elementary OS 7

elementary OS 7 a fost lansat

Poate că a trecut dosar un an de la elmentary OS 6.1, dar se pare că așteptăm de o veșnicie – și din fericire, așteptarea a meritat!

elementary OS 7 este bazat pe Ubuntu 22.04 LTS adus la zi și folosește nucleul Linux 5.15 pentru a se asigura că distribuția funcționează cât mai bine.

În acest articol vă prezint principalele modificări ale sistemului de operare elementary OS 7 și cel mai important, vă trimit la legătura oficială de descărcare.

elementary OS 7 „Horus”

Experiența de instalare și configurare

Consider că programul de instalare al elementary OS 7 este cel mai bun oferit de orice distribuție Linux. În elementary OS 7 este mai inteligent deoarece comută automat la o dispunere a mouse-ului pentru stângaci dacă utilizatorul face clic pe butonul drept – o atingere mică, dar atentă.

Distribuția afișează un set de diapozitive „onboarding” la prima conectare pentru a ajuta noii utilizatori să își configureze sistemul.

Câteva opțiuni noi au fost adăugate la acest asistent de bun venit, inclusiv noua opțiune „Sunset to Sunrise” pentru modul întunecat și o pârghie pentru activarea actualizărilor automate.

Managerul de fișiere

Una dintre cele mai mari neplăceri al vechilor versiuni de elementary OS este faptul că utilizează un singur clic pentru a deschide dosare în loc de dublu clic, așa cum este standard în majoritatea distribuțiilor Linux.

Dar în noua versiune este suficient să faceți clic dreapta într-o parte goală a unei ferestre pentru a activa/dezactiva opțiunea „Select folders with single click” adăugată în meniul contextual.

AppCenter – Centrul de programe

elementary OS AppCenter

AppCenter este punctul de contact al elementary OS pentru instalarea aplicațiilor și gestionarea actualizărilor și joacă un rol important în experiența elementary.

Pentru această versiune, dezvoltatorii au lucrat pentru a îmbunătăți AppCenter într-o serie de domenii diferite. În primul rând, hub-ul de programe este mai rapid decât înainte și vă informează mai bine atunci când execută sarcini de fundal.

De asemenea, se adaptează cu grație atunci când este redimensionat și aranjat și vă permite să folosiți gesturi de glisare cu două degete pentru a naviga înapoi prin pagini.

Din punct de vedere al prezentării, paginile de informații despre aplicații din AppCenter utilizează mai bine capturile de ecran și pot afișa legende pentru a atrage atenția asupra unor caracteristicii specifice.

În plus, listele de aplicații utilizează culoarea de accent specificată în datele AppStream – ce înseamnă că și aplicațiile Flathub arată bine.

Dar schimbările cele mai importante sunt:

  • o nouă opțiune de meniu pentru a rula manual o verificare a actualizărilor.
  • suport pentru instalarea offline a actualizărilor sistemului de operare.
  • nu mai există un dialog de avertizare înfricoșător atunci când se instalează aplicațiile Flathub.

Rețineți că nu puteți căuta/cerceta/instala aplicații din depozitele Ubuntu (de exemplu, programe precum VLC, GIMP, Blender etc.) utilizând AppCenter, dar este disponibil accesul complet la linia de comandă cu APT.

O nou aplicație de muzică

Este inclusă o versiune complet nouă a Music, aplicația de bază pentru redarea fișierelor audio. Dezvoltatorii elementary OS au reconstruit Music de la zero pentru a oferi o nouă experiență „la cerere” care amintește de aplicații precum Amberol.

Aceasta înseamnă că nu mai există vizualizarea bibliotecii, filtrele, listele de redare, editarea etichetelor etc. Music are acum un aspect simplu cu două panouri:

  • trageți și plasați fișiere în partea stângă.
  • controlați redarea în partea dreaptă.

Editorul de text Code

Code este editorul de text implicit al elementary OS. Dezvoltatorii vor fi mulțumiți să afle că acum aplicația se modifică grațios, chiar și pe ecrane mai mici.

De asemenea, aceasta câștigă o bară laterală de proiect pe toată înălțimea, opțiuni pentru modul luminos/întunecat și mută opțiunile pentru Find on Page și Find in Page din bara de instrumente în meniul aplicației.

Setări

Setările nu reprezintă cea mai strălucitoare parte a unei distribuții Linux, dar sunt importante.

Experiența de utilizare personalizată a lui elementary OS înseamnă că, în comparație cu alte medii de lucru și distribuții, are un set mai rafinat și mai concentrat de opțiuni cu care utilizatorii se pot juca.

În elementary OS 7, există o serie de setări noi, inclusiv profiluri de putere (performanță, echilibar și economizator de energie), suport pentru declanșarea unei comenzi de terminal în colțurile mediului de lucru.

Mai există și o prezentare rapidă a comenzilor rapide de la tastatură, care facilitează dezactivarea sau resetarea combinațiilor de taste în funcție de nevoile dumneavostră.

Îmbunătățirile în materie de securitate includ o nouă setare pentru a împiedica conectarea dispozitivelor USB atunci când dispozitivul este blocat, în timp ce indicatorul de rețea este acum capabil să afișeze suportul pentru rețelele WPA3.

Alte modificări

  • Suport pentru aplicațiile web în navigator.
  • Pictograme reproiectate.
  • Aplicația Feedback îmbunătățită.
  • Clientul de mail acceptă conturile Microsoft 365 în căsuța de primire unificată.
  • Aplicația Task are acum suport pentru offline.
  • Terminalul suportă palete de culori personalizate.
  • Modificarea luminozității afișajului prin derulare pe indicatorul de alimentare.
  • Opțiunea de a deschide/închide vizualizarea multitasking folosind tasta Super.

Pentru mai multe detalii puteți citi anunțul oficial de lansare, inclusiv pentru a afla motivele care stau la baza unora dintre modificările aduse.

Descărcați elementary OS 7

Puteți descărca elementary OS 7 de pe site-ul proiectului. Descărcarea se face printr-un mecanism de tip „pay what you want” – dar dacă nu doriți să plătiți nimic trebuie să introduceți „0” ca sumă personalizată.

Deocamdată nu se poate face actualizarea la elementary OS 7 de la versiunea 6.x. Așa că este necesar să faceți o instalare pe curat.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *