Fedora Privacy Preserving

Fedora 40 vizează o colectare de date „care păstrează confidențialitatea”

Echipa Red Hat Display Systems Team, care supervizează dezvoltarea platformei de lucru Fedora, a prezentat o propunere de introducere a unei funcții de colectare a datelor „care să păstreze confidențialitatea” pentru Fedora 40.

Această inițiativă are ca scop colectarea unor măsurători limitate și anonime de utilizare a Fedora Workstation pentru a îmbunătăți experiența generală a utilizatorului.

Fiind un proiect al comunității open source, Fedora prețuiește confidențialitatea utilizatorilor și recunoaște importanța construirii și menținerii încrederii cu utilizatorii săi.

Confidențialitatea pe primul loc

Prin urmare, colectarea de date propusă se va concentra strict pe agregarea indicatorilor de utilizare și nu va implica colectarea de informații care să permită identificarea personală.

Obiectivul principal este de a colecta informații care vor contribui la obiectivele specifice de îmbunătățire a Fedora, mai degrabă decât de a crea profiluri de urmărire intruzive.

În propunerea oficială, echipa și-a subliniat angajamentul de a respecta confidențialitatea utilizatorilor și de a se asigura că colectarea datelor se desfășoară într-un mod etic și transparent.

Propunerea subliniază faptul că utilizatorii vor avea opțiunea de a dezactiva încărcarea datelor înainte de a trimite orice informație.

În plus, serviciul va fi operat intern de Fedora pe propria infrastructură, eliminând dependența de servicii controversate ale unor terți, precum Google Analytics.

În urma îndepărtării de sistemele de operare cu programe proprietare, utilizatorii Fedora vor avea libertatea de a redirecționa colectarea de date către propriul server privat de măsurători, oferind o vizibilitate completă asupra informațiilor colectate, deoarece toate componentele serverului sunt open source.

De asemenea, se așteaptă ca sistemul propus de colectare a parametrilor să contribuie la eforturile continue de a face din Fedora Workstation principala platformă de dezvoltare pentru dezvoltarea de programe în cloud.

Datele vor permite echipei să analizeze popularitatea diferitelor medii de dezvoltare integrate (IDE) în rândul utilizatorilor Fedora și să identifice timpii de execuție utilizați în mod obișnuit pentru crearea de containere cu ajutorul Toolbox.

Dincolo de dezvoltarea de programe, măsurătorilor pot juca un rol semnificativ în luarea deciziilor de proiectare a interfeței cu utilizatorul.

Date colectate

Echipa își propune să colecteze date privind rata de accesare a bannerelor de programe recomandate în GNOME Software, ceea ce va ajuta la evaluarea eficienței și relevanței acestor bannere pentru utilizatori.

În plus, informațiile privind frecvența vizitelor la panourile din GNOME Control Center vor permite echipei să identifice oportunitățile de consolidare sau de eliminare a panourilor, simplificând în cele din urmă experiența utilizatorului prin reducerea numărului copleșitor de opțiuni de configurare.

Un alt aspect al colectării de date este acela de a înțelege mai bine hardware-ul folosit de utilizatorii Fedora. Prin colectarea de date precum tipul de stocare primară, echipa poate lua decizii mai bune atunci când optimizează performanța Fedora.

De asemenea, vor fi colectate informații hardware care ar fi utile pentru colaborarea cu furnizorii de hardware, cum ar fi ID-urile modelelor de laptopuri.

Propunerea subliniază faptul că diferite echipe ale Fedora pot avea indicatori suplimentari pe care doresc să le colecteze pentru a informa cu privire la zonele lor de interes.

De exemplu, echipa de localizare Fedora intenționează să numere utilizatorii din anumite localități pentru a evalua starea demersurilor de localizare în raport cu gradul de utilizare.

Este important de reținut faptul că colectarea de date propusă este menită să ghideze deciziile specifice de proiectare și să îmbunătățească experiența generală a Fedora, mai degrabă decât să permită urmărirea utilizatorilor.

De final

Echipa subliniază faptul că vor fi colectate doar date agregate și nu este nevoie sau nu există intenția de a asocia datele cu utilizatorii individuali.

Înainte de a fi implementată, propunerea va fi supusă unui proces de revizuire de către comunitate și necesită aprobarea comitetului de conducere a Fedora Engineering Steering Committee (FESCo) ales de comunitate, asigurându-se astfel că opiniile comunității sunt luate în considerare.

Echipa salută participarea comunității și anticipează că propunerea poate suferi modificări semnificative pe baza contribuțiilor comunității.

Puteți afla mai multe despre această propunere pe această pagină.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *