Flipboard on Mastodon

Flipboard renunță la X și lansează un podcast despre aplicațiile sociale descentralizate

Aplicația de socializare pentru reviste Flipboard se angajase deja să se alăture la Fediverse – rețeaua socială descentralizată, care include aplicații precum Mastodon.

Acum, își dublează aceste ambiții, anunțând că va înceta să mai posteze pe X și, în același timp, lansează un nou podcast dedicat aprofundării temei rețelelor de socializare descentralizate.

Compania a confirmat că Flipboard își va suspendat activitatea pe X (Twitter), deoarece se concentrează mai mult pe rețeaua socială descentralizată.

Deși ne-am bucurat să ne conectăm cu mulți dintre membrii comunității noastre acolo, credem că este vital să ne aliniem prezența socială cu platforme care împărtășesc valorile noastre de promovare a jurnalismului de încredere, a vocilor experte și a informațiilor de calitate.

Acesta este unul dintre motivele pentru care ne îndepărtăm de X și ne investim energia în Mastodon și în alte platforme sociale deschise. Ne vom păstra conturile și le vom folosi ocazional pentru a le retransmite prin retweet creatorilor și curatorilor noștri, dar nu vom monitoriza în mod activ și nu vom posta actualizări pe X.

a anunțat Flipboard într-un comunicat.

Flipboard trece la Mastodon

Echipele comunitate și asistență ale Flipboard vor fi active pe Mastodon, în urma acestor schimbări. Compania intenționează să își mențină active conturile de pe X doar pentru a-și proteja brandul (X a solicitat cumpărători pentru numele de utilizator inactive).

Contribuind la decizia sa, Flipboard a menționat că X a retras politica de moderare, care au dus la „o creștere a retoricii dăunătoare și a discursului instigator la ură” și alte decizii ale platformei care au avansat „narațiuni false și dezinformare”.

Compania a declarat că acest timp de schimbări contravine valorilor sale, motiv pentru care se îndreaptă spre o rețea socială descentralizată.

Flipboard s-a numărat printre companiile de tehnologie care au îmbrățișat rețelele de socializare descentralizate după achiziționarea lui Twitter de către Elon Musk. Flipboard a fost afectat de schimbările lui Musk, deoarece Twitter a tăiat accesul dezvoltatorilor la API-ul său și a mărit prețurile pentru ceilalți, ceea ce a făcut ca pentru mulți dintre ei să nu mai poată continua să lucreze cu compania.

Dar Flipboard nu s-a mulțumit doar să transfere integrarea Twitter la Mastodon și Bluesky, cu a înființat un server Mastodon (sau o instanță, în jargonul fediverse) și o comunitate online și s-a angajat să își integreze aplicația cu ActivityPub, protocolul care susține Mastodon și alte aplicații sociale descentralizate.

A început, de asemenea, să se ocupe de fediverse cu „birouri” editoriale menite să îmbunătățească știrile și procesul de descoperirea în Mastodon.

Dot Social – Podcast despre rețelele sociale decentralizate

Mike McCue, CEO-ul Flipboard, se implică mai mult în lumea fediverse cu un nou podcast, „Dot Social”. Podcast-ul își propune să exploreze aspectele sociale, culturale și tehnice ale rețelei sociale descentralizate.

Printre invitații de la Dot Social se numără fondatorul și editorul Techdirt, Mike Masnick; Mitchell Baker, CEO la Mozilla și președinte al Fundației Mozilla; Tony Stubblebine, CEO al Medium, a cărui companie a lansat, de asemenea, propria instanță de Mastodon; Evan Prodromou, un contribuitor cheie la protocolul ActivityPub utilizat în rețelele de socializare descentralizate; Ian Forrester, care se numără printre cei care conduc mișcarea experimentală a BBC R&D în fediverse cu un server de Mastodon la social.bbc; co-fondatorul si autorul Wire John Battelle și Tim Chambers, co-fondator al Dewey Digital și creator al raportului Twitter Migration.

Mike McCue și Flipboard

Înainte de a înființa Flipboard, McCue a co-fondat programul de recunoaștere vocală TellMe Networks pe care la vându către Microsoft în 2007. De asemenea, a făcut parte din consiliul de administrație al Twitter între 2010 și 2012 și a fost vicepreședinte al departamentului de tehnologie al Netscape.

După ce a fondat Flipboard în 2010, compania s-a concentrat pe dezvoltarea aplicației sale de reviste sociale și, mai recent, pe modul în care își poate conecta aplicația la mediul de comunicare prin integrarea cu ActivityPub și prin funcționarea unei comunități online ca o casă pentru creatorii săi.

McCue, care a participat activ la discuțiile despre fediverse în ultima vreme, crede că un model de afaceri pentru fediverse va apărea în timp. Între timp, Flipboard își propune să profite de experiența sa în materie de curator pe internet, în timp ce trece la mediile sociale descentralizate.

Flipboard nu este singura companie de tehnologie care a adoptat Mastodon. Pe lângă Medium, Automatic a adus blogurile WordPress în fediverse și se gândește să facă același lucru pentru Tumblr.

Mozilla pariază, de asemenea, pe un viitor al rețelelor sociale descentralizate și a susținut financial clientul Mastodon, Mammoth. De asemenea, rivalul X al Instagram, Threads, spune că se va integra în viitor cu ActivityPub.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *