PipeWire

Cum se instalează PipeWire în Ubuntu

PipeWire este un server de sunet care poate gestiona redarea și captarea fluxurilor audio și video. Este un înlocuitor demn pentru alte cadre multimedia, cum ar fi PulseAudio, care este implicit pe Ubuntu.

A fost dezvoltat de Wim Taymans de la Red Hat și urmărește să ofere o mai bună gestionare a sunetului și video-ului pentru sistemele Linux.

În acest scop, oferă o latență mai mică decât alte servere de sunet și dispune, de asemenea, de un motor de procesare superior.

Un alt caz de utilizare pentru instalarea PipeWire este dacă aveți probleme de compatibilitate audio pe Ubuntu, cum ar fi faptul că dispozitivul Bluetooth nu funcționează.

În acest tutorial, vom acoperi instrucțiunile pas cu pas pentru a instala PipeWire pe Ubuntu. Veți vedea, de asemenea, cum să îl utilizați ca server principal de sunet pe Ubuntu.

Veți vedea, de asemenea, cum să reveniți la modificările efectuate, în cazul în care decideți că PipeWire nu este pentru dvs. și doriți să reveniți la valorile implicite ale sistemului.

Instalare PipeWire

Urmați instrucțiunile pas cu pas de mai jos pentru a instala PipeWire pe sistemul dvs. Ubuntu. Aceasta include și înlocuirea serverului de sunet implicit (PulseAudio).

Deși poate fi instalat din depozitele implicite ale Ubuntu, este recomandat să folosiți depozitul PPA pentru a obține o versiune mai actualizată.

De asemenea, vă va oferi acces la unele pachetele suplimentare pe care vă recomandăm să le instalați alături de PipeWire, pentru a asigura o compatibilitate maximă cu dispozitivele audio.

Începeți prin a deschide un terminal și rulați următoarea comandă:

sudo add-apt-repository ppa:pipewire-debian/pipewire-upstream

În continuare, executați următoarele două comenzi pentru a instala pachetul PipeWire pe Ubuntu cu managerul de pachete apt. De asemeana, trebuie să instalați în același timp și pachetul pipewire-audio-client-libraries.

sudo apt update
sudo apt install pipewire pipewire-audio-client-libraries

Dacă intenționați să folosiți dispozitive Bluetooth, GStreamer sau Jack, se recomandă instalarea unor biblioteci suplimentare.

În caz contrar, este posibil să întâmpinați probleme atunci când încercați să utilizați unul dintre dispozitivele dvs., cum ar fi Bluetooth headset won’t connect after installing pipewire atunci când încercați să utilizați o cască Bluetooth.

sudo apt install gstreamer1.0-pipewire libpipewire-0.3-{0,dev,modules} libspa-0.2-{bluetooth,dev,jack,modules} pipewire{,-{audio-client-libraries,pulse,media-session,bin,locales,tests}}

După finalizarea instalării, rulați următoarea comandă pentru a reîncărca daemon-ul în systemd.

systemctl --user daemon-reload

Apoi, rulați următoarea comandă pentru a dezactiva PulseAudio în Ubuntu. Acesta nu va mai fi necesar, deoarece se va folosi PipeWire.

Cu toate acestea, îl veți păstra instalat pe sistem în cazul în care va trebui să reveniți asupra acestor modificări.

Aceste comenzi vor dezactiva serviciul de la rularea și pornirea automată.

systemctl --user stop pulseaudio.service pulseaudio.socket
systemctl --user disable pulseaudio.service pulseaudio.socket

Acum că PulseAudio este dezactiva, puteți să porniți PipeWire și să îi permiteți să ruleze automat la pornirea sistemului.

systemctl --user enable pipewire.socket pipewire-pulse.socket
systemctl --user start pipewire.socket pipewire-pulse.socket

Acum că ați terminat de configurat reporniți sistemul.

sudo reboot

Și ca un pas final, rulați următoarea comandă pentru a vă asigura că PipeWire rulează.

pactl info
root@linux:~$ pactl info
Server String: /run/user/1000/pulse/native
Library Protocol Version: 35
Server Protocol Version: 35
Is Local: yes
Client Index: 65202
Title Size: 65472
User Name: root
Host Name: linux
Server Name: PulseAudio (on PipeWire 0.3.71)
Server Version: 15.0.0
Default Sample Specification: float32le 2ch 48000Hz
Default Channel Map: front-left,front-right
Default Sink: alsa_output.pci-0000_00_05.0.analog-stereo
Default Source: alsa_input.pci-0000_00_05.0.analog-stereo
Cookie; 954e:da45
root@linux:~$

Asta e tot ce trebuie să se întâmple. Acum folosiți PipeWire ca server de sunet implicit pe Ubuntu.

Reveniți la PulseAudio

Dacă decideți că trebuie să reveniți asupra modificărilor pe care le-ați făcut prin instalarea lui PipeWire și dezactivarea lui PulseAudio, urmați pașii de mai jos pentru a anula modificările.

Începeți prin a deschide un terminal și dezinstalați pachetele PipeWire pe care le-ați instalat.

 sudo apt remove pipewire pipewire-audio-client-libraries

De asemenea, eliminați bibliotecile suplimentare pentru Bluetooth, GStreamer și JACK, dacă le-ați instalat înainte.

sudo apt remove gstreamer1.0-pipewire libpipewire-0.3-{0,dev,modules} libspa-0.2-{bluetooth,dev,jack,modules} pipewire{,-{audio-client-libraries,pulse,media-session,bin,locales,tests}}

După ce eliminarea a fost finalizată, rulați următoarea comandă pentru a reîncărca deamon-ul în systemd.

systemctl --user daemon-reload

Utilizați următoarea comandă pentru a reactiva serviciul PulseAudio. Această comandă va porni serviciul și, de asemenea, va permite pornirea automată a acestuia la repornirea sistemului.

systemctl --user start pulseaudio.service pulseaudio.socket
systemctl --user enable pulseaudio.service pulseaudio.socket

Acum că ați revenit la configurația PulseAudio, reporniți sistemul.

sudo reboot

Și ca un pas final, rulați următoarea comandă pentru a vă asigura că PulseAudio rulează.

pactl info

De final

În acest tutorial, ați văzut se instalează PipeWire pe Ubuntu și să îl folosiți ca server de sunet implicit. Acesta a inclus, de asemenea, instalarea bibliotecilor audio și video suplimentare pentru a maximiza compatibilitatea cu dispozitivele periferice și dezactivarea serviciilor implicit PulseAudio de la rulare.

Dacă descoperiți că PipeWire cauzează probleme cu sistemul audio sau video, puteți oricând să urmați pașii pentru a anula modificările și a restabili PulseAudio.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *