Flathub are planuri mari pentru 2023

Cu mai mult de 2.000 de aplicații disponibile și descărcări zilnice de peste 700.000, se poate spune că Flathub este acum „magazinul de aplicații” de facto pentru Linux, nu doar pentru aplicațiile Flatpak.

CEO-ul Endless și președintele consiliului de administrație al GNOME, Rob McQueen, a publicat o nouă postare pe blog pentru a aduce comunitatea Linux la curent cu eforturile depuse în spatele scenei pentru a aduce Flathub aici și ceea ce va fi necesare pentru ca Flathub să ajungă acolo unde își dorește să ajungă.

Obiectivele cheie sunt:

  • Se adaugă încărcările directe, aplicațiile verificate și suport pentru plăți.
  • Înființarea unei entități juridice independente care să dețină și să opereze Flathub.
  • Strângerea a 250.000 de dolari în finanțări/sponsorizări.
  • Stabilirea unei structuri de administrare pentru a supraveghea proiectul.
  • Începerea grupurile de discuții despre Flathub pentru a obține feedback din partea dezvoltatorilor.

Flathub spune că și-a asigurat deja o finanțare de 100.000 de dolari pentru 2023. Plănuiește să obțină încă 150.000 de dolari.

Bani vor acoperi următoarea rundă de dezvoltare a programelor, se vor pregăti pentru costuri operaționale mai mari (de exemplu, contabilitatea devine mai complexă) și vor aduce un al doilea membru al personalului cu normă întreagă.

Munca de bază la Flathub

O mare parte din munca de backend pe nou site Flathub (care a devenit mai puțin un magazin de fațadă și mai mult un magazin în sine) a fost făcută anul trecut, iar acest lucru include o rebrănduire foarte eficientă.

Adăugarea suportului pentru dezvoltatorii verificați este un aspect important, precum și suportul pentru încărcări directe – ceea ce ne-a putea permite nouă, utilizatorilor, să obținem mai repede noile versiuni ale aplicațiilor noastre preferate.

Dezvoltatorii se îndreaptă către Flathub în masă, ceea ce înseamnă că și utilizatorii se îndreaptă tot acolo, și chiar și distribuțiile Linux (cu excepția uneia) facilitând instalarea aplicațiilor, fără a mai fi nevoie să le configurați folosind comenzi de terminal sau fișiere de descărcare.

Flathub și plățile

Cred că „marea” schimbare pentru utilizatori va fi introducerea unui mecanism pentru plăți/donații pentru aplicații – și care este un lucru necesar.

Dezvoltatorii își investesc timpul, talentul și expertiza pentru a crea lucruri gratuite. Ei ar trebui să poată primi ceva mai palpabil, nu numai rapoarte de defecte.

Flathub dorește să faciliteze acest lucru prin crearea unei fundații adecvate pe care să se poată dezvolta un model economic favorabil și sustenabil.

Cu toate acestea, nu va fi ușor. Centrul de programe Ubuntu a încercat cu un deceniu în urmă un program contra cost și a dispărut cu totul.

Construirea unui sistem de sprijin a contribuțiilor financiare pentru a susține dezvoltarea este doar o parte a problemei: este posibil să fi necesară și o schimbare de cultură în cadrul comunității open source.

Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre planurile pentru 2023, atunci articolul de pe blogul lui Rob McQueen vă va pune la curent.

Postarea este oglindită în discursul Flathub dacă doriți să oferiți feedback constructiv celor care se străduiesc să fac Flathub atât de grozav pentru ca toți să se bucure de Flathub.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *