Wi-Fi

Cum să vizualizați parolele Wi-Fi salvate

Hotspoturile Wi-Fi sunt peste tot, în casele noastre, în clădirile publice și în cafenele. Acest lucru face ca Wi-Fi să fi una dintre cele mai comune modalități de conectare la internet.

Știați că, pe Linux, puteți verifica cu ușurință toate rețelele Wi-Fi la care v-ați conectat anterior? Puteți chiar să vizualizați parolele Wi-Fi salvate folosind nmcli.

Ce este nmcli?

Utilitarul nmcli (NetworkManager Command-Line Interface) este un instrument puternic în linia de comandă pentru a controla NetworkManager, un daemon utilizat pentru gestionarea setărilor și conexiunilor de rețea pe Linux.

Puteți utiliza nmcli pentru gestionarea generală a rețelelor Wi-Fi, cum ar fi listarea și conectarea la o rețea Wi-Fi de pe calculatorul dumneavoastră. De asemenea, este deosebit de util în scripturile de rețea sau pe serverele care nu au o interfață grafică.

Instalarea nmcli pe Linux

Cele mai multe distribuții au nmcli instalat în mod implicit, dar în cazul în care nu este instalat pe a ta, iată cum să procedeți.

Pentru a instala nmcli pe distribuțiile bazate pe Debian, cum ar fi Ubuntu, MX Linux și Pop!_OS, utilizați managerul de pachete APT:

sudo apt update && sudo apt install network-manager

Pe RHEL și distribuțiile similare, cum ar fi Fedora, Alma Linux, Rocky Linux etc., puteți utiliza managerul de pachete DNF după cum urmează:

sudo dnf install NetworkManager

Pe distribuțiile bazate pe Arch Linux, puteți instala nmcli folosind Pacman:

sudo pacman -S networkmanager

Vizualizarea rețelelor Wi-Fi salvate utilizând nmcli

Pentru a vizualiza informații despre toate rețelele Wi-Fi la care v-ați conectat anterior pe calculator, rulați următoarea comandă:

nmcli connection show | grep wifi

Dacă nu filtrați cu grep, nmcli listează toate rețelele, inclusiv rețelele cu fir, conexiunile cu punte și conexiunile VPN.

Rezultatul pentru comanda precedentă va arăta astfel:

nmcli Wi-Fi Connections

Numele Wi-Fi sau SSID (Service Set Identifier) este listat în prima coloană, urmat de UUID (Universally Unique Identifier), apoi de tipul de rețea (Wi-Fi în acest caz). În cele din urmă, ultima coloană arată tipul de dispozitiv al rețelei.

Vizualizarea parolelor Wi-Fi salavate pe Linux

Veți avea nevoie de privilegii ridicate pe Linux pentru a vedea parolele salvate cu nmcli.

Puteți verifica parola unei rețele Wi-Fi cunoscute utilizând următoarea comandă:

sudo nmcli connection show WiFiName -s | grep psk

Unde WiFiName este numele rețelei Wi-Fi care vă interesează.

De exemplu, pentru a vizualiza parola unei rețele Wi-Fi denumite „iPhone”, executați următoarea comandă:

sudo nmcli connection show iPhone -s | grep psk
nmcli Command Showing Wi-Fi Password

Parola pentru rețeaua Wi-Fi iPhone este listată ca fiind „test1234”.

În cazul în care vă întrebați unde își stochează nmcli fișierele de configurare Wi-Fi, acestea se află în directorul /etc/NetworkManager/system-connections.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *