Fedora 38

Fedora 38 a sosit cu acces neresticționat la Flathub

Fedora este, de asemenea, una dintre cele mai populare alternative la Ubuntu sau la orice altă distribuție. Această lansare este una reușită și are destul de multe actualizări interesante.

Pentru utilizatorii de calculatoare, Fedora 38 Workstation este ediția emblematică. Aceasta aduce GNOME 44, care se mândrește cu o mulțime de îmbunătățiri, inclusiv gestionarea Bluetooth în Quick Setting, panoul de setări redesenat (și cu mai multe funcții) și un nou UX pentru aplicațiile de fundal.

Ce este nou în Fedora 38

Principalele puncte de atracție includ următoarele:

  • Îmbunătățiri majore ale mediului de lucru.
  • Acces nerestricționat la Flathub.
  • Nucleul Linux 6.2.

Îmbunătățiri majore ale mediului de lucru

Fedora 38 oferă actualizări cuprinzătoare ale mediului de lucru, care acoperă atât versiunea implicită (GNOME), cât și celelalte versiuni.

GNOME 44 debutează odată cu această versiune, incluzând numeroase îmbunătățiri, cum ar fi schimbarea meniului de setări, un meniu de setări rapid și mai bine conceput, o nouă fereastră de autentificare și de blocarea a ecranului și multe altele.

Fedora 38 Bluetooth Quick Settings

Îmbunătățiri aduse managerului de fișiere includ revenirea directoarelor expandabile în vizualizarea listei și adăugarea mult așteptată a modului thumbnail în aplicația GTK de selectare a fișierelor.

Pentru cei care preferă variantele oficiale ale Fedora, acestea vin cu mediile de lucru: KDE Plasma 5.27, MATE 1.26, LXQt 1.2.0 și cele mai recente completări aduse în această versiune cu Budgie și Sway

Acces nerestricționat la Flathub

Probabil că vă întrebați: Fedora a avut acces la Flathub; ce mai era de obținut?

Fedora obișnuia să ofere o listă filtrată a conținutului Flathub începând cu Fedora 35. Dar acum acel filtru a fost eliminat, oferind acces complet la conținutul Flathub, inclusiv la aplicațiile proprietare.

Nucleul Linux 6.2

Nucleul Linux 6.2 a debutat în sfârșit pe Fedora cu suport complet pentru grafica Intel Arc, cu o actualizare majoră a drivere-ului Noveau, un suport mai bun pentru controlerele Sony PlayStation și multe altele.

Alte îmbunătățiri

În afară de schimbările care au fost menționat mai sus, iată câteva care merită să fie remarcate:

  • Suport inițial pentru Unified Kernel pentru a face distribuția mai robustă și mai sigură.
  • Managerul de pachete rpm folosește acum un interpretor OpenPGP bazat pe Sequoia în locul propriei implementări.
  • Bibliotecile pentru programare actualziate care includ: Ruby 3.2, gcc 13, LLVM 16, Golang 1.20, PHP 8.2 și multe altele.
  • Un timp de închidere mai scurt.
  • Un sistem media live modernizat.

Pentru mai multe detalii consultați lista oficială de modificări.

Descărcare Fedora 38

Puteți descărca Fedora 38 de pe site-ul oficial. De asemenea, sunt disponibile fișiere torrent sau puteți face actualizarea direct, fără a mai fi necesară o reinstalare.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *