Ubuntu Flavours Decide to Stop Flatpak

Distribuțiile oficiale ale Ubuntu nu vor mai avea suport implicit pentru Flatpak

Într-o mișcare surprinzătoare, Canonical a anunțat că toate versiunile oficiale de Ubuntu nu vor mai include suport Flatpak în mod implicit. Decizia a fost luată de comun acord de toate echipele de arome oficiale Ubuntu.

Schimbarea este planificată începând cu versiunea „Lunar Lobster” din aprilie 2023, care va fi lansată peste câteva săptămâni.

Flatpak nu va mai fi implicit în aromele oficiale Ubuntu

Variantele oficiale bazate pe Ubuntu (Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu și celelalte) se îndepărtează de Flatpak ca soluție implicită în favoarea altor opțiuni, cum ar fi Snap și formatele deb.

Acest lucru a fost făcut pentru „a îmbunătăți experiența Ubuntu gata de utilizare pentru noii utilizatori, respectând în același timp modul în care utilizatorii existenți își personalizează propriile experiențe”.

Deși decizia este susținută de Canonical, având în vedere o mai bună experiență a utilizatorilor, stoparea fragmentării ecosistemului de ambalare a aplicațiilor și oferirea utilizatorilor unei opțiuni stabile pentru ofertele de aplicații.

Aparent, apar câteva întrebări.

De ce acum? Flatpak și Snap există de câțiva ani de zile. Flatpak este din ce în ce mai popular, deoarece este dezvoltat și întreținut în mod activ, cu caracteristici moderne în curs de dezvoltare – cum ar fi: „aplicații verificate”.

În același timp, Snap nu a putut deveni foarte popular în spațiul de implementare a aplicațiilor din cauza timpului de pornire lent și a codului închis și controlat de Canonical.

Ubuntu însuși nu a livrat niciodată Flatpak în mod implicit. Dar cei care se ocupă de întreținerea aromelor ar trebui să aibă libertatea de a-și alege propriile oferte și de a inova pe lângă baza Ubuntu.

Dificultate pentru utilizatori

În timp ce puteți instala manual Flatpak și configura Flathub, în mod evident, acest lucru ar putea crea unele probleme cu utilizatorii. Cred că acest anunț este un prim pas pentru a opri complet instalarea Flatpak într-un fel sau altul.

Vă amintiți de situația cu Firefox snap? Pentru a elimina Firefox snap, trebuia să faceți modificări oribile în linia de comandă pentru a obține versiunea deb.

Acestea sunt foarte complexe pentru utilizatorii medii de Ubuntu. În plus, unele aplicații populare sunt publicate în format Flatpak imediat ce apare o versiune nouă. Uneori aplicațiile nici nu sunt disponibile ca Snap.

Cred că trebuie să lăsăm utilizatorii să decidă ce format este mai ușor de urmat. În loc să forțeze o decizie, Canonical ar trebui să îmbunătățească Snap, abordând problemele sale de bază, disponibilitatea aplicațiilor și caracterul de sursă închisă.

În plus, ar fi trebui să se voteze pentru a obține părerea comunității, în colaborare cu dezvoltatorii de arome, înainte de a impune o decizie pentru o distribuție care beneficiază de contribuția comunității.

De final

Acestea fiind spuse, această schimbare se va efectua începând cu 23 aprilie 2023, când se lansează Ubuntu 23.04 Lunar Lobster.

Închei acest articol cu motto-ul Ubuntu, care sună ciudat după această schimbare:

Ubuntu este un cuvânt african străvechi care înseamnă „umanitate față de ceilalți”. Este adesea descris ca amintindu-ne că „sunt cea ce sunt datorită a ceea ce suntem cu toții”. Noi aducem spiritul Ubuntu în lumea calculatoarelor și a programelor. Distribuția Ubuntu reprezintă tot ce este mai bun din ceea ce comunitatea mondială de programe a împărtășit cu lumea.

Ubuntu

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

2 thoughts on “Distribuțiile oficiale ale Ubuntu nu vor mai avea suport implicit pentru Flatpak

    1. Ubuntu/Canonical face bani din suportul oferit pentru Ubuntu Server și suportul oferit companiilor.

      Nu cred că câștigă ceva din faptul că renunță la Flatpack, pentru că formatul Snap este al lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *