GNOME drops X.Org

GNOME renunța la X.Org

A fost deschis un set de solicitări care ar elimina efectiv suportul pentru sesiunea X.Org (X11) pentru mediul de lucru GNOME și, odată ce acest cod va fi eliminat, va deveni un mediu de lucru exclusiv Wayland.

Împreună cu Fedora 40, care dorește să dezactiveze suportul pentru sesiunea GNOME X11 (și, de asemenea, să transforme KDE Plasma 6 doar pentru Wayland), GNOME în amonte evaluează prerspectiva de a dezactiva și apoi de a elimina suportul pentru sesiunea X11.

Această cerere de a elimina secțiunile sesiunii X11 din gnome-session:

Acesta este primul pas către deprecierea sesiuni X11, secțiunile din systemd sunt eliminate, dar funcționalitatea X11 este înca acolo, astfel încât puteți restabili sesiunea X11 instalând singuri secțiunile în locul corespunzător.

X11 a fost testat din ce în ce mai puțin. Din 2016 am trecut implicit la sesiunea Wayland și este timpul să renunțăm complet la sesiunea X11.

Haideti să eliminăm secțiunile în acest ciclu și poate să continuăm cu eliminarea restului codului sesiunii X11 în ciclul următor.

Aceasta a fost urmată de această cerere care avea să ajungă mai târziu – mai mult ca sigur, un ciclu mai târziu – pentru a elimina de fapt codul sesiunii X11 pentru X.Org. Eliminarea acestui cod ar ușura gnome-session cu 3,6 mii de lini de cod direct.

Au fost deja exprimate unele îngrijorări cu privire la impactul pe care acest lucru l-ar putea avea asupra mediilor de lucru din aval, cum ar fi Budgie și Pantheon, care nu au trecut încă pe deplin la Wayland.

În orice caz, vom vedea unde vor duce discuțiile, dar se pare că 2024 va fi anul în care GNOME va deveni exclusiv pe Wayland.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *