Fedora DNF5

Cum se instalează DNF5 pe Fedora 39

DNF5 este cea mai nouă iterație a managerului de pachete care îi ajută pe utilizatori să ruleze programe pe Fedora. Deși Fedora 39 nu este livrat cu DNF5 în mod implicit, acesta este simplu de instalat.

DNF a înlocuit cu ceva timp în urmă vechiul manager de pachete și este utilizat în distribuții precum Red Hat Enterprise Linux, Fedora și altele pentru a instala, actualiza și elimina programe.

DNF mai este cunoscut și sub numele de Dandified Yum, este foarte simplu de utilizat, dar a fost mult timp criticat pentru că este lent.

Acum, DNF5 este aici pentru a îmbunătăți considerabil experiența și performanța, iar caracteristicile sunt:

  • Nu mai are nevoie de Python.
  • Dimensiunea mai mică a instalării – 144 MB (în timp ce DNF folosea 165 MB).
  • Creștere notabilă a vitezei.
  • Înlocuiește atât DNF cât și Microdnf cu un singur pachet.
  • Optimizează metadatele de descărcare.
  • Descărcarea opțională a listelor de fișiere (care pot fi configurate din fișierul de configurare DNF și/sau din comenzi).

Când combinați viteza nou descoperită a DNF5 cu viteza fulminantă a căutării GNOME 45 Activities Overview, Fedora 39 se transformă într-unul dintre cele mai rapide sisteme de operare pe care le veți experimenta vreodată.

Problema este că Fedora 39 nu este livrat cu DNF5. Din start, veți beneficia de viteza lui GNOME 45, dar veți pierde experiența mai rapidă de gestionare a pachetelor.

Cum se instalează pe Fedora 39

Singurele lucruri de care aveți nevoie sunt o instanța de Fedora 39 care rulează și un utilizator cu privilegii sudo.

Câteva lucruri de care trebuie să țineți cont: În primul rând, DNF5 nu va fi adăugat oficial până la Fedora 41. În al doilea rând, GNOME Software nu utilizează încă DNF5. Deși puteți utiliza DNF și DNF5 pe aceeași mașină, va trebui sa specificați comanda dnf5 atunci când doriți să o utilizați (în loc de comanda standard dnf).

Actualizați Fedora

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să actualizați Fedora. Este un lucru pe care ar trebui să îl faceți în mod regulat, pentru a vă asigura că aveți cele mai recente corecții de securitate.

Conectați-vă la instanța Fedora 39 și deschideți un terminal. Actualizați Fedora cu comanda de mai jos:

sudo dnf upgrade -y

Dacă nucleul este actualizat, va trebui să reporniți mașina pentru ca această actualizare să aibă efect.

Instalați DNF5

Înapoi la terminal și rulați comanda de mai jos pentru a instala noul pachet dnf.

sudo dnf install dnf5 -y

După ce se termină, reporniți calculatorul.

Utilizați DNF5

Așa cum am scris mai devreme, utilizarea acestui pachet este o simplă diferență între dnf5 și dnf. Cu alte cuvinte, pentru a actualiza Fedora, comanda ar fi:

sudo dnf5 upgrade -y

Să presupunem că doriți să instalați navigatorul Firefox. Pentru aceasta, comanda este:

sudo dnf5 install firefox -y

Pentru a elimina Firefox, comanda este:

sudo dnf5 remove firefox -y

Și cam asta e tot ce se poate spune despre DNF5.

Iată un ultim lucru de care trebuie să țineți cont: Odată ce Fedora va adopta DNF5, comand va reveni, cel mai probabil, la dnf. Mai multe detalii puteți afla pe Wiki Fedora.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *