de ce am renuntat la windows pentru linux in fotografie este afisat un tanar cu gluga in cap care se uita la un monitor si analizeaza htop ul din terminalul din linux_4ever

De ce am renunțat la Windows pentru Linux

Totul a început acum trei ani. Căutam tutoriale de programare pentru începători. Nu știam cu ce să încep a învăța. Câteva luni am căutat activ pe Youtube videoclipuri cu cuvintele cheie: programare pentru începători, limbajul de programare pentru începători, cursuri video de programare, este python3 pentru începători, cum scriu primul script etc. Al doilea motor de căutare din lume este foarte smart, datorită algoritmilor de Inteligență Artificială, și, evident, a început să-mi afișeze și videoclipuri despre Linux. Sper că devine clar de ce am renunțat la Windows pentru Linux.

De ce am renunțat la Windows? Povestea cu dual-boot.

Sfaturile pe care le primim noi începătorii sunt: instalează o mașină virtuală, apoi instalează acolo o distribuție de Linux pentru începători; sau fă dual-boot. Pe atunci nu eram priceput la mașini virtuale și așa că am decis să instalez cu dual-boot. Distribuția pe care am ales-o a fost Linux Mint cu Cinnamon Desktop Environment.

Instalasem prima distribuție foarte ușor. Chiar am rămas uimit cât de simplu era. Am folosit (și mai folosesc și acum) Calamares installer. Dar am dat cu capul într-o problemă ce mi-a dat mari dureri de cap. NU AVEAM DRIVERUL DE WIFI. Stai și caută. Câteva zile la rând întorsesem forumurile cu picioarele în sus. Nu aveam prieteni care să aibă tangențe cu Linux, deci nu puteam primi un suport live, dar nici pe forumuri n-aveam curaj să întreb. Într-un final am găsit o serie de comenzi, le-am înserat în terminal, apoi au curs multe linii ciudate și, într-un sfârșit, am avut acces la internet prin WIFI.

Era ciudat cu dual-boot. Făceam toată treaba pe Win, iar pe Linux intram așa, doar să mai butonez ceva și să văd ce mai găsesc interesant. Mă simțeam ciudat. Începea să-mi placă Linux Mint, dar tot continuam să-mi fac treaba pe Win (pe atunci lucram la un proiect Web, făcut în WordPress). Win și WordPress – o combinație perfectă.

A fost o chestie care m-a făcut să renunț definitiv la Win și la orice idee de dual-boot.

De ce am renunțat la Windows și dual-boot

Siguranța datelor personale pe Windows este o temă dureroasă pentru mine, dar nu pentru faptul că aș avea ceva de ascuns, dar totuși. Pentru a sta sigur pe bărcuța mea cu Win, e nevoie de Licență (sunt împotriva oricărei piraterii), de un antivirus cu licență etc. Toate astea costă bani, și bani măricei. Nu sunt dispus să cheltui bani pe ceva care îmi consumă, pe deasupra, resurse în plus.

O chestie care, la fel, îmi dădea bătăi de cap era faptul că nu puteam verifica nimic din ceea ce descărcam din Internet pe Win. Mereu aveam frica să nu apară vreun virus-intrus. Teoretic, eram un Don Quijote, care lupta cu morile de vânt.

Motivul pentru care am renunțat la Win și dual-boot cu Win a fost: siguranța datelor mele. Voiam un loc sigur unde „să mă pot juca în nisip cu jucăriile mele”. Țin minte și acum: „Gata, adio Windows, eu trec pe Linux!” Băgasem un alt distro pe stick, făcusem formatare la disk și i-am dat, mult stimatului Linux Mint, tot spațiul pe care-l aveam disponibil pe PC.

Am trecut, o vreme, prin boala distro-hopping

M-am plictisit repede de Linux Mint, și nu din motiv că o fi el limitat, nicidecum. Problema mare este că distribuții de Linux sunt cu zecile. Toate care mai de care. Mă îndrăgosteam la prima vedere de orice distro nou. Noroc că a apărut canalul de youtube Alex Bratu și puteam să văd acolo mai multe despre un distro, fără să-l instalez direct pe mașinuță sau într-un Virtual Box.

Călătoria mea de peste trei ani m-a adus în familia Arch Linux. Acum sunt pe Manjaro (da, cunoscătorii vor zice că Manjaro e departe de Arch, dar totuși au același suflet, folosesc aceleași comenzi și pe Manjaro). Am și Virtual Boxul de la Oracle. Acolo am instalat un Kali Linux pe care-l folosesc pentru a învăța toolurile de hacking.

Partea interesantă e că mai am multe de învățat. Mă bucur că am găsit o cale de a scăpa de Win. Vă sfătui și pe voi, cei care sunteți încă sub tirania Microsoft, să încercați o alternativă – Linux. O să vă placă mult. O să vedeți câtă libertate puteți găsi doar cu o fereastră magică, căreia eu îi zic Terminal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *