Mastodon

Ce trebui să știți despre rețeaua socială open source Mastodon

Există o mulțime de platforme de socializare, dar mulți oameni le consideră toxice și epuizante. Deși există cu siguranță multe lucruri bune în social media, lipsa de control asupra feed-ului și a algoritmului te poate face să cazi într-o rutină de conținut sau să dai peste conținut care nu-ți place.

Mastodon, o rețea socială open source care se concentrează pe utilizator, își propune să schimbe această situație. Ceea ce doriți să vedeți, ceea ce doriți să ignorați, ceea ce doriți să împărtășiți, toate aceste lucruri sunt guvernate de controale granulare, ceea ce înseamnă că dumneavoastră păstrați controlul.

Instanțe Mastodon pentru toată lumea

Dacă te duci la mstd.ro pentru a te înscrie, vei vedea că există mai mult de un Mastodon. Deși toate sunt conectate, diferitele instanțe ale Mastodon (toate rulează pe servere separate, administrate de voluntari care donează resurse de server) oferă experiențe diferite.

Mastodon Servers WEB

De exemplu, prima pe care o găsiți ar putea fi axată pe un anumit subiect, cum ar fi tehnologia sau o emisiune TV. Un altul ar putea oferi discuții generale, dar cu reguli stricte împotriva insultelor „neprogresiste”.

Totuși, fiți atenți. Deși s-ar putea să găsiți o instanță care se concentrează pe tehnologie, este la fel de probabil să dați peste una care oferă pornografie. Mastodon suportă audio și video, așa că s-ar putea să dați peste materiale pe care nu doriți să le vedeți.

Există multe servere Mastodon, pe care le puteți găsi pe pagina Servere Mastodon, dar eu recomand instanța românească mstd.ro. Aceste servere restricționează crearea de conturi din când în când, așa că va trebui să găsiți cel mai bun server disponibil sau să vă înscrieți pe lista de așteptare.

Înscrierea pe Mastodon

După ce ați găsit o instanță care vă place, înscrieți-vă. Va trebui să furnizați un nume de utilizator, o adresă de e-mail validă (pentru verificarea contului) și o parolă puternică. După ce vă conectați cu un nume de cont verificat, veți vedea o interfață în coloană, similară cu aplicația Tweetdeck de la Twitter.

Veți vedea trei coloane:

  • Profilul dumneavoastră și câmpul Toot: Un Toot este echivalentul Mastodon al unui Tweet.
  • Acasă: Toot-urile de la persoanele pe care le urmăriți vor apărea aici.
  • Notificări: Orice Toot-uri direcționate către dumneavoastră și alte activități sunt listate aici.
Created with GIMP

Cu toate acestea, primul lucru pe care trebuie să-l faceți înainte de a trimite un Toot este să faceți clic pe Preferințe (Preferences). De acolo, configurați-vă imaginea de avatar, numele de utilizator preferat și profilul. Puteți face acest lucru în Editare profil (Edit Profile). Există, de asemenea, o legătură în coloana Profil (Profile).

Created with GIMP

După ce ați salvat modificările, faceți clic pe Înapoi (Back) la Mastodon și utilizați câmpul Căutare (Search) pentru a găsi utilizatori care discută subiectele care vă interesează. Când găsiți pe cineva deschideți profilul acestuia și faceți clic pe butonul Urmărește (Follow).

Created with GIMP

Cu cât urmărești mai mulți oameni, cu atât mai interesantă va fi rubrica Acasă (Home).

Împărtășiți Toot-uri

Ești gata să împărtășești gândurile tale cu lumea Mastodon? Spre deosebire de Twitter, unde aveți doar 140 de caractere pentru a vă împărtăși gândurile, un Toot poate cuprinde până la 500 de caractere. Acest lucru înseamnă că puteți împărtăși mult mai multe dintr-o dată.

La fel ca la Twitter, puteți adăuga hashtag-uri # și mențiuni @ la Toot-uri.

Aveți la dispoziție o gamă largă de emoticoane pe care le puteți adăuga la Toot-uri, puteți încărca fotografii și puteți adăuga sondaje. Butonul CW vă permite să setați un avertisment de conținut personalizat. Acesta vă va ascunde Toot-urile până când un cititor va da clic pe el. În mod similar, cu butonul NSFW va apărea atunci când este adăugat o legătură media sau o imagine.

Fotografiile pot fi adăugate de pe dispozitiv prin intermediul pictogramei aparatului foto. Modul în care postarea dvs. este diseminată în cadrul instanței și dincolo de aceasta este determinat prin intermediul butonului glob. Mastodon este un înlocuitor excelentă la o platformă de socializare open source, dar nu este singura existentă.

Siguranță, securitate și confidențialitate

Butonul globului, denumit „Adjust status privacy” (Reglați confidențialitatea statutului), este unul dintre cele mai importante elemente ale experienței dumneavoastră pe Mastodon. Fiecărui toot i se poate atribui un nivel de confidențialitate:

  • Public: Postări în cronologii publice.
  • Doar pentru urmăritori: Postări doar pentru urmăritori.
  • Doar persoanele pe care le menționez: Postări doar către utilizatorii menționați.

Acest accent pus pe confidențialitate și siguranță este îmbunătățit și mai mult prin intermediul pagini Setări (Settings) > Preferințe (Preferences). Aici, puteți specifica o setare implicită de confidențialitate a postărilor și configura notificările.

De exemplu, dacă doriți să blocați notificările privind activitatea celor care nu vă urmăresc, puteți bifa căsuța corespunzătoare și faceți clic pe Salvare modificări (Save Changes).

Având în vedere că mai multe aplicații mobile sunt disponibile pentru Mastodon, ați putea simți că nu este cea mai sigură platformă socială împotriva infractorilor cibernetici. În acest caz, activarea autentificării cu doi factori este o ideii înțeleaptă, doar în cazul în care cineva vă fură telefonul.

Este mai bine să fii în siguranță online decât să nu fii. Ar trebui să folosiți oricum autentificarea cu doi factori, dar dacă nu ați făcut-o până acum, considerați că acesta este un memento pentru a o folosi înainte de a vă configura contul pe Mastodon și pe alte platforme de socializare viitoare.

Mastodon pe mobile

Toate platformele mobile actuale au disponibile aplicații client pentru Mastodon.

  • Utilizatorii de Linux au mai multe opțiuni la alegere, printre care Mastodon pe Arch Linux sau Tokodon, Whalebird și Sengi pentru toate distribuțiile.
  • Utilizatorii de Windows 10/Xbox One/Windows 10 Mobile ar trebui să opteze pentru aplicația Mastodon din Microsoft Store, o aplicație simplă care poate accesa cele mai populare instanțe de Mastodon.
  • Mai multe aplicații pentru Android sunt disponibili pentru Mastodon, printre care Mastodon și Tusky. Aceste aplicații open source vă permit să interacționați cu instanța Mastodon preferată și să partajați cuvinte, imagini și clipuri video la fel cum ați face-o prin navigator (browser).
  • Utilizatori de iOS pot folosi clientul oficial Mastodon. Aceasta vine cu aceleași caracteristici de care vă bucurați în navigator, inclusiv suport pentru emoji, GIF și video, căutare de hashtag-uri și așa mai departe.

E timpul pentru a face Toot, nu Tweet.

Mastodon este un înlocuitor grozav pentru Twitter și una care a putea să iasă din start și să își facă simțită prezența.

Deși platforma este probabil diferită de cea cu care sunteți obișnuit, acest lucru nu ar trebui să vă împiedice să o încercați. Petreceți câteva zile încercând-o. Mastodon ar putea fi spațiul social pe care îl căutați.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *