Password Manager

Ce se întâmplă cu parolele atunci când ștergeți aplicația de gestionare a parolelor

Managerii de parole sunt de neprețuit pentru stocarea în siguranța a parolelor, dar ce se întâmplă atunci când vă ștergeți aplicația sau contul?

Parolele dvs. rămân undeva în spațiul cibernetic sau sunt șterge definitiv?

Unde stochează managerii de parole datele dumneavoastră?

Atunci când încredințați unui manager de parole datele dvs. de autentificare, detaliile de plată și alte informații sensibile, merită să știți cum sunt stocare aceste date.

Managerii de parole de încredere criptează parolele în timpul stocării, astfel încât, chiar dacă sunt accesate în mod rău intenționat, acestea nu pot fi folosite fără cheia de decriptare.

Multe administratoare de parole utilizează standardul de criptare AES-256, care nu a fost niciodată spart. Dar aceasta nu este o regulă, așa că ar trebui să verificați ce tip de criptare folosește managerul dvs. de parole înainte de a stoca informații sensibile.

În funcție de managerul de parole, parolele dvs. pot fi stocare și offline. Acest lucru este cunoscut și sub numele de stocare la rece și previne atacurile cibernetice care se bazează pe o conexiune la internet. Stocarea la rece implică adesea stocarea parolelor la nivel local (adică pe dispozitivul dvs.), utilizând criptarea pe dispozitiv.

Orice manager de parole de încredere va avea protocoale care să asigure că nimeni, cu excepția dvs., nu vă poate vedea parolele stocate. În acest fel, nici măcar angajații nu pot vedea datele sensibile stocare în numele utilizatorilor.

Cu toate acestea, în cazul unui atac cibernetic, parolele care nu sunt stocare local ar putea fi accesate, precum și cheile de decriptare.

Unde se duc datele după ce ați șters managerul de parole?

Când nu mai doriți să utilizați un manager de parole, puteți pur și simplu să ștergeți aplicația sau să vă ștergeți contul. Cu toate acestea, este important să rețineți că acestea nu sunt întotdeauna același lucru.

Dacă folosiți un manager de parole care stochează parolele la nivel local (adică doar pe telefon, calculator), ștergerea aplicației va șterge toate datele stocate.

Dar dacă managerul de parole pe care l-ați ales stochează informațiile sensibile pe un server la distanță, ștergerea aplicației poate elimina doar programul de pe dispozitiv, nu și contul dvs. de manager de parole.

Gândiți-vă la aplicațiile de socializare, cum ar fi Facebook sau Instagram. Ștergerea uneia dintre aceste aplicații nu vă șterge contul, deoarece vă puteți conecta din nou la reinstalare. Scenariul poate fi similar cu anumiți manageri de parole; puteți șterge aplicația, dar contul dvs. online există în continuare.

În acest caz, este posibil ca parolele dvs. să fie stocate în continuare de către managerul de parole, indiferent dacă aplicația se află sau nu pe telefon. Așadar, cel mai bine este să căutați o opțiune de a șterge contul în setările aplicației înainte de a dezinstala programul.

Alternativ, este posibil să vă întâlniți cu administratorii de parole bazate pe blockchain, care stochează parolele într-o formă simbolizată pe un blockchain. Acest lucru înseamnă că parolele dvs. nu sunt stocate local, dar se află totuși într-un mediu securizat care utilizează criptarea și descentralizarea.

Ce trebuie să luați în considerare înainte de a vă șterge managerul de parole

Dacă doriți să utilizați o altă metodă de stocare a parolelor sau dacă vă place aspectul unei alte aplicații, este logic să ștergeți managerul de parole. Dar există câteva lucruri pe care trebuie să le luați în considerare înainte de a face acest lucru.

  1. Asigurați-vă că ștergeți contul, nu doar aplicația, dacă doriți să schimbați permanent managerul de parole.
  2. Asigurați-vă că noua metodă de stocare a parolei este sigură. S-ar putea să fiți tentat de o aplicație gratuită, de exemplu, dar este posibil ca aceasta să nu ofere același nivel de securitate ca o opțiune plătită. Nu toți managerii de parole sunt la fel, iar piratarea acestor aplicații/servicii nu este deloc neobișnuit. Așadar, dacă în prezent folosiți o aplicație de renume, asigurați-vă că cea la care treceți poate fi de încredere.
  3. Evitați opțiunile de stocare foarte vulnerabile, cum ar fi aplicația de notițe sau un proiect de e-mail. Aceste metode nu sunt concepute pentru o stocare securizată, ceea ce face ca parolele dvs. să fie foarte vulnerabile la pierdere, fie că este vorba de un defect tehnic sau de un atac cibernetic.

Ștergerea managerului de parole nu este neapărat același lucru cu ștergerea unei aplicații de social media sau de cumpărături.

Acest tip de program este conceput pentru a stoca informații extrem de sensibile, așa că este important să vă gândiți de două ori înainte de a dezinstala sau de a vă șterge contul.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *