FFmpeg

FFmpeg 6.0 lansat cu WBMP și suport pentru imagini Radiance HDR

Noua versiune a FFmpeg 6.0, un popular cadru (framework) multimedia open source, este acum disponibil. Această versiune majoră este acum disponibilă pentru descărcare și utilizare în proiectele multimedia.

Modificările importante includ suportul pentru două noi formate de imagini, numeroase codec-uri și alte îmbunătățiri.

Ce este nou în FFmpeg 6.0

Schimbări esențiale

Principalul punct de atracție al acestei versiuni este suportul pentru două noi formate de imagini. Imaginile Radiance HDR (imagini RGBE) oferă utilizatorilor o profunzime a culorilor și o gamă dinamică îmbunătățită în procesarea imaginilor.

FFmpeg 6.0 include acum suport pentru formatul de imagini WBMP (Wireless Application Protocol Bitmap), care este utilizat în mod obișnuit în dispozitivele mobile și în aplicațiile web.

Noua opțiunea „-shortest_buf_duration” din FFmpeg 6.0 permite utilizatorilor să seteze o durată minimă pentru tampoanele audio și video, ceea ce asigură că în fișierul de ieșire este utilizată cea mai scurtă durată a tamponului (buffer).

Începând cu noua versiune, pentru ca programul să funcționeze, trebuie să fie integrat în el. Începând cu această versiune, fiecare muxer rulează într-un fir de execuție separat. Acest lucru îmbunătățește performanța și permite o mai mare eficiență în procesarea simultană a mai multor fluxuri.

Filtrul cropdetect din FFmpeg 6.0 include acum un nou mod care detectează zona de decupare pe baza vectorilor de mișcare și a marginilor, oferind utilizatorilor un control mai precis asupra decupări video.

Filtrele din FFmpeg 6.0

O mulțime de filtre sunt actualizate în această versiune, ceea ce vă va eficientiza proiectul multimedia și fluxul de lucru cu noi caracteristici.

Filtrul ddagrab suportă acum funcția de înregistrare video prin duplicare de pe mediul de lucru, permițând utilizatorilor să înregistreze imagini video direct de pe ecranul lor.

În plus, filtrul a3dscope oferă utilizatorilor un aspect 3D pentru semnalele audio, permițând o editare și o procesare audio mai precisă.

Filtrul backgroundkey le permite utilizatorilor să elimine sau să înlocuiască fundalul din secvențele video, oferind o mai mare flexibilitate în editarea video.

Filtrul multimedia showcwt permite utilizatorilor să vizualizeze parametrii transformării continue wavelet, oferind informații despre procesarea semnalelor și a imaginilor.

În plus, filtrul video corr realizează o corelație încrucișată bidimensională a cadrelor video, permițând o estimare și o stabilizare mai precisă a mișcării.

Filtrul video ssim360 calculează indicele de similaritate structurală (SSIM) între două cadre video, oferind un parametru pentru măsurarea calității video în videoclipurile de 360 de grade.

Codec-uri în FFmpeg 6.0

În primul rând, FFmpeg 6.0 suportă acum codificarea NVENC AV1, permițând utilizatorilor să realizeze codificarea video folosind cea mai recentă tehnologie de compresie de la Nvidia.

Decodorul MediaCodec suportă acum NDKMediaCodec, oferind o compatibilitate îmbunătățită cu dispozitivele Android.

În al doilea rând, este adăugat un nou codec MediaCodec, care permite accelerarea hardware la codarea video pe dispozitive Android.

În plus, această versiune include suportul oneVPL pentru QSV (Quick Sync Video), care oferă o performanță și o calitate îmbunătățită la codarea video pe procesoarele Intel.

Codec-ul QSV AV1 le permite utilizatorilor să codifice videoclipurile AV1 utilizând accelerarea hardware pe procesorele Intel.

Această versiune introduce suportul pentru decodarea și codarea QSV pentru 10/12 bit 422, 10/12 bit 444 HEVC și VP9, oferind utilizatorilor o calitate și o performanță video îmbunătățită.

Decodarea și demodularea WADY DPCM permite utilizatorilor să decodifice și să demoduleze sunetul audio folosind formatul WADY DPCM (Differential Pulse Code Modulation), care este utilizat în mod obișnuit în coloanele sonore ale jocurilor video.

Acum este disponibil un decodor CBD2 DPCM, care permite utilizatorilor să decodifice semnalul audio folosind formatul CBD2 (Conjucate Structure Algebraic Codebook Differential Pulse Code Modulation). Acest format este utilizat în mod obișnuit în aplicațiile de telecomunicații și de codare a vorbirii.

Alte modificări

Lista de modificări este imensă și include noi opțiuni CLI pentru programul FFmpeg și alte corecturi ale defectelor. Puteți citi lista detaliată a modificărilor pe pagina de GitHub.

Descărcare

Pentru Debian, Ubuntu și distribuțiile bazate pe acestea – această versiune ar trebui să fie disponibilă în câteva zile. Urmăriți pagina de descărcare.

Pentru Fedora, RHEL, CentOS – puteți obține această versiune prin RPM Fusion. Dacă aveți instalat RPM Fusion, tot ce trebuie să faceți este să actualizați sistemul.

Codul sursă și alte descărcări sunt disponibile aici.

De final

Cu noile sale caracteristici, cum ar fi suportul pentru imagini Radiance HDR și suportul îmbunătățit pentru codare și decodare pentru diferite codec-uri, FFmpeg 6.0 oferă utilizatorilor instrumente puternice pentru procesarea audio și video.

Noile modificări ale filtrelor oferă capacități avansate de procesare audio și video, de la eliminarea sau înlocuirea fundalurilor din videoclipuri până la efectuarea estimării și stabilizării mișcării.

În general, este o actualizare de etapă semnificativă, cu performanțe îmbunătățite și o mare flexibilitate pentru sarcinile de lucru de procesare audio și video.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *