Linux System

Cum se folosește comanda gunzip

Comanda gunzip vă ajută să decompirmați fișierele .gz, -gz, .z, -z comprimate folosind gzip sau alte utilitare de compresie similare.

Am explicat în articolele anterioare cum să comprimăm un fișier utilizând comanda gzip sau zip, care creează fișiere comprimate care se termină cu .gz, -gz, .z sau -z. Dacă doriți să decomprimați aceste fișiere, puteți utiliza comanda gunzip.

Comanda gunzip poate detecta automat tipurile de compresie ale fișierului și este capabil să decomprime următoarele tipuri de fișiere:

  • .gz
  • -gz
  • .z
  • -z
  • .tgz
  • -tgz

Comanda gunzip pentru a decomprima fișiere

Sintaxa generală a comenzii gunzip este următoarea:

gunzip [OPȚIUNI]....[FIȘIERE]

Opțiunile sunt similare cu opțiunile din linia de comanda gzip. De fapt, gunzip este înveliș pentru comanda gzip -d.

Astfel, pentru a decomprima un fișier simplu, trebuie să specificați numele fișierului ca argument, după cum se arată mai jos:

gunzip nume_fișier.gz

Rezultatul comenzii de mai sus este un fișier decomprimat cu numele original, proprietarul, tipul, data și ora.

Când executați comanda de mai sus, comanda gunzip va șterge fișierul zip. Acesta este comportamentul implicit. Pentru a păstra fișierul comprimat original, utilizați opțiunea -k.

gunzip -k nume_fișier.gz

De asemenea, puteți decomprima mai multe fișiere, specificându-le ca argument:

gunzip -k nume_fișier1.gz nume_fișier2.gz nume_fișier3.gz 
A basic gunzip example

Pentru a decomprima fișierele într-un alt director, utilizați opțiunea -c, care le scrie la ieșire și utilizează redirecționarea cu calea țintă.

gunzip -k nume_fișier.gz > /home/Downloads

Dacă aveți un dosar cu sute de fișiere .gz comprimate, puteți utiliza opțiunea -r pentru a decomprima recursiv toate fișierele.

gunzip -r /home/Downloads/*.gz

La fel ca în cazul comenzii gzip, puteți lista rata de compresie, dimensiunea compresiei și alte detalii folosind opțiunea -l. Puteți să o asociați cu opțiunea -v pentru detalii complete.

gunzip -lv nume_fișier.gz

Încheiere

În concluzie, comanda gunzip vă permite să decomprimați fișiere .gz și puteți utiliza toate opțiunile similare ale instrumentului de compresie gzip.

Pentru a afla mai multe, vizitați pagina de documentație GNU gzip (inclusiv gunzip).

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *