Tor Browser

Cum se instalează Tor Browser în Ubuntu și alte distribuții

The Onion Router, prescurtarea Tor, este un program gratuit și open source care permite comunicarea anonimă pe internet. Dezvoltat de Laboratorul de cercetare navală al Statelor Unite în 1990, acesta „direcționează” traficul prin mii de rețele de relee și noduri de ieșire bazate pe voluntariat.

Prin urmare, vă scunde adresa IP și locația reală pentru a vă proteja confidențialitatea pe internet.

Cu toate acestea, Tor nu este un VPN și vă poate proteja datele doar atunci când sunt direcționate prin rețeaua sa.

Popularul navigator Tor vă poate oferi acces ușor la rețeaua anonimă în timp ce îl utilizați din distribuțiile Linux standard sau bazate pe confidențialitate.

Credem că toată lumea ar trebui să poată explora internetul în condiții de confidențialitate. Suntem Tor Project, o organizație non-profit americană 501 (c)(3). Promovăm drepturile omului și vă apărăm intimitatea online prin intermediul programelor libere și al rețelelor deschise.

Echipa Tor Project

Cum se poate instala Tor

Navigatorul Tor este disponibil pentru descărcare de pe site-ul oficial și este disponibil ca pachet Flatpak, ceea ce îl face mai ușor de utilizat în orice distribuție.

Descărcați fișierul .zip de la legătura de mai sus și extrageți-l. Mergeți la directorul tor-browser/Browser și rulați scriptul start-tor-browser, pentru a îl porni.

./start-tor-browser

Dacă doriți să utilizați Flatpak, cofigurați sistemul pentru Flatpak și accesați legătura de mai sus, apoi dați clic pe butonul Install sau puteți folosi următoarea comandă:

flatpak install com.github.micahflee.torbrowser-launcher

După instalare, puteți găsi pictograma Tor în meniul aplicației.

Notă: Puteți descărca acest navigator pentru Windows, macOS și telefoane cu Android de la legătura de mai sus.

Ghid de utilizare de bază

Trebui să vă conectați la rețeaua Tor ori de câte ori lansați navigatorul Tor. Apoi începeți să navigați. Pentru a face acest lucru, faceți clic pe butonul Connect, așa cum se arată mai jos.

Connect to Tor network - gif image

După o conectare reușită, puteți naviga pe internet ca și până acum, așa cum se face în toate navigatoarele. Motorul de căutare implicit este Duck Duck Go, care este un motor de căutare care respectă confidențialitatea.

Una dintre informațiile importante pe care trebui să le știți este că Tor se bazează pe Mozilla Firefox, prin urmare toate extensiile Firefox vor funcționa în acest navigator.

Cu toate acestea, echipa Tor instalează și activează pentru dvs. extensia „noscript”, care se ocupă de blocarea anunțurilor și de alte injecții iframe pe paginile web.

Note importante: Ce trebui să se facă și ce nu trebui să se fac în timpul utilizări navigatorului Tor și a rețelei.

Înainte de autiliza navigatorul Tor, trebui să țineți cont de câteva lucruri. Pentru că simpla utilizare a Tor nu vă va face complet anonim. Trebui să vă luați anumite măsuri de precauție.

Iată câteva dintre ele:

  • Păstrați sistemul actualizat. Acesta include Linux, macOS sau Windows; asigurați-vă că folosiți cel mai recent sistem de operare și cea mai recentă versiune a navigatorului.
  • Nu folosiți informații personale în nici un formular de site în timp ce utilizați Tor (cum ar fi numărul de telefon, data nașterii etc.). De asemenea, nu salvați datele din formulare.
  • Încercați să nu folosiți motorul de căutare Google, Bing etc. în Tor și nici să vă conectați la contul Google, Facebook etc. Utilizați motorul de căutare implicit Duck Duck Go.
  • Nu folosiți și nu vizitați site-uri care folosesc doar HTTP. Vizitați numai site-urile HTPPS.
  • Pentru o siguranță maximă, dezactivați Javascript și Java prin intermediul setărilor.
  • Ștergeți cookie-urile și datele din memoria cache în timp ce închideți Tor.
  • Nu efectuați nici o tranziție financiară prin intermediul navigatorului (cum ar fi autentificarea bancară, transferul de fonduri etc.).
  • Încercați să nu vizitați site-urile de Torrente.

De final

Tor vă poate oferi instrumentele necesare pentru a vă proteja. Dar, în cele din urmă, trebui să vă protejați împotriva e-mail-urilor de phising și a clic-urilor pe legăturile necunoscute.

Dacă urmați cele mai bune practici, utilizați sfaturile de mai sus și aunteți vigilenți, atunci ar putea fi cel mai bun navigator, combinat cu distribuțiile Linux și motoare de căutare axate pe confidențialitate.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *