E-mail Security

De ce primiți atât de mult spam pe e-mail și cum să opriți acest lucru

O creștere bruscă a numărului de mesaje spam nu este doar enervant, ci și un semn că securitatea dvs. online este compromisă.

Fie că în căsuța dvs. de e-mail s-a deschis sezonul pentru spammeri, fie că se întâmplă ceva mai grav, este important să înțelegeți de ce primiți brusc mai multe e-mail-uri spam și să luați măsuri.

O creștere a spam-ului este un semn de avertizare

Cei mai mulți oameni se confruntă cu o creștere treptată a numărului de mesaje spam în timp. Cu toate acestea, o creștere bruscă a numărului de spam este un semn de avertizare că sunteți vizat de escroci sau fraudatori.

În cel mai bun caz, înseamnă că adresa dvs. de e-mail se află în mâinile unor persoane nepotrivite.

Dacă sunteți „norocos”, o creștere bruscă a numărului de spam ar putea însemna că e-mail-ul dvs. a fost luat dintr-o bază de date și că o mulțime de spammeri diferiți vă vizează în același timp.

Acest lucru tot nu este ideal, dar este mai bine decât cele mai proaste alternative.

gmail spam folder

Printre acestea se numără escrocii care vă bombardează cu e-mail-uri pentru a-și ascunde activitățile, cum ar fi plățile, furtul de identitate și tot felul de alte lucruri pe care nu le doriți în căsuța dvs. de e-mail.

Pe scurt, o creștere bruscă a numărului de spam prin e-mail nu este ceva ce trebuie ignorat; este ceva ce trebuie investigat imediat și asupra căruia trebuie să acționați.

De ce primesc dintr-o dată o mulțime de spam pe e-mail?

Înțelegerea celor mai frecvente motive pentru o creștere bruscă a numărului de spam prin e-mail vă va ajuta să diagnosticați problema, în cazul în care vi se întâmplă și dumneavoastră.

Mai important, însă, cunoașterea din timp a acestor motive vă va ajuta să preveniți apariția unui val de spam.

Adresa dvs. de e-mail este listată online

Dacă adresa dvs. de e-mail este listată public oriunde pe internet, hackerii, spammerii și oricine altcineva o poate accesa.

Instrumentele de colectare a e-mail-urilor caută șiruri de text care seamănă cu adresele de e-mail – în principiu, orice conține un prefix, un simbol @ și un domeniu (exemplu@domeniu.ro).

Astfel, dacă adresa dvs. de e-mail este listată pe site-ul dvs., în conturile de socializare sau oriunde altundeva online, spammerii o pot găsi cu ușurință.

Spammerii individuali pot folosi această adresă pentru a vă viza, dar vă pot adăuga și la o listă pe care vând altora.

Adresa de e-mail a fost furată

Probabilitatea de a fi afectat de o încălcare a securității datelor crește pe măsură ce vă înscrieți la mai multe servicii online.

Poate credeți că puteți avea încredere în marile companii de tehnologie cu privire la datele dvs. personale, dar acestea sunt, de asemenea, cele mai mari ține pentru infractorii cibernetici.

În cele mai multe cazuri de încălcare a securității, adresele de e-mail sunt primele care se transmit, iar șansele ca dvs. să fi fost deja afectat în trecut sunt destul de mari.

Acest lucru înseamnă că toată lumea ar trebui să înțeleagă pericolele și riscurile potențiale și să folosească site-uri precum Have I Been Pwned pentru a verifica dacă e-mail-ul se regăsește în vreo scurgere de date.

Have I Been Pwned

În continuare, ar trebui să verificați periodic dacă adresa dvs. de e-mail a fost dezvăluită pe internetul întunecat. Verificarea regulată vă permite să luați măsuri și să vă reduceți la minimum riscul atunci când e-mail-ul a fost dezvăluit.

E-mail-ul de la o persoană cunoscută a fost spart

Atunci când infractorii cibernetici pătrund în contul de e-mail al cuiva, îl folosesc adesea pentru a trimite spam sau, mai rău, escrocherii.

Marele pericol este că aceste e-mail-uri pot ajunge în căsuța dvs. de primire deoarece sunt trimise de la o persoană pe care o cunoașteți.

Așadar, dacă începeți să vedeți email-uri ciudate de la persoane pe care le cunoașteți, cum ar fi oportunități de investiții sau tratamente medicale miraculoase, există o mare probabilitate ca contul lor să fie piratat.

Adresa dvs. de e-mail a fost adăugată într-o lista pentru publicitate

Majoritatea companiilor doresc să trimită e-mail-uri abonaților, clienților și potențialilor clienți. În prezent, companiile ar trebui să își construiască propriile liste de publicitate prin e-mail la nivel intern, cu contacte care optează să primească publicitate.

Din nefericire, construirea unui liste pentru publicitate prin e-mail legitime necesită timp și efort, ceea ce creează o oportunitate de afaceri pentru spammeri.

Tot ce trebuie să facă aceștia este să construiască o listă pentru publicitate și apoi să o vândă companiilor care nu doresc să depună ele însele eforturi.

Companiile vând adresele de e-mail

Din punct de vedere tehnic, companiile nu ar trebui să vă vândă niciodată adresa de e-mail fără consimțământul dvs.. Problema este că majoritatea oamenilor nu înțeleg cât de mult își dau consimțământul atunci când se înscriu la un serviciu online.

Apoi, mai este și faptul că multe companii nu le pasă deloc de reguli și reglementări, mai ales când big data înseamnă bani mulți.

În realitate, multe companii sunt dornice să vândă informațiile dvs. personale unor terțe părți. Din fericire, cu puțină muncă, puteți configura o capcană pentru a identifica orice companie care vă vinde adresa de e-mail.

Ați interacționat cu e-mail-uri de timp spam

Spam-ul prin e-mail este un joc de numere, iar expeditorii rareori știu dacă conturile pe care le vizează sunt active. Asta dacă nu interacționați cu un astfel de e-mail.

Cu programul potrivit, spammerii pot vedea când deschideți e-mail-urile lor sau când faceți clic pe orice lucru din e-mail, inclusiv pe butonul de dezabonare.

Orice interacțiune care poate fi urmărită îi spune expeditorului că contul dvs. este activ și pregătit pentru un potop de spam.

Ești bombardat cu e-mail-uri

E-mail bombing este bombardarea direcționată a contului de e-mail cu spam, escrocherii sau e-mail-uri frauduloase. Dacă ați interacționat în trecut cu e-mail-uri spam, escrocii vă pot considera o țintă ușoară, care este probabil să cadă în plasa lor.

După cum am explicat mai devreme, e-mail bombing este, de asemenea, utilizat în mod obișnuit pentru camuflarea fraudelor, unde escrocii vă suprasolicită cu e-mail-uri pentru a-și ascunde activitatea.

Oricare ar fi motivul, bombardarea e-mail-urilor este un semnal de alarmă serios și o amenințare pe care trebuie să o luați în serios.

Nu vorbim aici despre companii obraznice care încalcă regulile de publicitate prin e-mail. Șarlatanii și escrocii folosesc această tactică pentru a provoca prejudicii reale oamenilor obișnuiți.

Ce trebuie să faceți dacă observați o creștere bruscă a numărului de spam

Dacă vă confruntați cu o creștere bruscă a numărului de spam prin e-mail, trebuie să acționați imediat.

1. Asigurați-vă contul de e-mail

În primul rând, protejați-vă contul de e-mail prin schimbarea parolei și activarea unor funcții de securitate suplimentare, cum ar fi autentificarea cu doi factori sau cu mai multi factori.

2. Verificați dacă există activități suspecte în celelalte conturi ale dvs.

Verificați conturile cele mai importante pentru orice activitate suspectă. Începeți cu conturile dvs. bancare și cu orice servicii de plată pe care le utilizați pentru a căuta tranzacții nerecunoscute. Apoi, analizați e-mail-urile spam, căutând orice mesaj trimis din conturile pe care le dețineți.

Dacă găsiți ceva care pare legitim, nu deschideți și nu interacționați cu el. În schimb, folosiți bara de căutare din clientul de e-mail pentru a găsi orice alt e-mail trimis de aceeași companie. Din nou, nu deschideți niciun e-mail în acest moment.

Citiți subiectul mesajelor pentru a vă face o idee despre ceea ce încearcă să vă spună mesajele (activitate de conectare, modificări ale adresei de e-mail, modificări ale parolei etc.) și analizați informațiile despre expeditor pentru a verifica dacă toate e-mail-urile par legitime.

Acum, conectați-vă la contul dvs. direct prin intermediul site-ului oficial sau al aplicației (nu dați clic pe legăturile din e-mail, în cazul în care sunt legături de phising) și căutați activități suspecte care se potrivesc cu e-mail-urile pe care le-ați primit.

3. Securizați toate conturile afectate de activități suspecte

Dacă vreunul dintre conturile dvs. este compromis, securizați-l imediat. În primul rând, schimbați-vă parolele și eliminați dispozitivele nerecunoscute conectate la contul dvs. (dacă aceste informații sunt disponibile).

Dacă contul dvs. a fost folosit pentru activități frauduloase, anunțați-vă imediat banca. Să sperați că se vor putea ocupa de orice tranzacție frauduloasă și ar putea fi în măsură să blocheze tranzacțiile viitoare similare.

Încă o dată, ar fi bine să activați orice funcție de securitate suplimentară disponibilă pe conturile afectate, inclusiv autentificarea cu doi factori.

4. Evitați ștergerea în masă a e-mail-urilor spam

Deși este tentant să ștergeți în masă mesajele spam, puteți șterge cu ușurință avertismentele legitime de fraudă și alte mesaje importante.

După cum am menționat anterior, bombardarea e-mail-urile crește, de asemenea, șansele ca e-mail-urile legitime să ajungă în dosarul spam.

Obișnuiți-vă să verificați în mod regulat dosarul de spam pentru a vedea dacă numărul de spam a crescut. Între timp, fiți atenți la spam-ul pe care îl primiți, mai ales dacă observați o creștere bruscă.

Dosarul dvs. de spam poate conține indicii de care aveți nevoie pentru a identifica conturile afectate și a lua măsuri.

5. Setați filtrele de spam personalizate

Setarea filtrelor de spam personalizate vă ajută să direcționați mesajele nedorite către dosarul de spam, dar poate, de asemenea, să împiedice ca mesajele legitime să ajungă acolo.

Dacă dosarul de spam începe brusc să se umple, luați în considerare crearea de filtre pentru a vă asigura că e-mail-urile de le domenii importante ajung întotdeauna în căsuță dvs. de primire.

Nu vă lăsați dosarul de spam nesupravegheat

Este tentant să uitați de dosarul de spam, lăsându-l să colecteze e-mail-urile și să le șteargă automat. Cu toate acestea, este important să fiți atenți la orice creștere bruscă a numărului de spam, deoarece acesta este unul dintre primele semne de alarmă care indică faptul că securitatea dvs. online este compromisă.

Obișnuiți să verificați în mod regulat dosarul de spam. Urmăriți aproximativ câte e-mail-uri spam primiți și ce tip de spam primiți. Cu o cantitate moderată de spam, puteți șterge manual tot ce se află în dosar o dată pe săptămână și puteți observa orice creștere bruscă.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *