Grafana Speedtest Dashboard

Cum sa iti monitorizezi internetul si sa ai adblock in retea?

Dupa cum stiti ISP-ul ne minte ca ne va oferi viteze ametitoare, de 1 GB, 10GB etc…. Dar niciodata noi nu am vazut in teste aceasta viteza, sau poate doar odata…

Asa ca azi am  decis sa fac tutorialul (scris deocamdata, urmeaza si video pe canalul meu de youtube) cum imi monitorizez eu viteza…

Vezi tu.. In UK sau in orice alta tara vestica daca nu respecti un contract poti fi dat in judecata si poti primi daune destul de mari…asa ca de ce nu?

Bineinteles multi probabil se va gandi ca ne va trebui un echipament scump si etc… ei bine NU! Pentru ca ati uitat un lucru foarte important… CANALUL meu de youtube si blog-ul se bazeza pe SARACIE 🙂

Ei bine, da, datorita unui Raspberry Pi de 120 LEI (aproximativ daca il comandati din afara Romaniei..) Si nici macar nu aveti nevoie de un Pi, puteti rula software-ul pe care il folosesc pe orice computer (care merge aproape non stop). Imi place pur si simplu sa am un computer dedicat pentru a rula toate instrumentele mele de conexiune la Internet, asa ca este usor sa fac backup sau sa inlocuiesc computerul si nu se va bloca reteaua… Daca ai un computer dedicat si nu un Pi, iti recomand o distributie linux de tip server (cum ar fi ubuntu server)..

Pasul 1 – Pregatire Raspberry Pi (recomand Raspberry Pi 3 sau 4; 4 fiind preferat pt puterea de procesare)

Raspberry Pi OS Site

Sa zicem ca ai achizitionat un Raspberry Pi 3 (modelul pe care eu il folosesc).. Acum va trebui sa iti instalezi OS-ul pe el, iar Raspberry Pi imager face asta pt tine ca si Windows 10 installer sau orice alt installer… Trebuie doar sa intri aici pentru a il descarca. Exista versiuni pentru sistemul de operare Windows, Mac, Ubuntu si Raspberry Pi. Alege softul care ti se potriveste si instaleaza-l ca pe orice alt program (next next finish).

Pasul urmator ar fi sa ai un card SD (8gb este ok); deci baga-l intr-un card reader (eu am unul de pe aliexpress, ieftin si bun, ai linkul aici) . Bun sa zicem ca l-ai introdus (eh v-ati prins? Jocul de cuvinte? ☺) deschideti programul imager (cel pe care l-ai instalat mai devreme), selectezi Choose OS -> Other -> Raspberry OS lite (pt ca avem nevoie de server nu de GUI „graphical user interface”) -> selectezi card reader-ul (sau microSD-ul)-> peurma dai CTRL + SHIFT + X iar acolo bagi enable ssh si parola ta (daca doresti sa schimbi hostname-ul este alegerea ta) si dai Write. Daca esti pe Windows te va intreba daca ii dai acces la shell (ai vazut ca mereu cand instalezi ceva te intreaba daca da sau nu) deci dai Yes/Da, dar daca esti pe linux te va pune sa bagi parola.

Astepti sa se scrie soft-ul (dureaza foarte putin) si voilla, ai un microSD cu Raspberry OS lite pe el, acum tot ceea ce trebuie sa faci este sa il introduci (din nou joc de cuvinte 😛 ) in acel mic calculator numit Raspberry Pi.

Pasul 2 : Accesarea mini-computerul nostru

Acum depinde de voi, daca voi stiti deja ce IP va primi raspberry Pi este perfect, daca nu intrati pe routerul vostru si uitati-va acolo dupa hostname-ul raspberrypi (sau alt hostname cel pe care l-ati pus voi). Acela este IP-ul…

Deschidem Start (la windows) sau un terminal la Linux si scriem:

ssh pi@ip-ul

Peurma ne intreaba parola, deobicei parola este raspberry iar userul este pi (acestea sunt configuratiile default dar daca ati schimbat voi, puneti-va ce user si parola ati completat)

Dupa ce ati reusit sa intrati in raspberry pi trebiue sa aveti Welcome screen-ul de mai sus (cu debian GNU/Linux etc)

Acum va trebui sa dati cateva comenzi si voilla… Prima ar fi sa facem update la sistem nu? Pai trebuie sa dai 2 comenzi pt asa ceva..

sudo apt-get update sudo apt-get upgrade

Dati aceste comenzi si pur si simplu ati facut update la sistem..

Peurma instalati git clone cu comanda:

sudo apt install git

Pasul 3: Instalarea soft-ului pentru monitorizarea internetului si adsblock in retea.

Ca sa ne intelegem de la inceput, acest soft l-am gasit pe github (sunt foarte multe programe/proiecte pe acolo…)

Deci pentru a rula acest pachet de programe trebuie sa mai instalam ceva… si incepem cu scrisul de comenzi.. Urmati toate comenzile exact asa cum sunt, pe rand.. de sus in jos:

sudo apt-get install -y python3-pip pip3 install ansible git clone https://github.com/geerlingguy/internet-pi.git && cd internet-pi ansible-galaxy install -r requirements.yml

In caz ca iti da „ansible-galaxy: command not found” pur si simplu dai un restart la raspberry pi, ori manual ori sudo reboot now

cp example.inventory.ini inventory.ini cp example.config.yml config.yml

Acum trebuie sa editezi fisierul de config pentru a rula PENTRU TINE. Inca cateva mici chestii si ai terminat…

Intra in inventory.ini cu comanda

nano inventory.ini

Si dupa cum observati in poza de mai sus eu am pus IP-ul raspberrypi-ului pt setare (192.168.0.33 ansible_connection=local ansible_user=pi), dar voi puteti pune ce ip doriti voi (ideea ar fi de preferat local pt o mai buna functionare) Dupa ce ati pus IP-ul care trebuie CTRL+X si dati y si enter 🙂

Peurma trebuie sa intram si in config.yml si folosim aceiasi comanda:

nano config.yml

Aici trebuie sa modificati cateva chestii, asa ca dati click pe poza de mai jos pt a vedea exact ce face fiecare si unde este scris in romana ACOLO trebuie sa modificati. Nu altceva… (in caz ca se vede poza mica, dati click pe ea 🙂 )

Dupa dati CTRL+X, Y si enter

Dupa mai trebuie sa dati o singura comanda pt a porni serviciile:

ansible-playbook main.yml

In caz ca primiti eroarea „Error while fetching server API version”  dati restart la raspberry pi ( sudo reboot )

Dupa reboot dati cd internet-pi si peurma din nou ansible-playbook main.yml.

Daca ai configurat tot cum trebuie, dupa ce raspberry pi isi face setarile ar trebui ca  serviciile tale sa fie UP, asa ca poti vizita in browser

http://ip-ultau/ – pt adsblocker (pi hole) http://ip-ultau:3030 – pt testarea internetului

Dar la testarea internetului, dupa ce te loghezi cu admin si parola pe care tu ai pus-o…dai in stanga sus la search dashboards -> internet connections. (unde este sageata in poza)

A si pentru a bloca ads-urile in reteaua ta, intra la fiecare pc/device conectat la routerul tau si baga primary DNS -> ip-ul raspberrypi-ului tau, atentie doar primary DNS

Si cam atat.. voilla Acum ai un sistem UP & RUNNING

Sper ca v-am ajutat, ati inteles si daca mai aveti nevoie de ceva lasati-mi un comentariu si voi incerca sa va ajut cat de mult pot!

Alexandru Bratu

Pe 'net din 1997; online din 2001. Co-Fondator la proiectul PHP-Fusion Romania, utilizator linux din 2007, pe vremea aceea trebuia sa depanezi tu, nu gaseai tutoriale ca acum :) Mi-a prins bine acest lucru deoarece asa am invatat sa folosesc toate sistemele de operare si depanandu-le singur...

View all posts by Alexandru Bratu →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *