Fedora mkosi-initrd

Fedora 39 încearcă o alternativă modernă la Dracut

Una dintre propunerile recente de schimbare pentru Fedora 39, este de a livra mkosi-initrd de la systemd ca o alternativă modernă și superioară la Dracut pentru construirea de initrds.

Inițial, mkosi-initrd este setat să fie tratat ca o alternativă la Dracut pentru construirea de initrds, dar domeniul său de aplicare inițial poate fi limitat.

Intenția cu mkosi-initrd este de a curăța procesul de construirea complicat și ineficient folosit în prezent de Dracut.

mkosi_initrd - Build initrd Images Using Distro Packages

Propunerea de funcționalitate este explicată:

mkosi-initrd este un constructor alternativ pentru initrds. Acesta va fi împachetat în Fedora, astfel încât utilizatorii să îl poată folosi pentru a consrui initrds la nivel local.

Un plugin kernel-install va fi furnizat pentru a constri initrd atunci când este instalat un pachet de nucleu. Ca obiectiv exstins, initrds va fi construit în koji și livrat prin pachete rpm.

Ca obiectiv suplimentar, initrds pre-construite vor fi utilizate în imagini de nucleul unificate care pot fi livrate prin intermediul pachetelor rpm.

Procesul prin care creăm initrds este complicat și ineficient, initrds conțin funcționalități duplicate și necesită un efort mare din partea celor care se ocupă de întreținere.

Scopul acestei propuneri este de a introduce un mecanism mult simplificat de creare a initrd și un conținut simplificat al initrd.

Proiectul mkosi-initrd este un set de fișiere de configurare pentru mkosi. mkosi este un program care construiește imagini ale sistemului de operare din pachete de sistem.

Un initrd se construiește prin solicitarea lui mkosi cu ajutorul configurației furnizate de mkosi-initrd.

În loc de a construi initrds prin căutarea în sistemul de fișiere și prin afla din nou dependențele, pentru a completa initrd-ul se folosesc pachetele existente și instalarea normală a pachetelor prin dnf/rpm.

Acest lucru înseamnă că managerul de pachete este responsabil pentru satisfacerea dependențelor. La momentul execuției, systemd este responsabil de configurarea mediului de execuție și de solicitarea programelor.

În prezent, initrds construite în acest mod sunt mai mari decât initrds construite de dracut. De asemenea, acestea au o funcționalitate limitată: multe tipuri de sisteme obișnuite funcționează foarte bine, dar configurațiile mai exotice nu sunt acceptate.

Scopul acestei modificări este de a oferi un mecanism alternativ. Dacă feedback-ul este pozitiv, este posibil să luăm în considerare utilizarea initrds construite cu mkosi-initrd în mod implicit în anumite scenarii.

Nu există planuri de a elimina dracut în viitorul previzibil. Acest lucru înseamnă că, pentru orice caz care nu este susținut sau nu funcționează bine, dracut rămâne o soluție de rezervă.

În acest sens, această modificare este similară cu Changes/Unified_Kernel_Support_Phase_1, deoarece oferă o previzualizare a unei noi tehnologii ca alternativă la abordarea curentă.

Mai multe detalii despre această schimbare propusă pentru Fedora 39 pot fi găsite prin intermediul Fedora Project Wiki.

Programul mkosi-initrd este găsuite în cadrul proiectului systemd și poate fi găsit pe GitHub.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *