UEFI BIOS

Cum să accesați setările UEFI în GNU/Linux

Doriți să verificați ordinea de pornirea sau setările de alimentare la nivel de firmware? Puteți accesa setările UEFI prin apăsarea butoanelor F2, F10 sau Del când pornește calculatorul.

Problema cu această abordare este faptul că este posibil să nu cunoașteți tasta exactă și trebuie să fiți atent la apăsarea acelor taste la momentul potrivit.

Ca să nu stați să ghiciți tasta, puteți accesa setările UEFI din ecranul încărcătorului de pornire a sistemului.

UEFI Firmware Settings

Acest ecran apare atunci când porniți sistemul GNU/Linux. Cele mai multe distribuții GNU/Linux, cum ar fi Fedora și Ubuntu, utilizează GRUB și vă permite să accesați setările UEFI din ecranul GRUB astfel.

Ce se întâmplă dacă nu vedeți acest ecran sau dacă distribuția dvs. nu folosește GRUB? Există în continuare modalități de a accesa setările UEFI din GNU/Linux.

Reporniți sistemul în UEFI

Această metodă va funcționa numai pe distribuțiile GNU/Linux care au systemd. Acest lucru înseamnă că această metodă va funcționa pe orice sistem bazat pe Ubuntu, Debian, Fedora și pe orice distribuție bazată pe Arch.

Este totuși o idee bună să vă asigurați că distribuția GNU/Linux folosește systemd. Folosiți comanda următoare pentru a afla dacă folosiți systemd:

root@linux: ~$ ps --no-headers -o comm 1
systemd (Veți avea aceeași ieșire dacă distribuția dvs. folosește systemd)
root@linux: ~$

Odată ce v-ați dat seama că distribuția dvs. utilizează systemd, puteți utiliza comanda următoare pentru a intra în setările UEFI:

systemctl reboot --firmware-setup

Mai întâi, permiteți-mi să detaliez opțiunile folosite:

  • systemctl: Este un instrument pentru linia de comandă care permite gestionarea și monitorizarea sistemului systemd.
  • reboot: După cum sugerează și numele său, va reporni sistemul.
  • –firmware-setup: Atunci când această opțiune este utilizată împreună cu „reboot”, va indica firmware-ului sistemului să pornească în interfața de configurare a firmware-ului.

Folosind o singură comandă puteți intra în setările UEFI. Windows permite acest lucru direct din setările de Windows și ar fi bine dacă ar fi ceva similar și în GNU/Linux.

Creați o comandă rapidă pe ecran

Dacă vă aflați adesea în situația de a intra în setările UEFI și nu vă amintiți întotdeauna comanda, vă puteți face viața mai ușoară prin crearea unei comenzi rapide pe ecran. Aceasta vă va permite să intrați în UEFI făcând clic pe pictograma de pe ecran.

Notă: Acum, acest lucru este inutil și nu este necesar pentru majoritatea utilizatorilor. Faceți-o doar dacă simțiți nevoia. Metoda necesită editarea fișierelor în linia de comandă.

Mai întâi, utilizați comanda de mai jos pentru a crea un fișier de comandă rapidă pe ecran pentru setările UEFI:

sudo nano /usr/share/applications/uefi-reboot.desktop

Și inserați următorul conținut în fișier:

[Desktop Entry]
Name=UEFI Firmware Setup (Reboot)
Comment=Access the motherboard configuration utility
Exec=systemctl reboot --firmware-setup
Icon=system-restart
Terminal=false
Type=Application
Categories=System;Settings;

După ce ați terminat, salvați modificările și ieșiți din editorul de text nano.

Și acum, veți găsi comanda rapidă pentru UEFI Firmware în meniul distribuției.

Boot in to UEFI Firmware from System menu

De final

Modalitățile clasice de accesare a setărilor de pornire pot fi puțin incomode pentru unele persoane. Este posibil ca ecranul GRUB să nu afișeze opțiune UEFI pentru versiunile mai vechi.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *