GIF

Cum să creați un GIF pe Linux

Crearea de GIF-uri pe Linux poate părea intimidantă, dar cu instrumentele și instrucțiunile potrivite, este ușor!

În acest ghid, vă voi arăta cum să creați GIF-uri personalizate utilizând sistemele de operare Linux în doar câțiva pași simpli.

Cerințe esențiale

  • GIMP
  • FFmpeg
  • ImagicMagick
  • byzanz

Cum se creează un GIF

Dacă aveți deja o secvență de imagini, puteți evita utilizarea FFmpeg și puteți folosi GIMP sau instrumentul de linie de comandă ImagicMagick pentru a crea un fișier .gif din imagini.

Dacă nu aveți imagini, atunci puteți crea o secvență de imagini dintr-un videoclip folosind FFmpeg și le puteți folosi pentru a crea un fișier .gif.

Instalare GIMP

Primul pas pentru a crea GIF-uri pe Linux este instalarea popularului program de editare a imaginilor cu sursă deschisă, GIMP.

Acesta vă va permite să creați o mare varietate de efecte vizuale, cum ar fi adăugarea de text și modificarea paletelor de culori.

După ce ați instalat GIMP, puteți începe să vă creați GIF-ul.

[Debian/Ubuntu/Linux Mint]
sudo apt install gimp

[RHEL/Fedora]
sudo dnf install gimp

[openSUSE]
sudo zypper install gimp

[Arch Linux]
sudo pacman -S gimp

Instalare FFmpeg

După cum am menționat mai sus, dacă nu aveți imagini, puteți utiliza FFmpeg pentru a crea o secvență de imagini dintr-un videoclip.

[Debian/Ubuntu/Linux Mint]
sudo apt install ffmpeg

[RHEL/Fedora]
sudo dnf install ffmpeg

[openSUSE]
sudo zypper install ffmpeg

[Arch Linux]
sudo pacman -S ffmpeg

Conversia unui fișier video în fișiere de imagine

După ce ați instalat FFmpeg, următorul pas este să vă convertiți fișierul video în mai multe fișiere de imagine. Următoarea comandă poate fi utilizată pentru a transforma videoclipurile în cadre separate care pot fi apoi utilizate în crearea de GIF-uri.

Puteți utiliza, de asemenea, instrumente de linie de comandă, cum ar fi convert, pentru a efectua rapid această transformare fără prea mult efort.

Odată finalizată transformarea, veți avea toate imaginile necesare pentru crearea GIF-ului dumneavoastră!

ffmpeg -i your_video.mp4 -vf "select=eq(pict_type\,PICT_TYPE_I)" -vsync vfr thumbnail%04d.png

Instalare ImageMagick

Odată ce avem imaginile noastre, putem folosi instrumentul de linie de comandă ImageMagick sau GIMP pentru a converti aceste imagini într-un gif frumos.

Să vedem mai întâi cum putem face acest lucru folosind ImageMagick.

[Debian/Ubuntu/Linux Mint]
sudo apt install imagemagick

[RHEL/Fedora]
sudo dnf install imagemagick

[openSUSE]
sudo zypper install imagemagick

[Arch Linux]
sudo pacman -S imagemagick

Conversia secvenței de imagini utilizând ImageMagick

Deschideți terminalul și intrați în directorul în care ați creat imaginile din videoclip. Acum, utilizați următoarea comandă pentru a crea animația. Procedura poate dura ceva timp, în funcție de numărul și calitatea imaginilor și de lungimea animației.

convert -delay 5 -loop 0 thumbnail*.png animation.gif
În timpul creării gif-ului lung, este posibil să apară următoarea problemă în linia de comandă și procesul se poate opri înainte de finalizare: convert-im6.q16: cache resources exhausted `thumbnail0145.png’ @ error/cache.c/OpenPixelCache/4095

Nu vă faceți griji. Dacă vă confruntați cu problema de mai sus, efectuați următoarele modificări în fișierul imagemagick config:

sudo nano /etc/ImageMagick-6/policy.xml

Acum găsiți linia:

<policy domain="resource" name="disk" value="1GiB"/>

Și modificați valoarea de la 1GiB la 8GiB

<policy domain="resource" name="disk" value="8GiB"/>

Repetați comanda de conversie și ar trebui să funcționeze de data aceasta.

Conversia secvenței de imagini folosind GIMP

Deschideți secvența de imagini în GIMP

Import images to create GIF

Puteți deschide secvența de imagini în GIMP. Începeți prin a face clic pe File > Open și apoi selectați directorul care conține toate imaginile.

Toate imaginile vor fi deschise automat într-o singură fereastră. Dacă este necesar, puteți ajusta oricare dintre setările pentru cadrele individuale, dar pentru majoritatea cazurilor nu va fi nevoie să faceți nici o ajustare.

Când totul pare satisfăcător, faceți clic pe Save as Animation pentru a vă crea GIF-ul.

Tăiați, redimensionați și/sau măriți viteza GIF-ului

După salvarea animației, este posibil să constatați că unele cadre sau părți ale GIF-ului trebuie tăiate.

Puteți face clic pe orice cadru și apoi faceți clic pe Delete Frame din meniul de sus pentru a-l elimina din animație. Dacă aveți nevoie să redimensionați un cadu individual, selectați pur și simplu Scale Image din meniul Image.

Și, în cele din urmă, dacă aveți nevoie să accelerați sau să încetiniți animația, utilizați setarea Frame Delay din meniul Filtres. Reglați această setare pentru fiecare dintre cadre până când sunteți mulțumit de vitezele animației.

Adăugare text, filtre etc., pentru a îmbunătăți impactul vizual al GIF-ului

GIMP oferă câteva instrumente puternice pentru a vă ajuta să adăugați text, grafică și filtre la GIF-uri pentru a le face mai atractive.

Pentru a adăuga text, selectați Text din caseta de instrumente și faceți clic pe zona din imagine în care doriți să apară textul. După ce ați scris textul dorit și i-ați modificat fontul, dimensiunea, culoarea etc., utilizați setarea Transparency pentru a ajusta opacitatea acestuia.

De asemenea, puteți alege dintr-o varietate de efecte de filtre, cum ar fi sharpening, blurring, posterizing și solarization. Aceste instrumente vă vor ajuta să realizați un clip de animație atrăgător în cel mai scurt timp.

Crearea unui GIF dintr-o înregistrare a ecranului

Puteți crea GIF-uri din înregistrarea unui ecran folosind byzanz. Este un instrument în linia de comandă care va înregistra ecranul și va crea GIF-ul.

[Debian/Ubuntu/Linux Mint]
sudo apt install byzanz

[RHEL/Fedora]
sudo dnf install byzanz

[openSUSE]
sudo zypper install byzanz

[Arch Linux]
sudo pacman -S byzanz

Comanda de mai jos va înregistra ecranul timp de 10 secunde și îl va converti în gif. Puteți ajusta parametrii, cum ar fi durata gif-ului, coordonatele x și y, lățimea și înălțimea ecranului.

byzanz-record --duration=10 --x=0 --y=0 --width=800 --height=600 animated.gif

De final

Și cam asta e tot despre cum să creezi GIF-uri pe Linux.

În funcție de situația dvs. particulară, este posibil să nu aveți nevoie de toate instrumentele de mai sus.

Folosiți-le doar pe cele de care aveți nevoie și creați gif-ul dorit.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *