Germania renunță la Microsoft

Germania renunță la Microsoft pentru Linux și LibreOffice

Datorită faptului că furnizorii de hardware lucrează mână în mână cu Microsoft, mulți oameni nu realizează niciodată că există alternative la Windows și Office.

Nu este însă cazul în Uniunea Europeană (UE) și în China, unde utilizatorii de calculatoare știu totul despre dominația Microsoft pe calculatoare – și multora dintre ei nu le place acest lucru.

Trecerea la Open Source

Astfel, atunci când Dirk Schrödter, ministrul digitalizării din landul Schleswig-Holstein, a anunțat că guvernul landului va trece de la programe prorietăreștila sisteme libere, cu sursă deschisă și la locuri de muncă IT suverane din punct de vedere digital pentru cei aproximativ 30.000 de angajați ai administrației landului”, a existat un motiv de bucurie printre fanii Linux-ului.

Mai exact, Schleswig-Holstein renunța la Windows și Office pentru Linux și pentru populara suită de birou open source LibreOffice. Cabinetul din Schleswig-Holstein a luat această decizie nu din cauza superiorității tehnice a Linux și LibreOffice, ci pentru ca prețuiește „suveranitatea digitală”.

Suveranitatea digitală

În UE, suveranitatea digitală înseamnă protejarea datelor cetățenilor împotriva aspirației de câtre companiile străine și permiterea companiilor tehnologice europene să concureze cu rivalii lor americani și chinezi.

Termenul de suveranitate digitală este foarte important aici. Dacă o administrație publică folosește un program proprietar, închis, care nu poate fi studiat sau modificat, este foarte greu de știu ce se întămplă cu datele utilizatorilor.

a declarat The Document Foundation, organizația care susține LibreOffice

Deși Microsoft încearcă să îndeplinească cerințele UE în materie de suveranitate digitală, guvernele europene nu sunt – să spunem – prea încrezătoare.

Nu avem nicio influență asupra proceselor de funcționare a acestor soluții [proprietare] și asupra gestionării datelor, inclusiv asupra unei posibile ieșiri de date către tări terțe.

În calitate de stat, avem o mare responsabilitate față de cetățenii și companiile noastre pentru a ne asigura că datele lor sunt păstrare în siguranță la noi în și trebuie să ne asigurăm că datele lor sunt păstrate în siguranță la noi și trebuie să ne asigurăm că deținem întotdeauna controlul asupra soluțiilor IT pe care le folosim și că putem acționa independent ca stat.

a explicat Dirk Schrödter

Argumente

Există și alte motive pentru care statul se desparte de Office și Windows: Pentru a economisi bani și pentru a spori securitatea. „Utilizarea programelor open source beneficiază de o mai bună securitate IT, de o mai bună eficiență a costurilor, de protecția datelor și de o colaborare fără probleme între diferite sisteme”, a declarat Dirk Schrödte.

În viitor, planul este de a înlocui Microsoft Office cu LibreOffice, Windows cu o distrbuție Linux înca nespecificată și alte programe open source.

De exemplu, planul este de a folosi Nextcloud, Open Xchange/Thunderbird și conectorul Univention Active Directory (AD) pentru a înlocui Sharepoint și Exchange/Outlook.

Dacă unele dintre aceste lucruri vă sună familiar, felicitări pentru ca aveți o memorie excelentă. Munchen, capitala Bavariei, Germania, a trecut de la Windows la Linux în 2004.

Această mutare a durat un deceniu înainte ca Munchen să revină la Windows – în mare parte că primarul a vrut ca Microsoft să își mute sediul central în Munchen.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *