apt-get command not found

Cum să reparați „apt-get: command not found”

Dacă doriți să instalați un program pe o distribuție bazată pe Debian, apt-get este o comandă de terminal de încredere.

Cu toate acestea, este posibil să întâmpinați ocazional probleme legate de apariția mesajului „command not found”.

Mai jos puteți citi cum să rezolvați problema cu „apt-get: command not found”.

Ce este apt-get?

Instrumentul apt-get este un manager de pachete în linie de comandă pentru distribuțiile din familia Debian. Aceasta vă permite să instalați, actualizați și să eliminați programe.

Utilizarea sa este după cum se arată mai jos:

apt-get [opțiune] [comandă]

Pentru a instala, să zicem, programul de captură a ecranului scrot, veți folosi comanda astfel:

apt-get install scrot

Strict vorbind, apt-get este depreciat, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să fie utilizat pentru nici o instalare interactivă (adică, apăsând Y sau N sau introducând orice alte comenzi la cerere).

În schimb, este recomandată comanda apt (care include comenzile apt-get), în timp ce apt-get este recomandată pentru scripturi.

Cu toate acestea, dacă trebuie doar să instalați un program, ambele comenzi funcționează.

Dar ce se întâmplă dacă apt-get nu funcționează (lucru care se întâmplă rar)?

Primiți „apt-get: command not found” pe Fedora sau Arch Linux

Dacă folosiți o distribuție care nu utilizează apt-get, atunci pur și simplu nu va funcționa. Pentru a rezolva acest lucru, trebuie să folosiți managerul de pachete corect.

Acesta poate fi pacman, zypper, yum sau dnf, în funcție de distribuția Linux folosită.

De exemplu, dacă va-ți fi conecta la un calculator cu Fedora și ați dori să instalați un program, în loc de apt-get (sau apt) trebuie să folosiți dnf.

dnf install nume_program

Rezolvarea problemei „apt-get: command not found” pe Debian, Ubuntu sau Raspberry Pi OS

Ce se întâmplă dacă folosiți o distribuție din familia Debian, cum ar fi Ubuntu sau Pop!_OS sau Raspberry Pi OS și vă confruntați cu mesajul „apt-get: command not found”?

  • Reinstalați sistemul de operare. Aceasta este cea mai rapidă și mai puțin complicată modalitate de a rezolva problema.
  • descărcați apt.deb de pe site-ul Ubuntu și instalați pachetul cu comanda sudo dpkg -i apt_[versiune].deb (Schimbați numele fișierului pentru a corespunde cu cel descărcat).

Este posibil ca utilizatorii de Raspberry Pi OS să constate că apt-get install (sau sudo apt-get install) nu funcționează. În acest caz, încercați în schimb apt install.

De asemenea, dacă încercați să rulați comanda apt-get install și apare un mesaj diferit (de genul: Temporary failure rezolving) urmat de o adresă URL a serverului, atunci problema este legată de conectivitate.

Așadar, faceți următoarele verificări:

  • Verificați conexiune la internet.
  • Verificați ceasul și data sistemului.
  • Utilizați ping pentru a confirma că calculatorul dvs. poate accesa orice site (de exemplu, rulați comanda: ping google.com).

După ce ați făcut ajustările necesare, reporniți calculatorul și încercați din nou.

Alte modalități de a remedia problema

În primul rând, scrieți corect comanda. Greșelile de tipar pot provoca ravagii în orice sistem axat pe text, de la căutarea în motorul de căutare până la găsirea cuvintelor sau a frazelor pe o pagină. Terminalul din Linux nu este diferit. Asigurați-vă că ați introdus corect comanda „apt-get”.

În al doilea rând s-ar putea ca permisiunile dvs. să fie inadecvate. În loc de „apt-get”, încercați „sudo apt-get” – mesajul „command not found” ar trebui să nu mai apară și comanda să funcționeze corect.

În cele din urmă, dacă mesajul mai specific „sudo: command not found” și ați încercat tot ceea ce am scris mai sus, s-ar putea ca problema să fie de fapt cu sudo.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

2 thoughts on “Cum să reparați „apt-get: command not found”

    1. Comanda apt install funcționează doar pe Debian, Ubuntu și distribuțiile bazate pe acestea.

      apt-get a fost înlocuit cu apt, dar apt-get încă mai funcționează pe toate distribuțiile bazate pe Debian sau Ubuntu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *