SWAP Linux

Cum să dezactivați permanent partiția Swap

Memoria sau spațiul swap reprezintă o pagină de memorie fizică care se află deasupra unei partiții pe disc sau un fișier special pe disc pentru a extinde memoria RAM a unui sistem atunci când memoria fizică se umple.

Folosind această metodă de extindere a resurselor de memorie RAM, paginile de memorie inactive sunt frecvent transferate în zona swap atunci când nu mai este disponibilă memoria RAM.

Cu toate acestea, din cauza rotației a HDD-urilor clasice, swap-ul este mult mai redus în ceea ce privește viteza de transfer și timpul de acces în comparație cu memoria RAM.

Pa mașinile mai noi cu SSD-uri rapide, rezerva unei mici partiții pentru swapping poate îmbunătăți considerabil timpul de acces și viteza de trasnfer, dar viteza este în continuare cu mult mai mică decât cea a memorie RAM.

Potrivit unora, ar trebui să fie de două ori mai mare decât cantitatea de memorie RAM a unui calculator. Cu toate acestea, pe sistemele cu mai mult de 4 GB RAM, spațiul swap ar trebui să fie setat între 2 și 4 GB.

În cazul în care calculatorul dvs. are suficientă memorie RAM sau nu necesită utilizarea spațiului de swap sau dacă swapping-ul scade foarte mult performanța sistemului, ar trebui să luați în considerare dezactivarea zonei de swap.

Cum se verifică

Înainte de a dezactiva, mai întâi trebuie să vizualizați gradul de încărcare a memoriei și apoi să identificați partiția, prin rularea comenzii free.

free -h

Căutați dimensiunea spațiului utilizat. Dacă dimensiunea utilizată este 0B sau aproape 0 bytes, se poate presupune că nu este utilizat intensiv și poate fi dezactivat în siguranță.

Cum se verifică

În continuare, rulați comanda blkid, căutați linia TYPE=”swap” pentru a identifica partiția.

blkid

Din nou, rulați următoarea comandă lsblk pentru a căuta și identifica partiția [SWAP].

lsblk

Cum se dezactivează

După ce ați identificat partiția sau fișierul, executați comanda de mai jos pentru a dezactiva zona swap.

sudo swapoff /dev/mapper/centos-swap [exemplu de comandă pentru distribuția CentOS]

Sau dezactivați toate swap-urile din /proc/swap, care oferă o imagine instantanee a numelui fișierului.

sudo swapoff -a

Rulați comanda free pentru a verifica dacă a fost dezactivată.

free -h

Cum se dezactivează permanent

Pentru a dezactiva permanent, deschideți fișierul /etc/fstab, căutați linia de swap și comentați întreaga linie adăugând semnul # (hashtag) în fața liniei.

sudo nano /etc/fstab [recomandat pentru novici; se închide cu combinația de taste Ctrl+X, după care se scrie y și se apasă tasta enter]
sau
sudo vi /etc/fstab
Linia normală (fără semnul #) arată astfel: /dev/mapper/centos-swap swap  swap  defaults 0 0
Linia comentată trebuie să arate astfel: #/dev/mapper/centos-swap swap  swap  defaults 0 0

După aceea, reporniți sistemul pentru a aplica noua setare sau, în unele cazuri, comanda mount -a ar putea rezolva problema.

sudo mount -a

După repornirea sistemului, rularea comenzilor prezentate la începutul acestuit tutorial ar trebui să reflecte faptul că a fost complet și permanent dezactivată.

free -h
blkid 
lsblk 

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *