Router Wi-FI

Cum să vă conectați la Wi-Fi prin intermediul terminalului

Aveți nevoie să vă conectați la internet de pe dispozitivul Linux, dar nu aveți un port Ethernet sau acces la un program grafic de rețea?

În acest articol, vom învăța cum să ne conectăm la Wi-Fi folosind un terminal și comanda nmcli.

Ce este nmcli?

nmcli este interfața de linie de comandă pentru NetworkManager, o aplicație Linux comună pentru identificarea și configurarea conexiunilor la internet.

Multe distribuții au un program grafic pentru utilizarea NetworkManager, dar este posibil să nu aveți acces la o interfață grafică dacă vă aflați pe un server Linux.

Unele metode de conectare la Wi-Fi prin intermediul terminalului sunt un pic mai complicate, implicând fișiere de configurare și cunoașterea cheii PSK.

Nu și cu nmcli. Presupunând că aveți un router modern, tot ce trebui să știți este SSID-ul rețelei (numele rețelei la care doriți să vă conectați) și parola rețelei, dacă are una.

Pasul 1: Activează-ți dispozitivul Wi-Fi

Placa Wi-Fi de pe calculator nu se poate conecta la internet decât dacă este activată. Pentru a vedea starea tuturor interfețelor de rețea, utilizați această comanda:

nmcli dev status

Ar trebui să obțineți o listă a dispozitivelor de rețea, împreună cu tipul, starea și informațiile privind conexiunea la rețea ale acestora.

nmcli Command Showing Wi-Fi Device

Dacă nu sunteți sigur dacă dispozitivul Wi-Fi este activat sau nu, puteți verifica cu această comandă:

nmcli radio wifi

Dacă ieșirea arată că Wi-Fi este „disabled”, îi puteți activa cu următoarea comandă:

nmcli radio wifi on

Pasul 2: Identificați un punct de acces Wi-Fi

Dacă nu cunoașteți numele punctului de acces Wi-Fi, cunoscut și sub numele de SSID, îl puteți găsi prin scanarea rețelelor din apropriere.

nmcli dev wifi list

Rețineți numele listat la SSID pentru rețeaua la care doriți să vă conectați. Veți avea nevoie de el pentru pasul următor.

Pasul 3: Conectați-vă la Wi-Fi cu nmcli

După ce ați activat Wi-Fi și ați identificat SSID-ul, sunteți gata să vă conectați. Puteți stabili o conexiune cu următoarea comanda:

sudo nmcli dev wifi connect network-ssid

Înlocuiți network-ssid cu numele rețelei dumneavoastră. Dacă aveți securitate WEP sau WPA pe Wi-Fi, puteți specifica și parola rețelei în comandă

sudo nmcli dev wifi connect network-ssid password "network-password"

Alternativ, dacă nu doriți să vă scrieți parola pe ecran, puteți utiliza opțiunea –ask.

sudo nmcli --ask dev wifi connect network-ssid

Sistemul vă va cere acum să introduceți parola de rețea fără a o face vizibilă.

Dispozitivul dvs. ar trebui să fie acum conectat la internet. Testați-l cu un ping.

ping google.com

NetworkManager va salva conexiunea și se va conecta automat la repornire, astfel încât nu trebuie să vă faceți griji cu privire la emiterea comenzii de fiecare dată când vă porniți calculatorul.

Gestionarea conexiunilor de rețea cu nmcli

Puteți vizualiza toate conexiunile salvate prin emiterea următoareli comenzi:

nmcli con show

Dacă sunteți conectat la o rețea, dar doriți să folosiți o altă conexiune, vă puteți deconecta trecând conexiunea pe „down”. Va trebui să specificați SSID-ul sau, dacă aveți mai multe conexiuni cu același SSID, utilizați UUID-ul.

nmcli con down ssid/uuid

Pentru a vă conecta la o altă conexiune salvată, este suficient să treceți opțiunea up în comanda nmcli. Asigurați-vă că specificați SSID-ul sau UUID-ul noii rețele la care doriți să vă conectați.

nmcli con up ssid/uuid

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

2 thoughts on “Cum să vă conectați la Wi-Fi prin intermediul terminalului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *