Framework anunta laptopul de 16 inch unde poti… upgrada placa video?

Cei care nu stiu, Framework este compania care se foloseste de design-urile opensource pentru a face diverse laptopuri cum ar fi Framework 13. Dar nu asta conteaza, ci conteaza ultimul lor laptop anuntat, numit Framework 16.

Cu Framework Laptop 16, opțiunile pentru sistemul de input sunt aproape nelimitate. Modulele de intrare sunt interschimbabile la cald, ușurând reconfigurarea în orice moment. Modulele de input vin în trei dimensiuni – Mic, Mediu (Module Numpad) și Mari (Module Tastatură). Multe dintre opțiunile modulelor mici permit personalizarea culorilor, dar este, de asemenea, posibil să construiți module funcționale precum o matrice LED sau un glisor haptic. Pentru modulele Medium, pe lângă tastele numerice, afișajele secundare și tampoanele macro sunt funcționale. Pentru modulele mari, dezvoltăm atât tastaturi obișnuite cu iluminare din spate într-o gamă largă de limbi, cât și o versiune cu iluminare din spate RGB.

De asemenea, am lansat firmware-ul open source bazat pe software-ul de tastatură QMK care rulează pe microcontrolerul Raspberry Pi RP2040 pe care îl folosesc multe dintre modulele de input.

Cu un design open source, vom vedea modulele incredibile pe care le creează comunitatea: jog wheels, glisoare, afișaje cu ecran tactil, blocnotes cu cerneală electronică, cititoare de smartcard și multe altele. Într-adevăr, aproape orice poate fi creat într-un modul de intrare. Singura limită este imaginația ta și constrângerile de înălțime de 3,7 mm.

Sistem Expansion Bay

Cu Framework Laptop 16, ne îndeplinim un vis la care mulți au renunțat: grafică actualizabilă, modulară într-un notebook de înaltă performanță. Cu sistemul Expansion Bay, este posibil să actualizați modulele grafice independent de restul laptopului. Deoarece modulele Expansion Bay pot extinde laptopul atât în ​​grosime, cât și în adâncime, avem o flexibilitate imensă de proiectare pentru a gestiona schimbările de generație peste generație în cerințele mecanice, termice și electrice pentru GPU-uri.

În plus, interfața PCIe x8 permite o serie de alte cazuri de utilizare non-grafice care necesită atât putere mare, cât și viteză mare. De exemplu, Framework au dezvoltat un card SSD M.2 dual care poate fi introdus într-un Expansion Bay Shell, permițând un spațiu suplimentar de stocare de 16 TB. Deoarece documentația pentru această interfață este open source, dezvoltatorii au libertatea de a crea module uimitoare pe ea, cum ar fi cititoare de carduri, dispozitive de captură video, acceleratoare AI, radio SDR și multe altele.

Sistem de card de expansiune

Framework Laptop 16 aduce, de asemenea, sistemul Expansion Card de la Framework Laptop 13, permițându-vă să alegeți ce porturi doriți pe fiecare parte, adăugând și alte funcționalități, cum ar fi stocarea de mare viteză. Am activat trei carduri de expansiune pe fiecare parte. De asemenea, am înlocuit mufa fixă ​​pentru căști de 3,5 mm cu o nouă placă de extindere audio, permițându-vă să alegeți audio analogic dacă doriți sau să-l schimbați cu un port dacă utilizați o cască USB sau wireless.

Documentația dezvoltatorului

Documentația pentru dezvoltatori este disponibilă astăzi pe GitHub pentru toate cele trei sisteme: module de input, module de extensie și carduri de expansiune. Prin deschiderea din timp a design-ului, permitem crearea unui ecosistem robust și vibrant de module care să însoțească lansarea Framework Laptop 16. În viitor, se va deschide și Framework Marketplace producătorilor de module terți. , permițând atât persoanelor fizice, cât și companiilor să participe direct la ecosistem.

Framework Laptop 16 este menit să fie o platformă de posibilități. Indiferent dacă sunteți un jucător, un dezvoltator, un utilizator intens de Linux, un creator sau aveți alte activități care necesită performanță, Framework Laptop 16 este creat pentru a fi personalizat în funcție de nevoile dvs.

Eu personal abia astept sa fie lansat sa cumpar si eu unul si sa ma joc putin cu el 🙂

Alexandru Bratu

Pe 'net din 1997; online din 2001. Co-Fondator la proiectul PHP-Fusion Romania, utilizator linux din 2007, pe vremea aceea trebuia sa depanezi tu, nu gaseai tutoriale ca acum :) Mi-a prins bine acest lucru deoarece asa am invatat sa folosesc toate sistemele de operare si depanandu-le singur...

View all posts by Alexandru Bratu →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *