Microsoft Edge

Cum se instalează Microsoft Edge în Fedora 39

Microsoft Edge și-a creat o nișă cu funcțiile sale inovatoare și performanță robustă în domeniul navigatoarelor. Proiectat inițial pentru Windows, Microsoft Edge s-a aventurat în ecosistemul Linux, aducând capacitățile sale unice utilizatorilor Fedora.

Dacă sunteți dornici să explorați modul de instalare a Edge pe Fedora, acest ghid este potrivit pentru dumneavoastră.

De ce să luați în considerare Microsoft Edge pentru Fedora?

  • Excelență pe mai multe platforme: Incursiunea Microsoft Edge în Linux subliniază angajamentul său față de versatilitate și compatibilitate. Capacitatea sa perfectă de a funcționa pe diverse platforme subliniază reputația sa de navigator universal.
  • Chromium ca bază: Construit pe fundația robustă a proiectului open source Chromium, Edge promite o navigare rapidă, o compatibilitate fără egal și acces la o multitudine de extensii Chrome.
  • Securitate întărită: Cu Microsoft Defender SmartScreen în centrul său, Edge este pregătit să protejeze utilizatorii de potențiale amenințări de phishing și malware. Angajamentul său față de confidențialitatea utilizatorilor este evident în caracteristici precum modul InPrivate și prevenirea proactivă a urmăririi.
  • Experiență de citire îmbunătățită: Dispozitivul de citire imersiv al Edge oferă un mediu de lectură fără distragerea atenției. Utilizatorii pot personaliza interfața de citire, ajustând nuanțele textului și ale fundalului.
  • Instrumente de organizare: Edge introduce Collections, o funcție care le permite utilizatorilor să adune imagini, fragmente de text și legături (link-uri) de pe diverse sit-uri. În plus, funcționalitatea filelor verticale sporește multitasking-ul, simplificând navigarea pe internet.
  • Integrare continuă cu Microsoft: Integrarea Edge cu suita de servicii al Microsoft, inclusiv office, Outlook și Bing, asigură o experiență de navigare coerentă și îmbunătățită.

În secțiunile următoare, vom parcurge pașii pentru a instala Microsoft Edge în Fedora. Acest ghid va cuprinde metode care utilizează terminalul și linia de comandă, utilizarea RPM-ului oficial Microsoft pentru Edge și abordarea Flatpak prin Flathub pentru o metodă alternativă.

Fie că înclinați spre versiunea stabilă, fie că doriți să experimentați cu versiunile beta sau cu iterațiile dezvoltatorilor, avem tot ce vă trebuie.

Instalați Microsoft Edge prin Microsoft RPM

Pentru a instala Edge pe Fedora trebuie să vă folosiți de managerul de pachete DNF și de un terminal.

Pasul 1: Actualizați pachetele Fedora înainte de instalare

Înainte de a intra în joc, este bine să vă asigurați că sistemul dvs. este actualizat. Acest pas evită potențialele conflicte și asigură un proces de instalare fără probleme.

Deschideți terminalul și rulați următoarea comandă:

sudo dnf upgrade --refresh

Pasul 2: Importați depozitul Microsoft

Înainte de a instala Microsoft Edge, trebuie să adăugăm depozitul său oficial în sistemul nostru. Cu toate acestea, trebuie să importăm cheia GPG pentru pachetele RPM înainte de a face acest lucru.

Această cheie verifică autenticitatea și integritatea pachetelor pe care le vom instala, adăugând un nivel suplimentar de securitate.

Pentru a importa cheia GPG, rulați comanda următoare:

sudo rpm --import https://packages.microsoft.com/keys/microsoft.asc

Această comandă descarcă și importă cheia Microsoft GPG utilizată pentru a semna pachetele RPM pentru Edge. Aceasta garantează că pachetele sunt autentice și că nu au fost modificate.

În continuare, vom adăuga depozitul Microsoft RPM la sistemul nostru. Utilizați următoarea comandă pentru a face acest lucru:

sudo dnf config-manager --add-repo https://packages.microsoft.com/yumrepos/edge

Ar trebui să vedeți rezultatul care confirmă adăugarea depozitului, după cum urmează:

Adding repo from: https://packages.microsoft.com/yumrepos/edge

Pasul 3: Instalarea navigatorului Microsoft Edge

În introducere se menționează că Microsoft Edge oferă trei versiuni: stabilă, beta și dezvoltator. Fiecare dintre ele servește unei nevoi diferite.

Versiunea stabilă oferă o experiență de utilizare bine testată și fiabilă. Versiunea beta permite utilizatorilor să experimenteze viitoarele caracteristici, dar este posibil să nu fie la fel de stabilă.

Versiunea pentru dezvoltatori este pentru cei care nu se supără să folosească Edge, folosind cele mai noi caracteristici (potențial instabile).

Pentru majoritatea utilizatorilor, vă recomand să instalați versiunea stabilă a Edge, pe care o puteți instala folosind această comandă:

sudo dnf install microsoft-edge-stable

Puteți verifica versiunea și build-ul Microsoft Edge instalat pe sistemul dvs. utilizând următoarea comandă:

microsoft-edge -version

Pentru cei interesați să previzualizeze viitoarele caracteristici, puteți instala versiunile beta sau pentru dezvoltatori ale Microsoft Edge. Totuși, nu uitați că aceste versiuni pot avea defecte și nu sunt recomandate pentru utilizarea zilnică.

Pentru a instala aceste versiuni, utilizați următoarele comenzi:

Microsoft Edge Beta

sudo dnf install microsoft-edge-beta

Microsoft Edge Dev

sudo dnf install microsoft-edge-dev

Rețineți că instalarea acestor versiuni nu va înlocui Microsoft Edge stabil. Acestea vor fi instalate ca aplicații separate.

Puteți verifica versiunile acestor instalări cu ajutorul următoarelor comenzi:

microsoft-edge-beta --version
microsoft-edge-dev --version

Instalați Edge prin intermediul Flatpak și Flathub

În lumea Linux există mai multe modalități de a îndeplini orice sarcină. În cazul nostru, există o alternativă la managerul de pachete DNF pentru a instalarea lui Microsoft Edge pe Fedora: Flatpak în combinație cu Flathub.

Flatpak, este un instrument universal pentru sandboxing și distribuție de aplicații, o modalitate excelentă de a accesa cele mai recente versiuni ale diferitelor programe.

Acesta servește ca un cadru de distribuție eficient pentru Linux. Atunci când este utilizat împreună cu Flathub, un magazin de aplicații și un depozit extins pentru Linux, este o metodă pe care mulți utilizatori de Fedora o pot găsi foarte convenabilă.

Pasul 1: Activarea depozitului Flathub

Înainte de a instala navigatorul Edge, trebuie să ne asigurăm că depozitul Flathub este activ în sistemul nostru. Flathub găzduiește o mare varietate de aplicații, inclusiv Edge.

Pentru a adăuga depozitul Flathub la sistemul dvs., va trebui să rulați următoarea comandă în terminal:

sudo flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Comanda flatpak remote-add –if-not-exists verifică dacă depozitul Flathub este deja prezent în configurația Flatpak. În caz contrar, aceasta adaugă depozitul, oferindu-vă acces la multe aplicații disponibile pe Flathub.

Acesta este un pas crucial în pregătirea sistemului dumneavoastră pentru instalarea navigatorului Edge prin Flatpak și Flathub.

Pasul 2: Instalarea navigatorului Edge

Cu depozitul Flathub activ pe sistemul dvs., suntem pregătiți să instalăm Edge folosind managerul de pachete Flatpak. Spre deosebire de metoda anterioară care folosea managerul de pachete DNF și depozitul RPM al Microsoft, putem instala doar versiunile stabile și pentru dezvoltatori ale Edge. Cu toate acestea, ambele versiuni pot fi instalate una lângă alta.

Pentru a instala versiune stabilă a Microsoft Edge, utilizați următoarea comandă:

flatpak install flathub com.microsoft.Edge -y

Pentru cei care doresc să exploreze cele mai recente caracteristici și îmbunătățiri ale Microsoft Edge, puteți instala versiune pentru dezvoltatori utilizând următoarea comandă:

flatpak install flathub com.microsoft.EdgeDev -y

Dacă întâmpinați un mesaj de avertizare cu textul „error: Unable to load summary from remote flathub: Can’t fetch summary from disable remote ‘flathub’”, înseamnă că depozitul Flathub este dezactivat pe sistemul dumneavoastră.

Pentru a rezolva această problemă, va trebui să activați depozitul Flathub cu următoarea comandă:

flatpak remote-modify --enable flathub

După activarea depozitului Flathub, încercați să instalați din nou Edge-ul utilizând comanda de instalare anterioară.

Pornirea navigatorului Microsoft Edge

Puteți lansa navigatorul și îi puteți explora funcțiile după ce ați instalat cu succes Edge-ul pe sistemul Fedora folosind metoda DNF sau Flatpak.

În funcție de nivelul dvs. de confort, există diferite metode pentru a porni navigatorul utilizând linia de comandă sau interfața grafică (GUI).

Pasul 1: Porniți Edge din linia de comandă

Terminalul sau interfața de linie de comandă poate fi un instrument puternic de gestionare și control al sistemului, oferind control direct asupra programelor și fișierelor dumneavoastră.

Aici, vă oferim instrucțiunile pentru linia de comandă pentru lansarea lui Microsoft Edge.

Metoda DNF de lansare a Edge:

Pentru a lansa versiune stabilă a Edge din terminalul dvs., puteți executa următoarea comandă:

microsoft-edge

Dacă ați instalat versiunile Beta sau Developer, puteți lansa și aceste versiuni folosind comenzile respective:

microsoft-edge-beta
microsoft-edge-dev

Metoda Flatpak de lansare a Edge:

Dacă ați utilizat metoda Flatpak pentru instala Edge, puteți rula următoarele comenzi pentru a lansat versiunea stabilă și, respectiv, versiunea pentru dezvoltatori:

flatpak run com.microsoft.Edge
flatpak run com.microsoft.EdgeDev

Pasul 2: Porniți Edge din GUI

Nu toți utilizatorii se simt confortabil sau sunt familiarizați cu utilizarea unei interfețe de linie de comandă, iar acest lucru este perfect normal.

Mediul de lucru al Fedora oferă o interfață grafică prietenoasă pentru gestionarea programelor instalate.

Pentru a lansa Microsoft Edge din interfața grafică, puteți urma acești pași:

  • Faceți clic pe Activities, situat în colțul din stânga sus al mediului de lucru.
  • Faceți clic pe Show Applications. Această opțiune este reprezentată, de obicei, de o grilă cu puncte în partea de jos a barei laterale.
  • Localizați pictograma Microsoft Edge. De asemenea, puteți utiliza bara de căutare pentru a tasta „Microsoft Edge” pentru a găsi rapid aplicația.
  • Faceți clic pe pictograma Microsoft Edge pentru a lansa navigatorul. Dacă ați instalat mai multe versiuni (stabilă, beta sau dev), faceți clic pe pictograma corectă pentru versiunea pe care doriți să o utilizați.
Microsoft Edge on Fedora

Gestionarea Microsoft Edge

Atunci când utilizați Edge în Fedora, este posibil să vină un moment în care trebui să dezinstalați navigatorul din sistem.

Fie că treceți la un nou navigator sau pur și simplu doriți să vă eliberați spațiul digital, procesul este simplu și poate fi executat cu câteva comenzi.

Eliminarea navigatorului cu DNF

Dacă folosiți managerul de pachete DNF pentru a instala Microsoft Edge, aceste poate elimina și navigatorul din sistem. Iată cum puteți face acest lucru:

Pentru versiunea stabilă, utilizați următoarea comandă:

sudo dnf remove microsoft-edge

Pentru versiunea Beta și dev, puteți utiliza:

sudo dnf remove microsoft-edge-beta
sudo dnf remove microsoft-edge-stable-dev

Dacă ați decis să eliminați complet orice legătură cu Edge și nu intenționați să îl reinstalați mai târziu, se recomandă, de asemenea, eliminarea depozitelor asociate.

Totuși, rețineți că, dacă doriți să reinstalați Edge mai târziu, va trebui să reimportați aceste depozite și să urmați din nou pașii de instalare.

Pentru a elimina depozitele, utilizați această comandă:

sudo rm /etc/yum.repos.d/microsoft-edge*

Este important să rețineți că executarea acestor comenzi ca elimina cele trei versiuni ale depozitelor Microsoft Edge din sistemul dumneavoastră. Dacă doriți să eliminați doar versiunea Beta sau Dev, păstrând-o pe cea stabilă, trebuie să modificați comenzi în consecința. În caz contrar, versiunea stabilă nu va primi nicio actualizare necesară.

Eliminarea navigatorului cu Flatpak

Procesul de eliminare este ușor diferit dacă instalați Edge folosind Flatpak. Iată cum să dezinstalați versiunea stabilă a Microsoft Edge:

sudo flatpak uninstall com.microsoft.Edge

Și pentru versiunea pentru dezvoltatori:

sudo flatpak uninstall com.microsoft.EdgeDev

De final

În concluzie, acest ghid v-a condus prin instalarea lui Microsoft Edge pe o distribuție Fedora, care poate fi efectuată prin diferite metode de instalare, cum ar fi DNF și Flatpak.

Fiecare metodă are pași și comenzi unice, așa cum se explică în detaliu pe parcursul ghidului. Deși procesul poate părea complicat la prima vedere, acesta oferă o soluție robustă pentru cei care doresc să utilizeze acest popular navigator pe sistemul Fedora.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *