 este pregătită în imaginile beta, oferindu-vă efectiv cea mai recentă versiune.

Mageia 9 include nucleul Linux 6.1, care oferă cele mai recente actualizări pentru CPU, GPU, porturi și sisteme de fișiere. În această versiune a nucleului se oferă mai mult suport pentru Rust, pentru a-l face mai sigur și mai securizat pentru versiunile viitoare.

Pachetele de bază și aplicațiile primesc cele mai recente versiuni, așa cum sunt enumerate în rezumatul de mai jos:

  • Nucleul Linux 6.1
  • KDE Plasma 5.26.9
  • Xfce 4.18
  • GNOME 43
  • LibreOffice 7.5
  • Firefox 102 ESR
  • Chromium 110
  • dnf 4.14
  • rpm 4.18
Mageia 9 Control Center
Mageia 9 Control Center

Descărcare

Mageia 9 Beta 1 este acum disponibil pentru descărcare de la legătura de mai jos.

Un fișier ISO separat este disponibil pentru fiecare mediu de lucru în parte – Xfce, Plasma și GNOME. Alegeți-l pe cel pe care îl doriți să îl testați.

Deoarece este o versiune beta, încercați să nu o utilizați pentru activități importante. Este posibil să aibă unele defecte.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *