Flathub plănuiește să evolueze ca magazin universal de aplicații Linux

Flathub a fost un portal popular ca depozit Flatpak și a acționat, de asemenea, ca o alternativă bună la Snap Store de la Canonical.

Iar acum, cei care se află în spatele ei (inclusiv GNOME și KDE) fac un pas înainte, inițiind un proces de schimbare completă și planuri de evoluție a platformei.

Să vedem ce ne rezervă viitorul lui Flathub.

Rebrănduirea Flathub

Flathub Old and New Logos

Aspectul lui Flathub este pe cale să se schimbe odată cu rebrănduirea condusă de Jakub Steiner de la GNOME.

El s-a străduit ca noua identitate a Flathub să nu fie prea „tare și zgomotoasă” și să se concentreze întotdeauna pe aplicațiile în sine.

De asemenea, el menționează:

Construirea unui brand pe bază de gri neutru nu este un lucru ușor de realizat, dar vizează exact punctul principal al brandului Flathub.

Se creează o scenă pentru ca aplicațiile să exceleze. Flathub nu este spectaculos de unul singur. Acesta permite ca aplicațiile să fie în centrul atenției dumneavoastră.

Dacă sunteți pasionat de UI/UX, vă recomand să parcurgeți articolul său de pe blog pentru o perspectivă mai detaliată asupra noii identități vizuale pentru Flathub.

Magazinul de aplicații va evolua

Flathub beta

Fundația GNOME și KDE e.V. au făcut progrese importante în construirea și îmbunătățirea Flathub. Acesta a evoluat într-un ritm foarte impresionant de la lansarea sa în 2017.

Într-o propunere recentă, luna trecută, au fost planificate câteva lucruri interesante care se concentrează pe transformarea Flathub într-un ecosistem de aplicații Linux care să stimuleze editorii săi.

În termeni mai simpli, aceștia doresc să transforme Flathub într-un magazin de aplicații cu drepturi depline, care va permite editorilor să câștige din aplicațiile lor, ceea ce ar trebui să îmbunătățească situația finanțării.

Motivul pentru o astfel de mișcare este că astfel de bariere financiare împiedică potențialii dezvoltatori să se implice în dezvoltarea de aplicații open source, ceea ce, la rândul său, împiedică creșterea ecosistemului open source în ansamblu.

Un alt lucru evidențiat în propunere este:

Un ecosistem de aplicații sănătos este esențial pentru succesul OSS pe calculatoare, astfel încât utilizatorii finali să poată avea încredere și să își controleze datele și platformele de dezvoltare pe dispozitivul pe care îl au în față.

Unul dintre principalele elemente suplimentare planificate este un sistem de donații recurente sau un sistem de abonament.

Au fost planificate lucruri precum instrumente de revizuire pentru a preveni acceptarea abuzivă a aplicațiilor, scanări automate de securitate și câteva schimbări mai subtile.

În plus, Flathub are nevoie de instrumente pentru a preveni apariția pe platformă a numelor, descrierilor, capturilor de ecran etc. false ale aplicațiilor și pentru a le bloca până când acestea nu au fost verificate, pentru a menține lucrurile în siguranță.

În general, pe scurt, iată la ce vă puteți aștepta:

  • Sistem de donații recurente sau sistem de abonament.
  • Aplicații contra cost.
  • Instrumente interne pentru a îmbunătăți procesul de verificare a aplicațiilor flathub și pentru a monitoriza modificările pentru actualizări.

Este posibil să găsiți unele implementări care apar pe portalul beta al Flathub, cum ar fi noul sistem de verificare a aplicațiilor.

În plus, se intenționează înființarea unei noi entități juridice, Flathub LLC, care să dețină și să opereze serviciul.

Scopul lor este de a stabili următoarele cu ajutorul acestuia:

Un proces de administrare transparent pentru a contribui la menținerea încrederii și responsabilității comunității și pentru a crea un consiliu consultativ/proces de sponsorizare care să atragă finanțări de natură comercială pentru acest serviciu, în paralel cu cererile noastre de finanțare.

Acum poate vă gândiți, cum vor finanța toate acestea?

În cadrul propunerii se menționează că bugetul total pentru anul viitor este de 200.000 de dolari.

Acesta include 120.000 de dolari pentru salariile personalului și 30.000 de dolari pentru costurile juridice, profesionale și administrative, iar ultimii 50.000 de dolari sunt destinați dezvoltării platformei.

Au deja 50.000 de dolari, care au fost folosiți pentru faza anterioară de dezvoltare, iar alți 100.000 de dolari au fost deja confirmații, ajungând astfel la 50% din bugetul necesar.

Restul de 100.000 de dolari au fost solicitați de la Plaintext Group, o parte a Schmidt Futures, fondată de fostul director executiv al Google, Eric Schmidt.

De final

Flathub este deja bine primit de utilizatorii Linux de toate felurile. Așadar, prin facilitarea funcțiilor care ajută la finanțarea proiectelor și transformarea Flathub într-un ecosistem bogat de aplicații care poate acționa potențial ca o platformă universală de aplicații Linux pentru utilizatori.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *