Linux ISO Live

Cum să vă transformați sistemul într-un ISO instalabil

penguins-eggs este un instrument pentru linia de comandă care permite transformarea sistemului dvs. Linux într-o imagine ISO Live.

Sunt acceptate distribuțiile Debian, Ubuntu Manjaro sau Arch Linux, precum și distribuțiile bazate pe acestea, cum ar fi Devuan, Linux Mint și Elementary OS

Cu ajutorul acestuia, puteți crea un ISO Live instalabil cu sistemul dvs. și puteți include toate aplicațiile instalate, precum și directorul home (fișiere personale, configurații etc.).

Dacă nu creați ISO-ul pentru dumneavoastră și doriți să îl faceți public, penguins-eggs poate elimina complet datele de utilizator și de sistem din ISO-ul generat.

penguin-eggs Custom ISO Virtual Machine

Imaginea ISO creată cu penguins-eggs poate fi instalată folosind o interfață grafică sau din linia de comandă, folosind un instrument TUI creat special pentru penguins-eggs, numit krill. Acest program de instalare în linia de comandă include suport pentru instalări fără supraveghere.

penguins-eggs are, de asemenea, diverse caracteristici avansate, cum ar fi posibilitatea de a seta ISO-ul generat să se instaleze fără o conexiune la internet, un modul pentru a genera scripturi pentru gestionarea ISO-ul, module adiționale, pentru a seta tema instalatorul livecd și Calamares și multe altele.

Există, de asemenea, „penguins-wardrobe” care este un depozit cu scripturi YAML și Bash folosite de penguins-eggs pentru a personaliza sistemele Linux începând de la un sistemul CLI minim instalat.

Merită menționat faptul că penguins-eggs este singura alternativă reală la defunctul Remastersys, care putea crea o versiune ISO Live personalizată de Debian, Ubuntu și derivate, precum și să facă o copie de rezervă a unui întreg sistem Debian/Ubuntu, inclusiv a datelor utilizatorului, pe o versiune ISO Live.

Mai jos, aveți găsi un ghid rapid despre cum să modificați sistemul actual și să-l redistribuiți ca fișier ISO (cu sau fără date de utilizator și de sistem).

Cum să vă transformați sistemul actual într-un ISO Live

penguin-eggs ISO Done

Instalați penguins-eggs

Pe Debian, Ubuntu și derivate puteți descărca cea mai recentă versiune DEB de pe Sourceforge. Sau, dacă preferați terminalul, puteți rula comenzile de mai jos pentru a adăuga depozitul aplicației.

sudo apt install curl #în cazul în care nu este instalat

curl -fsSL https://pieroproietti.github.io/penguins-eggs-ppa/KEY.gpg | sudo gpg --dearmor -o /etc/apt/trusted.gpg.d/penguins-eggs.gpg

echo "deb [arch=$(dpkg --print-architecture)] https://pieroproietti.github.io/penguins-eggs-ppa ./" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/penguins-eggs.list > /dev/null

sudo apt update

sudo apt install eggs

Pe Arch Linux și Manjaro, puteți instalat pachetul din AUR, folosind instrumentele yay sau paru.

yay penguins-eggs
sau
paru penguins-eggs

Instalați Calamares dacă doriți să utilizați un modul de instalare grafică

Acest modul este opțional. Dacă nu veți instala modului Calamares, distribuția dvs. personalizată se va putea instala doar TUI din terminal.

Instalați Calamares folosind comanda:

sudo eggs calamares --install

Începeți crearea ISO

Câteva note înainte de a începe crearea ISO:

  • Pe lângă opțiunile (argumentele) specificate pentru comenzile de mai jos, puteți de asemenea să schimbați numele de utilizator și parola ISO Live (atunci când nu salvați datele utilizatorului), fusul orar și altele, prin editarea fișierului /etc/penguins-eggs.d/eggs.yaml ca root (administrator) cu un editor de text.
  • Dacă intenționați să instalați ISO-ul generat în mod nesupravegheat (folosind krill, programul de instalare ISO din linia de comandă), editați detaliile de instalare în fișierul /etc/penguins-eggs.d/krill.yaml.

Pentru a începe să creați un ISO Live din sistemul dvs. curentă FĂRĂ date de utilizator, cu numele de fișier ISO <NAME>-[arch]-YYYY-MM-DD_HHMM.iso și compresie standard, utilizați:

sudo eggs produce --basename <NAME> --standard

În loc de compresia standard (–standard), puteți utiliza compresia maximă (–max), care creează o dimensiune mai mică a fișierului ISO, dar necesită mai mult timp pentru a fi creat.

În acest caz, numele de utilizator implicit utilizat de ISO este live, iar parola este evolution. Parola root este aceeași, evolution.

Pentru a începe să creați un ISO din sistemul dvs curent CU date de utilizator necriptate, cu numele de fișier ISO <NAME>-[arch]-YYYY-MM-DD_HHMM.iso, și compresie standard, utilizați:

sudo eggs produce --clone --basename <NAME> --standard

Puteți, de asemenea, să creați un ISO de la sistemul curent CU datele de utilizator criptate (datele de utilizator sunt salvate criptate într-un volum LUKS în interiorul sistemului Live; datele nu sunt accesibile pe ISO Live, dar sunt restaurate atunci când instalați sistemul utilizând programul de instalare TUI; datele de utilizator nu pot fi restaurate atunci când utilizați programul de instalare grafic – Calamares), cu numele de fișier ISO <NAME>-[arch]-YYYY-MM-DD_HHMM.iso și compresie standard:

sudo eggs produce --cryptedclone --basename <NAME> --standard

După ce fișierul ISO a fost creat, îl veți găsi în directorul /home/eggs/.

Pentru mai multe informații despre penguin-eggs, consultați documentația acestuia.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *