Coreboot

Coreboot 4.19 a fost lansat cu plăcile de bază AMD Mayan și MSI Alder Lake

Coreboot 4.19 este acum disponibil sub cea mai recentă versiune etichetată pentru acest proiect open source proeminent, permițând înlocuirea diferitelor plăci de bază cu firmware/BIOS proprietar cu această soluție de program liber.

Coreboot 4.19 marchează punctul în care au terminat de convertit codul de la sintaxa ASL moștenită la utilizarea întregii sintaxe ASL 2.0.

Au curățat și îmbunătățit gestionarea SMBIOS, un nou driver EC pentru controlerul încorporat și utilizat pe diferite laptopruri Clevo și diverse alte îmbunătățiri la niver inferior.

De asemenea, vine cu suport pentru o serie de plăci de bază noi. Cel mai notabil suport pentru noile plăci este faptul că Coreboot oferă suport pentru placa de bază MSI PRO Z690-A WiFi DDR5 și completează suportul DDR4 anterior.

Acest lucru se datorează muncii depuse de 3mdeb la Dasharo downstream și faptul că a introdus codul MSI PRO Z690-A WiFi în upstream.

Această placă de bază Alder Lake / Raptor Lake este ușor disponibilă în canalele de vânzare cu amănuntul pentru un preț de aproximativ 1300 de lei, dacă doriți să experimentați cu Coreboot.

Printre alte plăci de bază noi acceptate în prezent se numără placa de bază AMD Mayan pentru SoC-ul Phoenix, Gigabyte H61M-DS2 pentru vechile procesoare Sandy Bridge / Ivy Bridge, o varietate de Chromebook-uri, platforma de referință Meteor Lake de la Intel, Star Labs StaBook Mk VI și laptopurile System76 Darp8 / Galp6.

Împreună cu placa de bază AMD Mayan, suportul AMD Glinda SoC este disponibil penetru Coreboot 4.19.

Noua versiune renunță la o serie de plăci de bază care nu mai sunt întreținute, cum ar fi vechile platforme AMD, ASRock E350M1, ASrock IMB-A180, ASUS A88XM-E, ASUS AM11-A, ASUS F2A85-M, Lenovo AMD G505s și altă plăci aleatorii și neîntreținute.

Această nouă versiune face, de asemenea, actualizarea de la GRUB 2.04 la GRUB 2.06, precum și de la SeaBIOS 1.16 la 1.16.1.

Mai multe detalii despre versiunea 4.19 și pentru descărcare accesați site-ul coreboot.org.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *