Cum sa instalezi Linux MINT

Acum cateva minute m-a intrebat cineva ce distributie sa isi aleaga, cum sa instaleze pentru ca da, am mai reusit sa mai fac pe cineva care  sa renunte la Windows si la Keyloogerul lor..

Asa ca haideti sa incepem un mic tutorial rapid cum sa instalati EFICIENT o distributie de linux, cum sa o configurati si bineinteles cum sa va jucati, sa faceti office si etc.
In distributia de azi o sa recomand Linux Mint 20.2 pentru ca este usor.. flexibil si costumizabil (al naibii de mult..)
Pasul 1: Alegerea corecta a distributiei!

Linux Mint vine in 3 variante, variante care sincer iti va fi de folos daca vei citi tabelul de mai jos pe care l-am facut special pt tine 🙂 Apasa pe ce versiune doresti pt a o descarca.

CinnamonCea mai moderna versiune, inovativa si foarte costumizabila
MATEO versiune mai stabila si mai rapida
XfceCea mai „cheala” versiune dar bineinteles si cea mai rapida.

Cea mai populara versiune de Linux Mint este versiunea Cinnamon. Cinnamon este dezvoltat in principal pentru si de către Linux Mint. Este elegant, frumos si plin de functii noi. Ba chiar Linux Mint detine licenta pentru cinnamon…

Versiunea MATE – click me

Linux Mint este, de asemenea, implicat in dezvoltarea MATE, un mediu desktop clasic care este continuarea lui GNOME 2, desktopul implicit al Linux Mint intre 2006 si 2011. Desi ii lipsesc cateva functii si dezvoltarea sa este mai lenta decat a lui Cinnamon, MATE ruleaza mai repede, foloseste mai putine resurse si este mai stabil decat Cinnamon.

Versiunea Xfce – click me

Xfce este un mediu desktop usor. Nu accepta atat de multe functii precum Cinnamon sau MATE, dar este extrem de stabil si foarte usor in utilizarea resurselor.

 
Desigur, toate cele trei desktop-uri sunt grozave si Linux Mint este extrem de mandru de fiecare editie (are si de ce..). Desi exista mai multe functii si un suport mai bun in unele editii decat in altele, iar unele ruleaza mai repede si folosesc mai putine resurse decat altele, toate sunt alternative excelente, iar alegerea editiei potrivite este in mare masura o chestiune de gust.
In afara de caracteristicile si performanta lor, Cinnamon, MATE si Xfce reprezinta, de asemenea, trei medii desktop diferite, cu meniuri diferite, panouri si instrumente de configurare diferite. Cel potrivit pentru tine este cel in care te simti ca acasa.
Daca nu sunteți sigur ce desktop sa alegeti, incepeți cu editia Cinnamon. Incercați-le pe toate pana la urmă cand aveti timp. Toate trei au propria audienta in comunitatea Linux Mint si toate sunt foarte populare.
32 sau 64 bit?
Imaginile ISO pe 32 de biti sunt furnizate pentru compatibilitate cu computerele mai vechi. Procesoarele pe 32 de biti sunt extrem de rare in zilele noastre si majoritatea computerelor sunt capabile sa ruleze pe 64 de biti. Daca computerul tau a fost fabricat dupa 2007, probabil ca ai un procesor pe 64 de biti.
Daca ai un computer vechi si nu esti sigur daca poate rula sau nu pe 64 de bit, citeste Cronologia X86
.

Truc!

Poti incerca sa pornesti Linux Mint pe 64 de biti. Daca nu este compatibil, nu se va intampla nimic rau. Vei primi doar un mesaj cu o eroare.

Pasul 2: Creearea unui stick USB bootabil sau CD bootabil

Cel mai simplu mod de a instala Linux Mint este cu un stick USB.Daca nu poti porni de pe USB, poti utiliza un DVD gol.

Cum sa creezi un STICK BOOTABIL

In Linux Mint

Apasa click dreapta pe fisierul ISO si selecteaza Make Bootable USB Stick sau lanseaza Meniu ‣ Accesorii ‣ USB Image Writer.

In Windows/MAC

Descarca Etcher, instaleaza-l si porneste-l. Bineinteles daca esti mai familiar cu Rufus poti sa il folosesti fara nici o problema. Pentru acest tutorial am ales Etcher doarece este mai usor…

Apasa Select image si selecteaza fisierul iso, peurma apasa Select drive si selecteaza stick-ul. Peurma apasa pe Flash!si voilla.

Pasul 3: Bootarea Linux-ului pe computerul tau!

Acum ca ai Linux Mint pe un stick USB (sau DVD), porneste computerul de pe acesta.

  1. Introdu stickul USB  (sau DVD) into the computer.
  2. Reporneste calculatorul.
  3. Inainte ca computerul sa porneasca sistemul de operare actual (Windows, Mac, Linux), ar trebui sa vezi ecranul de incarcare al BIOS-ului. Verifica ecranul sau documentatia computerului pentru a sti ce tasta sa apesi pentru a boota de pe USB (sau DVD).

Nota

Majoritatea BIOS au o tasta speciala pe care o poti apasa pentru a selecta dispozitivul de boot si toate au o cheie speciala pentru a intra in ecranul de configurare a BIOS (din care poti defini ordinea de pornire). In functie de BIOS, aceste taste speciale pot fi ESC, F1, F2, F8, F10, F11, F12 sau Delete. Aceste informatii sunt de obicei scrise pe scurt pe ecran în timpul secventei de pornire.

Pont!

La Mac, tine apast pe Alt sau Option dupa ce auzi sunetul de boot.

  1. Linux Mint ISO poate fi pornit atat în modul EFI, cat si in modul BIOS. In modul EFI, afiseaza un meniu grub. In modul BIOS, arata un meniu isolinux.
isolinux
grub
  1. Din unul dintre aceste meniuri, apasa Enter pentru a porni Linux Mint de pe stick-ul USB (sau DVD).
Pasul 4 – Instalarea sistemului
Sesiunea live
Sesiunea Live a Linux Mint
Cand pornesti computerul de pe stick-ul USB (sau DVD), Linux Mint incepe o sesiune live. Te conecteaza automat ca utilizator numit mint si iti arata un desktop cu programul de instalare (ca in poza de mai sus).
Sesiunea live este similara cu o sesiune normala, dar cu următoarele excepții:
  • Sesiunea Live este mai lentă (se încarcă de pe un stick USB sau DVD, spre deosebire de un SSD sau HDD).
  • Modificarile pe care le faci in sesiunea live nu sunt permanente. Nu sunt scrise pe stick-ul USB (sau DVD) si nu afecteaza sistemul instalat.
  • Unele aplicatii functioneaza diferit (sau deloc) in sesiunea live (Timeshift, Flatpak, Update Manager, Welcome Screen..etc.).

Pont!

Username-ul pentru sesiunea LIVE este mint. Daca te intreaba de parola doar apasa Enter.

Instaleaza Linux Mint pe HDD/SSD

Pentru a instala Linux mint hai sa urmam pasii :

  1. Dublu-click Install Linux Mint.
  2. Selecteaza limba.
3.In caz ca ai Wifi si nu esti conectat prin cablu, conecteaza-l 🙂
4. Dupa ce te-ai conectat bifeaza sa instalezi codec-urile. Aici este pasul in care multa lume da skip sau etc si peurma ai probleme ca nu le merg jocurile sau etc, aici sunt pachetele sau librariile necesare.

5. Selecteaza tipul de instalare. Recomand „Stergere completa.. adica a doua optiune”

Daca Linux Mint este singurul sistem de operare pe care doresti sa-l rulezi pe acest computer, alege Erase disk and install Linux Mint.

ATENTIE

Criptati instalarea ptr cresterea securitatii se refera la criptarea completă a discului. In aceasta etapa a instalarii, aspectul tastaturii nu a fost înca selectat, asa ca este setat la en_US. Daca decideti sa utilizati aceasta optiune, retineti acest lucru atunci cand introduceti o parola. Retineti că exista probleme cu aceasta optune si cu unele drivere NVIDIA. Daca sunteti nou in Linux, utilizati in schimb criptarea directorului principal (o puteti selecta mai tarziu în timpul instalarii).

Daca ai un alt sistem de operare prezent pe computer, programul de instalare iti va arata o optiune pentru a instala Linux Mint alaturi de acesta. Daca alegi aceasta optiune, programul de instalare redimensioneaza automat sistemul dvs. de operare existent, face loc si instaleaza Linux Mint langa el fara a il afecta. Un meniu de pornire este configurat pentru a alege intre cele doua sisteme de operare de fiecare data cand porniti computerul.

6. Selecteaza zona ta pentru a seta corect ora etc

7. Selecteaza modelul tau de tastatura.

8. Introdu detaliile tale

Numele tau poate fi numele tau adevărat, dar nu trebuie sa fie neeaparat. Este folosit doar local, in screensaver si pe ecranul de conectare.

Numele dvs. de utilizator este ceea ce va intereseaza, iar numele dvs. de gazda este numele computerului dvs. din rețea. (computer name)

Pentru a preveni erorile, utilizeaza doar litere mici, fara semne de punctuatie sau accentuare.

Pentru a va proteja datele personale impotriva atacurilor locale (oameni din jurul dvs. sau in cazul in care computerul este furat), bifati Encrypt my home folder.

Alegeți o parolă puternică.

Si bineinteles te poti uita la prezentarea de la linux mint in timpul instalarii.

Dupa ce s-a terminat instalarea apasa: Restart Now

Computerul va incerca sa isi dea restart dar va cere sa scoti stickul USB (sau DVD-ul). La repornire, computerul ar trebui sa-ti arate un meniu de pornire sau sa pornesti sistemul de operare Linux Mint nou instalat.

Pasul 5 – Drivere – Probabil cel mai important pas!
Unul dintre primele lucruri de facut dupa instalarea Linux Mint este să verificati dacă exista drivere hardware disponibile.
Lansati Meniu ‣ Administrare ‣ Manager driver. Pentru Nvidia instaleaza 470
  1. Cum am spus mai sus selecteaza 470 (este ultima versiune de driver in momentul in care scriu acest articol) iar apo apasa Apply Changes.
  2. Restart.
6. Update la kernel pentru o experienta mult mai buna!
Este de recomandat sa faci update la kernel (in timpul scrierii acestui articol recomand 5.10 ca si kernel) pentru ca asta te va ajuta sa: 
– mai multe fps-uri in jocuri si fara bug-uri
– mai multe aplicatii compatibile
– multe altele
 

 

 
Ca sa schimbi kernelul trebuie sa urmezi urmatorii pasi:
  1. Lanseaza Managerul de actualizare.
  2. In meniul derulant al Managerului de actualizare, apasa clic pe Vizualizare > Kerneluri Linux.
  3. Alege Continuati daca apare un mesaj de avertizare.
  4. Apasa clic pe cel mai nou nucleu disponibil in lista de nuclee din stanga. (Cum am spus recomand 5.10
  5. In lista de revizuiri ale nucleului, selecteaz-o pe cea mai noua acceptata in prezent.
  6. Apasa click pe Instalare.
  7. Confirma parola cand ti se solicita.
Si cam atat, cam asta fost instalarea Linux-ului Mint. Acum poti instalata STEAM, poti instala Lutris si bineinteles ii poti da drumu la joaca. 🙂 

Alexandru Bratu

Pe 'net din 1997; online din 2001. Co-Fondator la proiectul PHP-Fusion Romania, utilizator linux din 2007, pe vremea aceea trebuia sa depanezi tu, nu gaseai tutoriale ca acum :) Mi-a prins bine acest lucru deoarece asa am invatat sa folosesc toate sistemele de operare si depanandu-le singur...

View all posts by Alexandru Bratu →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *