AppImage

Cum să activați suportul AppImage în Ubuntu 23.04

Pe versiunile anterioare de Ubuntu se descărca o aplicație .appimage, se marca ca executabilă, apoi se făcea dublu clic pe aceasta pentru a o deschide.

În Ubuntu 23.04 acest lucru nu se mai poate face. Motivul pentru care formatul .appimage nu funcționează nu este datorită vreunei limitări impuse de Canonical.

Ubuntu 23.04 utilizează o versiune mai nouă de FUSE (Filesystem in User Space), interfața pe care AppImage se bazează pentru a funcționa – iar versiunea veche nu mai este întreținută.

Ubuntu 23.04 este livrat cu FUSE 3, în timp ce majoritatea aplicațiilor AppImage necesită FUSE 2 pentru a rula. Există discuții purtate de către dezvoltatorii AppImage și de către membrii comunității cu privire la modul în care se va gestiona această situație pe viitor.

Instalare FUSE 2

Nu este nevoie să adăugați depozite sau alte pachete, deoarece aveți nevoie de pachetul libfuse2 care se află în depozitul Ubuntu Universe – în majoritatea cazurilor acest depozit este activ implicit.

Puteți instala FUSE 2 alături de FUSE 3 fără conflicte (nu este cazul pentru FUSE 1, așa că nu are rost să îl instalați).

Pentru a instala pachetul libfuse2, trebuie să rulați comanda următoare într-un temrminal.

sudo apt install libfuse2

Asta este tot. Acum aplicațiile AppImage for rula fără nici o problemă atât timp cât sunt marcate ca executabile.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *