Debian GNU/Hurd

Debian GNU/Hurd 2023 a fost lansat

În urma lansării în acest weekend a Debian 12.0, a fost lansat și Debian GNU/Hurd care, în loc să folosească nucleul Linux, folosește nucleul GNU Hurd.

Debian GNU/Hurd 2023 a fost lansat ca o versiune neoficială pentru această variantă a Debian care se bazează pe nucleul GNU Hurd decât pe nucleul Linux.

Este asemănător cu defunctul Debian GNU/kFreeBSD, care anterior furniza același sistem de operare ca și Debian, dar cu nucleul FreeBSD.

În cazul Debian GNU Hurd este chiar mai puțin practic din cauza numeroaselor limitări ale nucleului Hurd și a suportului său hardware foarte vechi.

Debian GNU Hurd este disponibil în prezent pentru i386 și poate compila aproximativ 65% din conținutul depozitului Debian.

De la versiunea anterioară a Debian GNU Hurd, suportul APIC, SMP și pentru 64-bit s-a îmbunătățit mult, dar este încă în curs de realizare. Driver-ul de disc userland bazat pe rump a fost, de asemenea, îmbunătățit și au existat multe îmbunătățiri.

Mai multe detalii despre versiunea Debian GNU/Hurd 2023 puteți afla prin intermediul gnu.org.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *