Fedora

Fedora 39 vrea să se asigure că ESP-ul este suficient de mare

Cea mai recentă caracteristică planificată pentru Fedora 39, care va fi lansată mai târziu în acest an, se referă la asigurarea faptului că partiția de sistem EFI (ESP) este suficient de mare pentru noile funcționalități viitoare.

În prezent, programul de instalare al Fedora configurează în mod implicit partiția de sistem EFI între 200 MB și 600 MB, dar ar trebui să fie cel puțin la limita superioară a pragului.

Windows 10/11 are ca valoare implicită 512 MB, la fel ca și unele distribuții precum Arch Linux. Planul propus pentru Fedora 39 este de a se potrivi cu cel puțin 500 MB ca dimensiune pentru ESP.

Există o presiune crescută asupra dimensiunii ESP pentru a gestiona actualizările de firmware de sistem care, prin intermediul FWUPD/LVFS pentru implementare, sunt poziționate pe ESP la repornire pentru a facilita procesul de actualizare a firmware-ului.

În plus, odată cu apariția unor funcții precum Unified Kernel Images, va exsita o presiune suplimentară asupra dimensiunii ESP.

Propunerea de modificare pentru Fedora 39 se referă doar la noile instalări. Dar aceleași motive pentru care Fedora dorește un ESP mai mare se aplică și altor distribuții Linux.

Dacă v-ați limitat la alocarea ESP pentru a economisi un pic de spațiu de stocare, ar fi bine să reevaluați acest lucru la următoarea instalare a distribuției Linux.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *