GNOME 45

GNOME 45 a fost lansat

GNOME 45 a fost lansat și acesta va fi mediul de lucru implicit în Ubuntu 23.10, Fedora 39 și opțional în Arch, Manjaro etc.

Această versiune include un nou indicator de spatiu de lucru care înlocuiește precedentul indicator „Activități”. Acesta are o pictogramă în formă de pastilă care indică locul în care se află spațiul de lucru curent și puncte gri pentru toate celelalte spații de lucru.

Files (Nautilus) și Settings (GNOME Control Center) au acum un panou stânga cu înălțime completă, care conține meniul hamburger. De asemenea, paginile de setări About și Privacy au fost reproiectate pentru a fi curate și ușor de utilizat.

GNOME 45 - File Settings

Această versiune vine cu comandă rapidă de la tastatură – Super (tasta Windows) + S – pentru a declanșa meniul de stare a sistemului din dreapta sus, cunoscut și ca Quick Settings.

Pentru tastatura cu iluminare de fundal, aceasta are acum o opțiune de comutare simplă pentru a activa/dezactiva lumina. Și, atunci când faceți clic pe închiderea aplicațiilor din fundal cu ajutorul opțiunii de meniu, aceasta afișează acum o rotiță pentru a oferi informații.

GNOME 45 - Quick Settings

GNOME 45 are 2 noi aplicații de bază. Acestea sunt „Loupe”, un vizualizator de imagini ușor de folosit, care înlocuiește vechiul Eyes of GNOME. Noul vizualizator de imagini suportă gesturile de glisare, ciupire și rotire cu 2 degete și dubla atingere pentru a mări/micșora imaginea.

Loupe - image viewer

Și, Snapshot înlocuiește Cheese ca nouă aplicație de cameră foto. Aceasta folosește GTK4 plus biblioteca LibAdwaita pentru interfața sa modernă, care funcționează atât pe calculator, cât și pe dispozitive mobile.

Snapshot - camera app

Alte schimbări/actualizări sunt:

  • Eliminarea meniului aplicației (de lângă butonul „Activități”) din panoul pentru fereastra focalizată.
  • Indicator nou de utilizare a camerei, numai pentru aplicațiile Pipewire.
  • Căutare rapidă în Software, Characteres, Clocks, Files și Calculator.
  • Mod de iluminare la nivelul întregului sistem, prin extensie.
  • Suport Wayland pentru Input Leap.

Și multe altele pe care le puteți afla din nota de lansare.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *