What Is Linux

Ce este Linux?

În acest articol, veți afla ce este și cum a apărut Linux, ce este o distribuție și alte informații importante. Pentru aceasta trebuie să ne întoarcem în trecut pentru a înțelege câteva probleme.

În 1983, Richard Stallman a lansat proiectul GNU cu scopul de a crea un sistem de operare liber, cum ar fi UNIX, cel mai utilizat sistem de operare la acea dată, atât în instituții comerciale, cât și în instituții academice. GNU înseamnă: „GNU nu este Unix”. Ca parte a acestei lucrări, Richard Stallman a creat, de asemenea, GNU General Public License (GPL).

În 1987, MINIX, un sistem asemănător sistemului Unix, a fost creat de Andrew S. Tanenbaum fiind disponibil în primul rând pentru a ajuta la instruirea în domeniul calculului. Este un sistem simplu de operare care necesită puține resurse hardware. În timp ce codul sursă al sistemului era disponibil, modificarea și redistribuirea au fost restricționate.

La începutul anilor 1990, proiectul GNU avea aproape toate programele disponibile suficient pentru a crea un sistem de operare complet. Cu toate acestea, nucleul GNU, numit HURD, nu a reușit să atragă suficient efort de dezvoltare, lăsând GNU incomplet.

Unix a fost sistemul de operare cel mai utilizat și primul procesor pe 32 de biți de la Intel, 80386, a devenit un cip utilizat pe scară largă în PC-uri. Pentru oamenii care foloseau Unix a fost prea scump și MINIX nu a profitat din plin de chipul Intel pe 32 de biți.

Când în 1991, un student de 21 de ani de la informatică numit Linus Torvalds a anunțat că va crea un nou sistem de operare inspirat de MINIX, dar scris de la zero.

Linux a început ca un proiect în care Linus Torvalds a dorit să construiască un sistem simplu Unix, care ar putea rula pe un PC bazat pe 80386.

Ceea ce a creat Linus Torvalds a fost nucleul publicat pentru prima dată sub propria licență, cu restricții pentru uz comercial. Licența GNU GPL a fost adoptată abia în 1992, deoarece Linux era deja folosit cu programele GNU.

GNU / Linux

Ceea ce numim astăzi sistemul de operare Linux este de fapt combinația a două eforturi la începutul anilor 1990.

Richard Stallman căuta să creeze o alternativă cu adevărat liberă și open source. Lucrează pe utilități și programe sub numele GNU.

Deși a existat un proiect de nucleu în desfășurare, a ajuns să nu fie terminat, iar fără un nucleu visul sursă deschisă și sistemul de operare liber nu a putut fi creat.

Dar, cu munca lui Linus Torvalds în crearea nucleului funcțional și viabil, Linux a dat viață întregului sistem de operare. Întrucât Linus folosea o serie de instrumente GNU (de exemplu: colecția de compilatoare GNU sau GCC), unirea dintre instrumentele GNU și ncleul Linux a fost o potrivire perfectă.

Torvalds a lansat nucleul în septembrie 1991. O comunitate de dezvoltatori a lucrat pentru a integra componentele GNU cu nucleul lui Torvalds pentru a crea un sistem de operare liber, plin de funcții cunoscute sub numele de Linux.

Deoarece nucleul se afla sub licența GNU GPL, în plus față de PC-ul tradițional, este utilizat pe scară largă în automobile, dispozitive de streaming, dispozitive de acasă, dispozitive pentru Internet și în multe altele. Majoritatea internetului depinde de Linux prin intermediul platformei Apache HTTP Server instalată pe servere.

Originea numelui Linux

Inițial, Torvalds a dat numele nucleului Freax, un amestec de free with freak și litera „x”, pentru a-și aminti de Unix. Pentru a facilita dezvoltarea, fișierele au fost trimise la serverul FTP (ftp.funet.fi) al FUNET în septembrie 1991.

Ari Lemmke de la Universitatea de Tehnologie din Helsinki (HUT), care era unul dintre administratorii voluntari ai serverului FTP, nu credea că „Freax” era un nume bun. Deci, el a numit proiectul „Linux” pe server fără al consulta pe Torvalds. Mai târziu, cu toate acestea, Torvalds a trecut „Linux”.

Nucleul Linux

În uz popular, „Linux” se referă, în general la un grup de distribuții de sisteme de operare construite în jurul nucleului. În cel mai strict sens, cu toate acestea, Linux se referă doar la prezența nucleului în sine.

Pentru a construi un sistem de operare complet, distribuțiile includ în general unele proiecte și biblioteci GNU. O parte din instrumentele de bază care alcătuiesc sistemul de operare provin din proiectul GNU; de aici numele: GNU / Linux. A crede că Linux este sistemul de operare în sine, cum ar fi interfețele grafice sau aplicațiile, este o viziune destul de limitată.

Linux este nucleul de control al sistemului de operare. Este intermediarul între software și hardware. Cu toate acestea, pentru a avea un sistem de operare util, aveți nevoie și de alte componente decât de un nucleu. Aceste componente pot include biblioteci de sistem, interfețe grafice pentru utilizatori, utilitare de corespondență, navigatoare web și alte programe.

Elementele de bază ale nucleului

Linux este nucleul sistemului de operare. Stabilește comunicarea între dispozitive și programe. În plus, gestionează resursele de sistem, cum ar fi:

 • Gestionarea dispozitivelor: Un sistem are atașat mai multe dispozitive, cum ar fi CPU, dispozitiv de memorie, plăci de sunet, plăci grafice etc. Nucleul gestionează comunicarea între toate dispozitivele.
 • Managementul memoriei: O altă funcție pe care o gestionează nucleul este gestionarea memoriei. Nucleul păstrează o înregistrare a memoriei neutilizate și utilizate.
 • Gestionarea proceselor: Nucleul gestionează procesele și informațiile de securitate.

Distribuții Linux

Linux este un program cu sursă deschisă. Acesta înseamnă că oricine poate folosi, copia, studia și schimba programul în orice mod pe care îl alege, atât timp cât codul sursă este împărțit în mod deschis cu alții.

Deoarece Linux este un program liber și cu sursă deschisă, acest lucru a adus la o creștere a distribuțiilor. În toate cazurile, codul sursă este gratuit, dar în unele cazuri, distribuția nu este gratuită. De exemplu, trebuie să plătiți o licență pentru a rula Red Hat Enterprise Linux. Cu toate acestea, Red Hat lansează codul sursă pentru oricine vrea să îl descarce.

O distribuție Linux este nucleul Linux și o colecție de programe care împreună creează un sistem de operare. Fiecare distribuție are propriile scopuri și domenii de interes. Alegerea dvs. depinde de ceea ce încercați să realizați.

Există distribuții care sunt comerciale. Aceste distribuții Linux comerciale sunt susținute de corporații și trebuie să plătiți pentru suportul lor. Există distribuții Linux ne-comerciale. Acestea sunt menținute de o comunitate de voluntari.

Sunt distribuții concepute pentru a fi utilizate pe server, altele sunt concepute pentru utilizarea pe calculatoare personale, unele concentrate pe cercetare și știință.

Practic, toate programele care rulează pe Windows au o aplicație asemănătoare care rulează pe Linux. De exemplu; există un pachet numit LibreOffice care oferă un editor de text, o foaie de calcul etc., similar cu Word, Excel și altele de la Microsoft.

Puteți utiliza navigatorul Firefox pentru a trimite e-mail-uri și naviga pe internet. Există numeroase programe audio, printre care XMMS, Amarok și Audacious. Există chiar și un program grafic complet numit GNU Image Manipulation Program (GIMP) care oferă o alternativă la PhotoShop.

Deoarece nucleul este liber, puteți obține diferite „distribuții” bazate pe Linux, dar nu toate sistemele de operare bazate pe Linux sunt aceleași, chiar dacă utilizează același nucleu.

De exemplu, există mai mult de zece interfețe grafice diferite care au fost create pentru platforma Linux, inclusiv soluții populare ca GNOME, KDE Plasma, Pantheon și Fluxbox. Dar multe distribuții includ, de asemenea, componente proprietărești, astfel încât, în timp ce sunt libere să fie folosite, ele nu sunt libere să fie modificate și redistribuite.

Microsoft face ceva similar cu Windows 10, deși compania susține sursa închisă. Microsoft vinde distribuții diferite în funcție de hardware: Windows 10 Pro / Home, Windows 10 Mobile, Xbox One, Windows 10S și așa mai departe.

În prezent, există mai multe distribuții disponibile, dar numai câteva sunt 100% libere.

Iată o listă cu cele mai populare sisteme de operare bazate pe Linux pe care le puteți utiliza:

 • Ubuntu
 • Linux Mint
 • Fedora
 • Debian
 • openSUSE
 • Arch Linux
 • MX Linux
 • Elementary OS
 • Manjaro Linux
 • Pop!_OS

Există distribuții bazate pe Linux create special pentru piața de servere. Cum ar fi Red Hat Enterprise Linux și SUSE Enterprise Linux Server.

Există sisteme de operare bazate pe Linux special create pentru dispozitivele pe care le utilizați și este posibil să nici nu știți. Androidul instalat pe telefon dvs. este un exemplu. Android vine în primul rând pe smartphone-uri și tablete.

Licența Linux

Linux rulează pe multe platforme hardware, de la dispozitive de rețea dedicate, telefoane, calculatoare și chiar super-calculatoare.

În mod tipic, sistemele de operare UNIX rulează numai pe hardware proprietărești. De exemplu, HPUX rulează numai pe servere-le HP, AIX rulează numai pe servere-le IBM. Linux poate rula pe HP, IBM și alte servere.

Linux a fost dezvoltat pe hardware-ul PC-ului folosind procesoare Intel. În timp, Linux a fost portat pe mai multe platforme hardware decât orice alt sistem de operare.

Inițial, Linus Torvalds a lansat nucleul cu propria sa licență, care avea restricții pentru uz comercial. GPL a fost aplicată numai în 1992, deoarece Linux era deja utilizat cu programele GNU.

GPL este o licență de la Free Software Foundation (organizație fondată de Richard Stallman), pe baza următoarelor libertăți:

 • Libertatea de a rula programul în orice scop (libertatea 0).
 • Libertatea de a studia modul în care funcționează programul și de a o adapta nevoilor dvs. (libertatea 1). Accesul la codul sursă este o condiție prealabilă pentru această libertate.
 • Libertatea de a redistribui copii astfel încât să puteți ajuta vecinul (libertatea 2).
 • Libertatea de a perfecționa programul și de a-și elibera îmbunătățirile, astfel încât întreaga comunitate să beneficieze de ele (libertatea 3). Accesul la codul sursă este o condiție prealabilă pentru această libertate.

Un program nu poate folosi GPL dacă nu corespunde tuturor acestor cerințe.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *