MBR

Ce este MBR-ul si cum poate fi reparat?

Sa zicem ca ai avut o anumita distributie de linux ( ha ham, da la tine ma uit nobara si kali ) si deodata iti apare eroarea „GRUB RESCUE”. Practic, cand iti apare aceasta eroare, numai poti instala practic nici o distributie sau o versiune veche de windows (7,xp) asa ca ce este MBR si cum poate fi reparat?

MBR (Master Boot Record)

MBR (Master Boot Record – recordul (registrul) principal de boot) e primul sector de pe un hard disk care contine codul de bootare si tabelul de partitii. Acesta ii zice BIOS-ului ce sisteme de operare ai instalate, de pe care sa booteze, pe ce partitie sunt instalalte, cate partitii ai, ce dimensiune au partitiile si de ce tip sunt (NTFS, FAT, etc.). MBR e numele acestui sector de boot, dar e insusi tehnica in sine care creaza sectoarele atunci cand formatezi hard-ul, MBR dicteaza cum iti e formstat hard-ul.

Unde se afla MBR-ul pe HDD
Cam asa arata diagrama unui HDD

BIOS-ul verifica intotdeauna MBR-ul ca sa stie ce sa booteze. Cand nu gaseste in MBR vreun cod de bootare iti da eroarea „NTLDR is missing”. MBR suporta doar hard disk-uri de maximum 2 TB si nu mai mult de 4 partitii pe hard. Daca vrei sa ai HDD de capacitate mai mare de 2 TB si/sau mai mutle partitii, va trebui sa folosesti metoda de partitionare GPT. De fapt, nu tu o „folosesti”, in mod propriuzis, ci Windows-ul, atunci cand il instalezi.

Cum reparam MBR-ul?

Pai sunt 2 posibilitati:

  • Instalezi Windows 10 si bineinteles stergi toate partitiile pt ca altfel nu se repara…
  • Daca ai instalat Windows 10 pe stick si este Windows To Go (Windows LIVE), instalezi acest programel si dai Repair MBR pe hdd-ul cu problema.

Din pacate multe distributii de linux strica MBR-ul, mai ales Kali Linux si Nobara Linux…

Alexandru Bratu

Pe 'net din 1997; online din 2001. Co-Fondator la proiectul PHP-Fusion Romania, utilizator linux din 2007, pe vremea aceea trebuia sa depanezi tu, nu gaseai tutoriale ca acum :) Mi-a prins bine acest lucru deoarece asa am invatat sa folosesc toate sistemele de operare si depanandu-le singur...

View all posts by Alexandru Bratu →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *