YouTube-rul Maximum Fury a testat recent ultima actualizare 2.0 a Cyberpunk 2077 într-o vaiantă modificată a Fedora Linux, numită Nobara, și a constatat că sistemul de operare open source este cu 31% mai rapid decât Windows 11 pe același echipament hardware.
Este un rezultat interesant și nu este clar care este cauza diferenței – GPU-ul AMD, Windows sau altceva.
YouTube-rul a utilizat pentru teste un sistem bazat pe Ryzen 5 5600, cu o placă de bază B550, 16 GB memorie RAM DDR4 și o placă grafică Radeon RX 5700 XT. Procesorul, memoria RAM și GPU-ul au fost overclockate (și sub-voltate în cazul procesorului și a GPU-ului), pentru a scoate maximum de performanță din sistem.
Folosind benchmark-ul încorporat în Cyberpunk 2077, sistemul 5600 a reușit să atingă 63,72 FPS-uri în medie, folosind ceea ce pare a fi preset-ul ultra, rulând la 1080p pe Nobara OS.
Cu aceleași setări în Windows 11, sistemul a obținut 48,55 FPS, ceea ce reprezintă o reducere de 24% a performanței în comparație cu sistemul de operare bazat pe GNU/Linux.

Diferența de performanță a Windows 11 este șocantă. Nu este neobișnuit ca sistemele de operare bazate pe GNU/Linux să fie ușor mai rapide decât cele de la Microsoft în unele jocuri și aplicații, dar o diferență de 31% – într-un joc solicitant – este foarte rar întâlnită.
Ca să fim sinceri, nu știm sigur care este cauza unor schimbări atât de drastice în ceea ce privește performanța. Ar putea fi rezultatul unui număr mai mic de bloatware găsit pe sistemul de operare bazat pe GNU/Linux sau procesul de conversie (de la DX12 la Vulkan) care adaugă un plus de performanță la GPU-ul RDNA1.
Overclocking-ul și undervolting-ul aplicate GPU-ului ar putea, de asemenea, să cauzeze unele diferențe.
Oricum ar fi, dacă aceste rezultate se mențin și pentru alte configurații hardware, jucătorii Linux care folosesc procesoare și GPU-uri AMD ar putea avea un avantaj de performanță notabilă față de jucătorii Windows atunci când joacă Cyberpunk 2077 veriunea 2.0, cel puțin cu hardware de nivel mediu.
Sistemul de operare folosit de Maximum Fury a fost o versiune modificată de Fedora cunoscută sub numele de Nobara Project. Această distribuție este concepută pentru a fi o alternativă mai prietenoasă cu utilizatorul la instalările de Fedora standard și vine cu o varietate de aplicații și suport pentru drivere-le care lipsesc din versiunile standard.
Unele dintre aceste completări includ patch-uri de nucleu cu patch-uri Zen „culese cu drag” pentru o performanță optimă cu procesoarele AMD Ryzen, suport pentru drivere-le GPU Nvidia și cele mai recente versiuni Mesa ale drivere-lor AMD șî Intel pentru Linux.
Sistemul de operare modificat vine, de asemenea, cu Steam, Wine, Proton și OBS, ceea ce face ca jucătorii și streamerii să poată începe să lucreze cu ușurință.
Sunt o mulțime de variabile, iar una sau mai multe dintre ele au ajutat-o probabil pe Nobara să iasă învingătoare.
Rămâne de văzut dacă îmbunătățiri similare sunt disponibile cu diferite configurații hardware și dacă performanța cu Ray Tracing activat prezintă vreo diferență.