Speedtest

Cum să testați viteza internetului din linia de comandă

Uneori, când încercați să vă actualizați sistemul sau să instalați un program nou, vă puteți trezi că durează prea mult. În astfel de situații, testarea vitezei internetului vă poate ajuta să determinați dacă problema se află la dumneavoastră sau este o problemă legată de server.

Haideți să aflăm cum puteți testa cu ușurință viteza internetului din terminalul Linux.

Ce este testarea vitezei și de ce este importantă?

Testarea vitezei, după cum sugerează și numele, este procesul de testare a vitezei conexiunii voastre la internet. Calculatorul dumneavoastră trimite câteva pachete către un server la distanță. Apoi se evaluează numărul de pachete trimise pe secundă și latența fiecărui transfer.

Testarea vitezei de internet vă spune dacă furnizorul dumneavostră de internet vă oferă viteza de internet promisă în abonament. De asemena, uneori poate fi utilă pentru a rezolva problemele de rețea din aplicații, deoarece testarea vitezei vă spune dacă o anumită aplicație are probleme de conectare sau dacă conexiunea dvs. la internet funcționează lent.

Testează-ți viteza internetului din terminal folosind Speedtest CLI

Speedtest CLI Sample Run

speedtest.net by Ookla este un site popular de testare a vitezei internetului. Probabil că l-ați folosit de fiecare dată când ați avut nevoie să vă testați internetul.

Știați că are o aplicație CLI oficială care face tot ceea ce poate face site-ul, dar din confortul terminalului? Ei bine, acum știți. Testarea vitezei internetului din terminal este un proces rapid și ușor care poate fi realizat cu ajutorul câtorva comenzi simple.

Ca pas preliminar, actualizați-vă sistemul folosind managerul de pachete al distribuției dumneavoastră.

[Debian/Ubuntu/Linux Mint]
sudo apt update && sudo apt upgrade

[Arch Linux]
sudo pacman -Syu

[Fedora/CentOS/RHEL]
sudo dnf update

Acum că sistemul dvs. a fost actualizat, treceți la instalarea pachetului speedtest-cli folosind managerul de pachete al distribuției dvs.

[Debian/Ubuntu/Linux Mint]
sudo apt install speedtest-cli

[Arch Linux]
sudo pacman -S speedtest-cli

[Fedora/CentOS/RHEL]
sudo dnf install speedtest-cli

Acum Speedtest CLI a fost instalat pe sistemul dumneavoastră. Pentru a vă testa viteza de internet, tastați pur și simplu speedtest-cli și apăsați Enter.

Instrumentul ar trebui să găsească automat serverul optim pentru testarea vitezei și să returneze rezultatele dorite, inclusiv viteza dvs. de internet în megabiți pe secundă (Mbps). Pe lângă urmărirea de bază a vitezei de internet, Speedtest CLI oferă câteva opțiuni suplimentare care merită să fie verificate.

Dacă doriți să vă testați viteza de internet cu un anumit server, puteți utiliza indicatorul –server urmat de ID-ul serverului. Iată un exemplu:

speedtest-cli --server 69420

Puteți specifica numărul de octeți care urmează să fie transferați în timpul testului de viteză utilizând indicatorul –bytes. De exemplu:

speedtest-cli --bytes 1337

Pentru a salva rezultatele testului de vieză într-un fișier, puteți utiliza indicatorul –output urmat de numele fișierului. Iată cum ar trebui să arate comanda:

speedtest-cli --output results.txt

Pentru a obține un ghid cuprinzător al tuturor caracteristicilor instrumentului speedtest-cli, utilizați comanda man speedtest pentru a citi pagina de manual a acestuia. Sau, consultați o alternativă bazată pe web la comanda man.

Acum știi cum să testezi viteza internetului din terminal

Testarea vitezei internetului ajută la diagnosticarea problemelor de rețea și la urmărirea performanței rețelei în general. Cu Speedtest CLI puteți testa cu ușurință internetul direct din terminal.

Acest lucru poate fi destul de util atunci când lucrați cu servere headless sau cu sisteme dependente de linia de comandă, care, în majoritatea cazurilor, sunt server.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *