Fedora

Fedora 40 renunța la GNOME X11

Pe lângă faptul că Fedora 40 plănuiește să livreze KDE Plasma 6.0 fără suport pentru sesiunea X11, persoanele interesante de Fedora au în vedere și livreze și GNOME pentru versiunea Fedora Workstation 40 fără suport pentru sesiunea X11.

Dezvoltatorii Fedora discută despre renunțarea la sesiunea X11 pentru GNOME, în plus fața de planurile deja stabile de a livra KDE Plasma 6.0 doar cu Wayland.

Ca parte a propunerii de renunțare la sesiunea GNOME X11:

Wayland a fost sesiunea noastră implicită pentru o lungă perioadă de timp și s-a maturizat considerabil. În același timp, sesiunea X11 nu beneficiază de testele de care are nevoie și reprezintă o povară suplimentară de resurse.

În acel mesaj s-a sugerat că pentru GNOME 46 toate elementele vor fi la locul lor penru a putea compila Mutter și componentele aferente fără suport pentru sesiunea X11. Mai sunt încă câteva părți care trebuie finalizate pentru a permite compilarea doar a sesiunilor de GNOME Wayland.

Propunerea încă trebuie să fie luată în considerare de către Fedora Engineering and Steering Committee (FESCo), dar dacă toate componentele GNOME din amonte se potrivesc pentru a permite compilarea suportului pentru sesiunea X11 și având în vedere direcția suportului pentru KDE Plasma, există șanse mari ca Fedora Workstation 40 să fie livrat doar cu suport pentru sesiunea Wayland.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *