În acest tutorial vom învăța crearea fișierelor în Linux folosind comenzile. Vă voi arăta și cum se poate adăuga conținut la fișier. Dar despre editarea fișierelor vom vorbi în alt tutorial.
Contents
Creați un nou fișier cu comanda touch
Utilizarea comenzii touch este destul de simplă.
touch nume_fișier
Mergeți în directorul home și creați un nou director numit practică și intrați în acest director.
mkdir practică && cd practică
&& este o modalitate de a combina două comenzi. Cea de-a doua comandă se execută numai atunci când prima comandă este executată cu succes.
Acum, creați un nou fișier numit fișier_nou:
touch fișier_nou
Tocmai ce ați crea un fișier gol.
Listați conținutului directorului și verificați proprietățile fișierului cu comanda ls -a.
Scopul inițial al comenzii touch este de a „atinge” un fișier și de a-i modifica data și ora. În cazul în care fișierul furnizat nu există, se creează un nou fișier cu numele respectiv.
Creați un nou fișier folosind comanda echo
Comanda echo afișează tot ceea ce îi furnizați. De aici și numele de echo.
echo Hello World
Puteți utiliza redirecționarea și direcționarea ieșirii către un fișier. Și, prin urmare, să creați un nou fișier în acest proces.
echo "Hello World" >> alt_fișier_nou
În acest fel, creați un nou fișier numit alt_fișier_nou cu textul Hello World.
Nu uitați că, dacă fișierul furnizat există deja, cu opțiunea >> (redirecționare), adăugați o nouă linie la fișier. De asemenea, puteți utiliza opțiunea > (redirecționare), dar în acest caz se va înlocui conținutul existent al fișierului.
Creați un fișier folosind comanda cat
Scopul inițial al comenzii cat a fost acela de a combina fișiere. Cu toate acestea, ea este utilizată în principal pentru a afișa conținutul unui fișier.
De asemenea, poate fi utilizată pentru a crea un nou fișier cu opțiunea de a adăuga conținut. Pentru aceasta, puteți utiliza aceleași opțiuni de redirecționări > și >>.
cat >> alt_fișier
Dar aceasta va crea un nou fișier și vă va permite să adăugați un text la acesta. Adăugarea de text este opțională. Puteți ieși din modul de introducere a comenzii cat folosind tastele Ctrl+d.
Din nou, opțiunea >> (modul append) adaugă text nou la sfârșitul conținutului fișierului, în timp ce opțiunea > (modul clobber) înlocuiește conținutul existent cu unul nou.
Utilizați afișarea listei lungi cu ls -l și observați marcajele de timp. Acum atingeți (touch) fișierul touch alt_fișier_nou. Observați diferența dintre marcajele de timp.
Testați-vă cunoștințele
Ați învățat despre crearea de fișiere noi. Iată câteva exerciții simple pentru a exersa ceea ce tocmai ați învățat.
- Utilizați comanda touch pentru a crea trei fișiere noi numite „fișier1”, „fișier2”, „fișier3”. Nu este necesar să rulați comanda touch de trei ori.
- Creați un director numit „fișier” și creați în el un fișier numit „fișierul_meu”.
- Folosiți comanda cat pentru a crea un fișier numit „fișierul_meu”.
- Folosiți comanda echo pentru a adăuga o nouă linie „Acesta este fișierul meu” în „fișierul_meu”.
- Afișați toate fișierele în ordine cronologică inversă. utilizați acum comanda touch pentru a modifica marcajul de timp al fișier2 și al fișier3. Acum afișați din nou conținutul în ordine cronologică inversă.