GNU Project - 40 Years

GNU împlinește 40 de ani

Pe 27 septembrie, vor avea loc evenimente atât în SUA, cât și în Elveția pentru a sărbători cea de-a 40-a aniversare a proiectului GNU.

În acea zi, în 1983, eternul și controversatul Richard Stallman și-a anunțat proiectul de creare a unui nou sistem de operare, denumit recursiv GNU’s Not Unix.

În acest an, Free Software Foundation sărbătorește această zi ca aniversare a proiectului și vor avea loc două evenimente speciale – un „hackday” la sediul FSF din Boston, Massachusetts, precum și o sărbătoare și o întâlnire a hackerilor în Biel/Bienne, Elveția.

Se poate spune că, în sensul restrâns și specific pe care Stallman însuși tinde să îl favorizeze, proiectul GNU a eșuat. Nu există un sistem de operare GNU complet și funcțional.

Un sistem de operare este o mulțime de componente, de la elementele vizibile pentru utilizator până la nucleu, iar nucleul GNU, numit și el recursiv Hurd, este încă incomplet și nu este pregătit pentru utilizarea zilnică, chiar și după atât timp.

Este un proiect foarte ambitios, un adevărat microkernel, și foarte puține proiecte au reușit să facă să funcționeze bine acest lucru. Stadiul tehnicii a trecut, fără îndoială, de la microkernelul Mach, pe care îl folosește Hurd, la proiecte precum seL4.

Un exemplu mai reușit – dar, de asemenea, încă destul de incomplet – este Minix 3, care rulează motorul de managament din toate cipurile Intel moderne.

Înainte de a alege să se descurce singur și să dezvolte Hurd, proiectul GNU aproape că a ales nucleul BSD, după cum descrie Thomas Bushnell, dezvoltatorul Hurd:

Prima mea alegere a fost să iau versiunea BSD 4.4-Lite și să fac un nucleul. Cunoșteam codul, știam cum să fac asta. Acum îmi este perfect evident că acest lucru ar fi reușit splendid și că lumea ar fi fost un loc diferit astăzi.

Toate acestea s-au întâmplat cu mult înainte de Linux; vorbim de 1991 sau cam așa ceva.

Totuși, pentru a fi mai corect și mai echilibrat, proiectul GNU a fost un succes masiv care a schimbat forma întregi industrii informatice.

La un nivel scăzut, există mai multe sisteme de operare GNU bazate pe nuclel Linux, inclusiv GNU Guix, asemănător cu NixOS, precum și mai multe distribuții bazate exclusiv pe codul GNU.

Dar, într-un sens mai general, conceptele de libertate a programelor informatice pe care Stallman le-a formalizat și promovat au dat peste cap industria de programe. Eric Raymond și Bruce Perens au găsit o modalitate de a vinde această idee oamenilor de afaceri prin termenul „open source”.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *