Este sistemul de operare Linux fara virus

Este sistemul de operare Linux fără viruși?

În calitate de utilizator Linux, cu 12 ani de experiență, cred că pot face puțină lămurire cu privire la ideea că sistemele Linux sunt imune la viruși și programe malware.

Deși este adevărat că Linux este mai puțin predispus la aceste amenințări în comparație cu alte sisteme de operare, cum ar fi Windows, acesta nu este complet imun.

Principalul motiv din spatele acestei percepții este modul în care este construit Linux – se bazează pe o arhitectură robustă cu măsuri de securitate puternice.

Cu toate acesstea, sistemele Linux pot fi în continuare vulnerabile dacă nu sunt întreținute și securizate corespunzător.

La fel ca orice alt sistem de operare, Linux poate fi victima unor breșe de securitate dacă utilizatori nu își actualizează programele, folosesc parole slabe sau descarcă și instalează programe din surse nesigure.

În acest articol, vom analiza realitatea securității Linux și vom discuta pașii pe care utilizatorii Linux îi pot face pentru a reduce efectele generate de viruși și malware.

Vom explora cele mai bune practici pentru menținerea unui mediu Linux securizat, inclusiv actualizări regulate de programe, implementarea unor mecanisme de autentificare puternice și utilizarea unor instrumente de securitate precum firewall-uri și programe antivirus.

Înțelegând adevărul despre securitatea Linux, ne putem proteja mai bine sistemele de potențialele amenințări.

Este sistemul de operare Linux imun la malware

Să fim sinceri, niciun sistem de operare nu este complet ferit de viruși și programe malware, dar Linux nu pare să fie lovit de acestea la fel de des ca Windows.

Unii oameni cred că acest lucru se datorează faptului că Linux nu este folosit atât de mult, astfel încât hackerii nu se obosesc să creeze programe malware pentru el.

Ei se gândesc că nu merită timpul lor. Dar dacă ar fi adevărat, serverele Linux ar fi o țintă importantă, deoarece multe sisteme importante (companii) rulează pe Linux.

Dar chiar dacă Linux este peste tot, nu este la fel de ușor de pătruns. Este construit solid, ceea ce face dificilă pătrunderea virușilor.

În plus, există o mulțime de versiuni diferite de Linux, toate bazate pe același nucleu, ceea ce adaugă straturi suplimentare de securitate.

Așadar, deși Linux nu este blindat, designul și diversitatea sa îl fac o țintă mai dificilă pentru hackeri.

Programe malware specifice sistemului: Sisteme bazate pe RPM vs sisteme bazate pe DEB

Imaginați-vă că cineva creează un program dăunător pentru un sisteme RedHat, Fedora sau CentOS, care nu va afecta un sistem pe Debian, cum ar fi Ubuntu. În mod similar, un program dăunător pentru Debian nu va afecta un sistem bazat pe RedHat.

De asemenea, dacă un program dorește să facă schimbări importante în sistem, are nevoie de parola de root. Dacă această parolă este puternică și păstrată secretă, sistemul rămâne în siguranță.

Un virus creat pentru Windows nu va afecta Linux decât dacă instalați Wine și îl rulați cu privilegii de root. De aceea, se recomandă să nu executați Wine ca root.

Configurarea parolelor și a permisiunilor de utilizator în Linux vs Windows

În Linux, trebuie să configurați atât o parolă de root, cât și una de utilizator. Fiecare utilizator, cu excepția „Guest”, trebuie să aibă o parolă. Dar în Windows, puteți configura conturi de utilizator și root fără parole.

În Linux, nu puteți rula programe, cum ar fi instalarea sau dezinstalarea, fără permisiune (folosind „sudo” sau parola de root). Cu toate acestea, în Windows programele pot fi instalate sau dezinstalate fără acordul root.

Puteți rula Linux fără o interfață grafică (GUI), dar nu puteți face același lucru cu Windows. Mulți administratori de sistem, dar și o parte din utilizatori simpli, dezactivează interfața grafică în Linux din motive de securitate, însă acesta rămâne productiv.

Înțelegerea securității Linux

Linux este conceput cu caracteristici de securitate puternice, ceea ce îl face sigur chiar și fără un firewall atunci când nu este conectat la o rețea.

Una dintre aceste măsuri de securitate se numeșțe Security-Enhanced Linux (SELinux), care include instrumente speciale și modificări ale nucleului sistemului pentru a aplica politicile de securitate.

În timp ce SELinux nu este necesar pentru utilizatorii obișnuiți care nu sunt conectați la o rețea, el devine crucial pentru cei care sunt conectați, cum ar fi utilizatorii și administratorii de rețea.

Gândiți-vă la SELinux ca la un paznic care vă supravegheză sistemul, asigurându-se că numai acțiunile autorizate sunt permise.

Este ca și cum ați avea un set de reguli care dictează ce se poate și ce nu se poate face pe calculatorul dvs. Atunci când este conectat la o rețea, riscurile de acces neautorizate și de atacuri cresc, așa ca SELinux ajută la protecția împotriva acestor amenințări.

Pentru utilizatorii obișnuiți, care nu se conectează des la rețele, SELinux ar putea să nu fie ceva de care să își facă griji. Dar pentru cei care gestionează rețele sau le accesează în mod regulat, SELinux oferă un nivel suplimentar de securitate, ajutând la protejarea informațiilor sensibile împotriva unor potențiale încălcări.

Puteți obține un antivirus gratuit numit „ClamAV” pentru calculatorul dumneavoastră, care este open source, ceea ce înseamnă că oricine îl poate folosi și modifica.

Dacă calculatorul dvs. este conectat la o rețea, este o idee bună să îl instalați pentru a vă proteja calculatorul de viruși și alte programe dăunătoare, oferindu-vă mai multă siguranță.

Pe lângă aceste măsuri, puteți să vă criptați discul, să setați o parolă pentru încărcătorul de boot, să creați setări de boot personalizate și să definiți rolurile utilizatorilor, ceea ce face ca Linux să fie foarte sigur.

Cu toate acestea, sistemele se confruntă totuși cu anumite amenințări, pe care la vom dicuta aici.

Incidente de securitate notabile

Mai multe incidente de securitate notabile au evidențiat vulnerabilitatea Linux la atacurile cibernetice:

  • Shellshock (CVE-2014-6271) – În 2014, o vulnerabilitate critică în shell-ul Bash, cunoscută sub numele de Shellshock, a expus milioane de sisteme Linux și Unix la atacuri de execuție de cod de la distanță.
  • Dirty COW (CVE-2016-5195) – Vulnerabilitatea Dirty COW, descoperită în 2016, a permis atacatorilor să exploateze o condiție de funcționare în mecanismul de copiere la scrierea nucleului Linux pentru a obține privilegii de root pe sistemele vulnerabile.
  • Programe malware de criptominare – Serverele bazate pe Linux au devenit ținte principale pentru programele malware de criptominare, care deturnează resursele sistemului pentru a extrage criptomonede fără consimțământul utilizatorului.

Consolitarea practicilor de securitate

Pentru a spori gradul de protecție a Linux împotriva amenințărilor informatice și de securitate, utilizatorii și administratorii pot implementa următoarele recomandări:

  • Actualizări și corecții regulate – Fiți atenți la instalarea de actualizări și corecții de securitate pentru nucleul Linux, bibliotecile de sistem și programele instalate pentru a reduce vulnerabilitățile si defectele de securitate cunoscute.
  • Consolidarea și configurarea – Implementați măsuri de consolidare a securității, cum ar fi dezactivarea serviciilor inutile, activarea firewall-urilor și configurarea controalelor de acces pentru a minimiza zonele vulnerabile și a îmbunătăți apărarea sistemului.
  • Monitorizare și înregistrare – Monitorizați jurnalele de sistem și traficul de rețea pentru a detecta semne de activitate suspectă, tentative de intruziune sau acces neautorizat.
  • Instalații IDS – Implementați sisteme de detectare a intruziunilor (IDS) și solutii de gestionare a informațiilor și a evenimentelor (SEIM) pentru a îmbunătăți capacitățile de detectare a amenințărilor.
  • Formarea în domeniul conștientizării securității – Trebuie să vă dducați utilizatorii cu privire la cele mai bune practici de securitate, informarea cu privire la phishing și la obiceiurile informatice sigure pentru a reduce riscul atacurilor de inginerie socială și al breșelor de securitate involuntare.

Concluzie

În concluzie, deși Linux este cunoscut ca fiind sigur, nu este complet protejat de viruși și programe malware. Încrederea că Linux este lipsit de viruși vine din cauza caracteristicilor sale puternice de securitate, a naturii sale open source și a numărului mai mic de utilizatori de calculatoare în comparație cu Windows.

Cu toate acestea, Linux poate fi ținta unor atacuri cibernetice, a unor greșeli umane și a unor defecte de securitate.

Prin adoptarea unor măsuri proactive de securitate, prin informarea cu privire la noile amenințări și prin practicarea unor bune obiceiuri online, utilizatorii și administratorii pot reduce riscurile și pot proteja sistemele Linux.

Deși Linxu nu este complet lipsit de viruși, rămâne un sistem fiabil și sigur, cu măsuri de securitate și gestionare atentă a riscurilor.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *