BIOS Linux

Cum să verificați versiunea BIOS-ului în Linux

BIOS (BAsic Input/Output System) este un program care rulează pe placa de bază a unui calculator și care controlează diferite funcții hardware. Este posibil să aveți nevoie să știți cum să verificați ocazional versiunea.

Este important să păstrați BIOS-ul actualizat din motive de stabilitate, securitate și compatibilitate. În acest articol, vă voi arăta cum să verificați versiunea pe Linux folosind linia de comandă.

Indiferent dacă sunteți un novice în Linux sau un utilizator avansat, acest ghid vă va ajuta să obțineți rapid informațiile despre versiunea de firmware de care aveți nevoie și informații detaliate despre BIOS.

Cum să verificați detaliile versiunii BIOS pe Linux

Actualizarea începe prin verificarea versiunii curente și pentru a face acest lucru, trebuie repornit calculatorul pentru a se intra în BIOS și a se obține aceste informații de acolo.

Cu toate că această abordare funcționează, suntem cu toții de acord că nu am numit-o deosebit de „tehnică”. În plus, folosind Linux, putem obține informațiile necesare în câteva secunde, fără a întrerupe cea ce face.

Versiunea de BIOS este expusă prin intermediul tabelelor System Managament BIOS (SMBIOS), o putem accesa din Linux folosind comanda dmidecode. Deoarece accesul la aceste informații necesită privilegii de root, comanda trebuie să fie întotdeauna prefixată cu sudo.

În caz contrar, com primi un mesaj precum cel de mai jos.

$ dmidecode
# dmidecode 3.5
/sys/firmware.dmi/tablets/smbios_entry_point: Permission denied
Scanning /dev/mem for entry point.
Can`t read memory from /dev/mem

Pentru a verifica versiunea folosită în prezent pe sistemul Linux, rulați următoarea comandă:

$ sudo dmidecode -s bios-version

În plus, dacă doriți să obțineți informații mai detaliate, puteți previzualiza toate informațiile disponibile prin rularea următoarei comenzii:

$ sudo dmidecode --type bios

Chiar dacă știți deja producătorul și modelul plăcii de bază pentru care dortiți să actualizați BIOS-ul, cele două comenzi de mai jos vă vor furniza aceste informații.

$ sudo dmidecode -s baseboard-manufacturer
$ sudo dmidecode -s baseboard-product-name

De final

Verificarea versiunii de BIOS pe Linux este un proces simplu, folosind comanda dmidecode. Cu toate acestea, este esențial să îl actualizați pentru a preveni vulnerabilitățile de securitate, pentru a îmbunătăți performanța sistemului și pentru a vă asigura că hardware-ul este actualizat și funcționează în mod optim.

Puteți găsi mai multe informații despre dmidecode pe site-ul proiectului sau puteți consulata pagina de manual a comenzii.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *