First Linux Distro

Cele mai vechi distribuții Linux

În acest articol am încercat să explorez cum a apărut ideea unor distribuții populare precum Red Hat, Debian, Slackware, SUSE, Ubuntu și multe altele, după ce primul nucleu Linux a devenit disponibil.

Deoarece Linux a fost lansat inițial sub forma unui nucleu în 1991, distribuțiile pe care le cunoaștem astăzi au fost posibile cu ajutorul a numeroși colaboratori din întreaga lume care au creat shell-uri, biblioteci, compilatoare și pachete conexe pentru a-l transforma într-un sistem de operare complet.

1. Prima „distribuție” cunoscuta a lui HJ Lu

Felul în care cunoaștem astăzi distribuțiile Linux datează din 1992, când primele instrumente cunoscute de tip distribuție pentru a avea acces la Linux au fost lansate de HJ Lu. Acesta era format din două dischete de 5,25″.

Linux Distro by HJ Lu
  • LINUX 0.12 BOOT DISK: Discul „boot” a fost folosit pentru a porni mai întâi sistemul.
  • LINUX 0.12 ROOT DISK: Discul „root” este folosit pentru a obține un prompt de comandă pentru acces la sistemul de fișiere Linux după pornire.

Pentru a instala 0.12 pe un Hard Disk, trebuia să folosiți un editor hexazecimal pentru a edita MBR (Master Boot Record) și acesta era un proces destul de complex mai ales în aceea perioadă.

2. MCC Interim Linux

MCC Interim Linux 0.99.14 1993

Lansat inițial în același an ca „LINUX 0.12” de către Owen Le Blanc de la Mancester Computing Center din Anglia, MCC Interim Linux a fost prima distribuție Linux pentru utilizatorii începători, oferind un program de instalare cu meniu și instrumente de programare/utilizare finală.

De asemenea, sub forma unei colecții de dischete, putea fi instalată pe un sistem pentru a oferi un mediu de bază bazat pe text.

MCC Interim Linux a fost mult mai ușor de utilizat decât LINUX 0.12, iar procesul de instalare pe un Hard Disk a fost mult mai ușor și similar cu cel modern. Nu era necesară utilizarea unui editor hexazecimal pentru a edita MBR-ul.

Deși a fost lansat pentru prima dată în februarie 1992, a fost disponibil pentru descărcare prin FTP încă din luna noiembrie a aceluiași an.

3. TAMU Linux

TAMU Linux

TAMU Linux a fost dezvoltat de către Aggies at Texas A&M cu TEXAS A&M Unix & Linux User Group în mai 1992 și a fost numit TAMU 1.0A.

A fost prima distribuție Linux care a oferit X Windows System în loc de un sistem de operare bazat pe text.

4. Softlanding Linux System (SLS)

SLS 1.05 1994

Gentle Touchdowns for DOS Bailouts” a fost sloganul lor! SLS a fost lansat de Peter McDonald în mai 1992.

SLS a fost destul de utilizat și popular la timpul său și a promovat foarte mult ideea de Linux. Dar, din cauza unei decizii a dezvoltatorilor de a schimba formatul executabilului din distribuție, utilizatorii au încetat să-l mai folosească.

Multe dintre distribuțiile populare pe care comunitatea actuală le cunoaște cel mai bine au evoluat prin intermediul SLS. Două dintre acestea sunt:

  • Slackware: Una dintre cele mai vechi distribuții Linux, Slackware a fost creată de Patrick Volkerding în 1993. Slackware se bazează pe SLS și a fost una dintre primele distribuții Linux.
  • Debian: O inițiativă a lui Ian Murdock, Debian a fost lansat tot în 1993, după ce a trecut de la modelul SLS. Distribuția foarte populară Ubuntu pe care o cunoaștem astăzi este bazat pe Debian.

5. Yggdrasil

LGX Yggdrasil 1993

Lansată în decembrie 1992, Yggdrasil a fost prima distribuție care a dat naștere ideii de CD-uri Live cu Linux. A fost dezvoltat de Yggdrasil Computing Inc, fondat de Adam J. Richter în Berkeley, California.

Se putea configura automat pe hardware-ul sistemului ca „Plug-and-Play”, ceea ce este o caracteristică foarte obișnuită și cunoscută în zilele noastre.

Versiunile ulterioare ale lui Yggdrasil includeau un hack pentru a rula orice driver de CD-ROM proprietar MS-DOS în Linux.

Motto-ul lor era „Free Software For The Rest of Us”.

Dacă aveți și alte distribuții mai nostalgice pe care să le prezentați din primele zile ale lansării Linux, vă rog să le împărtășiți mai jos în comentarii.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *