Artificial Intelligence

Ce este inteligența artificială?

Inteligența artificială permite ca toate sistemele software și hardware să fie proiectate fără nici un organism viu, comportându-se la fel ca fințele umane, raționând, mișcându-se și având multe talente se numesc AI (Artificial Intelligence).

Inteligența artificială, împreună cu această definiție, are o structură care se poate dezvolta odată cu informațiile pe care le colectează/posedă. Tehnologia AI se îmbunătățește în fiecare zi. Astăzi este deja utilizată în multe procese zilnice importante.

Ce este inteligența artificială?

Inteligența artificială (IA / AI – Artificial Intelligence) este definită ca un domeniu al informaticii care are ca scop crearea de mașini inteligente. Cu ajutorul AI, este posibil să se producă mașini inteligente care pot reacționa ca un om timp de mulți ani.

În ultimi ani, datorită evoluțiilor în domeniul machine learning și al deep learning, AI a devenit o parte a industriei tehnologice. În plus, numărul de cercetări tehnice și specializate în domeniul AI este în creștere.

Acest domeniu puternic și interesant este în creștere și devine tot mai important pentru societatea modernă.

Activitățile de bază ale AI includ cunoașterea, recunoașterea vorbirii, raționamentul, rezolvarea problemelor, percepția, învățarea, planificarea, capacitatea de a muta obiecte.

Aceste mașini inteligente cu AI pot face activități prin utilizarea învățări profunde, a învățării automate și a programării pe calculator. Cu alte cuvinte, odată cu dezvoltarea AI, sarcini complexe precum percepția vizuală, recunoaștere vorbirii, luarea deciziilor și traducereea între limbi pot fi efectuate de mașini inteligente.

Mașinile care se conduc singure, sistemele de navigație și roboții de chat sunt câteva exemple de inteligență artificială în viața reală. Mașinile cu inteligență artificială pot gândi, reacționa și acționa ca oamenii. Ele pot învăța din experiențe datorită învățări automate.

Cealaltă componentă de bază a inteligenței artificiale este deep learning. Deep learning diferă de machine learning prin utilizarea rețelelor neuronale artificiale, algoritmi inspirați de creierul uman.

La fel ca machine learning, deep learning execută o sarcină din nou și din nou pentru a îmbunătăți rezultatul. Cu toate acestea, deep learning utilizează rețele neuronale care au straturi adânco care permit învățarea. În concluzie, acestea pot învăța cum să rezolve problema.

Inteligența artificială a continuat să se dezvolte și să afecteze multe domenii, cum ar fi automobilele, comunicațiile, sănătatea, muzica, armata, deptul și multe altele.

Cum funcționează inteligența artificială?

Inteligența artificială s-a născut pentru a crea abilități de gândire și de analiză a datelor superputernice. Deși AI este încă percepută ca fiind imitația unor roboți care vor cuceri lumea, scopul proiectării este de a dezvolta talentele și creațiile umane.

Funcționează cu principiul depășirii acestuia prin imitarea percepțiilor și reacțiilor oamenilor. Ea devine pe zi ce trece fundamentul inovației.

AI poate lucra mai multe pe baza undor date pe care oamenii nu le pot furniza. Folosește predicțiile pentru a automatiza sarcini complexe structurate sau de rutină prin procesarea unor algoritmi de învățare puternică.

Una dintre utilizările comune al AI este rezolvarea problemelor pentru sarcini specifice. Cu ajutorul AI se poate realiza detectarea și prevenirea problemelor de securitate, soluționarea problememlor tehnologice ale utilizatorilor, reducerea muncii de gestionare a producției și măsurarea conformității interne.

Dezvoltarea AI

AI se transformă într-un domeniu în care multe sectoare lucrează. Datorită inteligenței artificiale, puterea de calcul de bază ridicată în mediul cloud, bugetul redus și puterea de calcul de înaltă performanță oferă ușurință de access.

Inițial, daor mediile de calcul fără cloud și cu buget ridicat puteau fi utilizate pentru AI. AI poate fi considerată ca fiind simularea inteligenței umane. Dezvoltarea AI poate fi modificată din când în când în funcție de science-fiction.

Machine Learning și inteligența artificială

Întrepinderile și organizațiile care utilizează inteligența artificială îmbunătățesc experiența utilizatorilor și le sporesc productivitatea. Pe lângă toate aceste caracteristici, AI nu este încă foarte răspândită.

Proiectele de inteligență artificială pentru întrepinderile/organizațiile care nu utilizează cloud computing necesită un buget ridicat în termeni de interes, o structură complexă și necesită expertiză avansată.

În prezent, mulți factori de găzduire web își modernizează infrastructurile și în ceea ce privește inteligența artificială.

Pe măsură ce au fost concepute soluții și instrumente suținute de inteligența artificială, tot mai multe companii au început să beneficieze de AI într-un mod practic și cu un buget redus.

În timp, cu caracteristici integrate/tradiționale de inteligență artificială; Conceptul de inteligență artificială este dezvoltat cu soluții, instrumente și programe care automatizează procesul decizional algoritmic.

Asistența medicală este, de asemenea, un domeniu foarte important pentru dezvoltatorii AI, este posibil să joci șah cu un mare maestru sau chiar să conduci o mașină fără șofer.

Inteligența artificială gata de utilizare, conspirația poate fi descrisă ca o soluție avansată care poate depăși multe provocări. Acesta oferă o contribuție comericală foarte importantă pentru companii.

În ciuda tuturor caracteristicilor avantajoase ale inteligenței artificiale, multe întreprinderi nu pot exploata întregul potențial al învățări automate și al altor competențe de AI.

Fluxurile de lucru ineficiente și lipsa de muncă în echipă care să sprijine sistemul de AI au un impact negativ asupra efectelor potențiale ale inteligenței artificiale.

Viitorul inteligenței artificiale

Mașina, care se bazează pe machine learning, dezvoltă capacitatea de autoînvățare prin procesarea datelor, la fel ca la oameni, ca o distopie din filme și romane SF.

Cu toate acestea, cele mai importante obiective care urmează să fie realizate cu ajutorul inteligenței artificiale sunt proiectele legate de sectorul sănătății.

Aceste mașini, dezvoltate de oameni, sunt menite să fie lipsite de erori, spre deosebire de ființele umane.

AI își propune să găsească soluții la probleme precum schimbările climatice și foametea și să proiecteze o lume mai ideală. De asemenea, Solomon afirmă că giganții din domeniul tehnologiei vor stabili proiecte comune în domeniul AI.

Charles Nduko, un medic de la Emteq, consideră că AI nu este valoroasă fără factori umani și că aceasta poate fi folosită cel mai eficient în sectorul sănătății și în diagnosticarea multor boli.

Efectele inteligenței artificiale asupra șomajului

Poate că cea mai elementară teamă a oamenilor cu privire la AI este șomajul.

Preocuparea că instrumentele și sistemele dezvoltate prin intermediul Ai vor crește într-o perioadă scurtă de timp, înlocuind oamenii și dezvoltând sisteme fără pilot, duce la dezvoltarea unei perspective negative față de dezvoltarea AI.

Inteligența artificială, care a devenit inevitabilă pentru sistemele de securitate, poate elimina în curând nevoia de șoferi odată cu dominația vehiculelor autonome.

Deși instrumentele de inteligență artificailă au capacitatea de a decide și de a construi, deși nu au percepții etice, nu poate fi ignorată existența unor domenii în care factorul uman este încă mai eficient.

Inteligența artificială, denumită și reealitate virtuală, permite economisirea forței de muncă, a timpului și a bugetului prin utilizarea ei din ce în ce mai activî în multe domenii, cum ar fi sistemul educațional și sectorul construcțiilor.

Cu această structură avantajoasă în viitorul apropiat, trebuie să ne confruntăm cu faptul că ea va ocupa o parte foarte serioasă din viața noastră.

Când ne uităm la previziunile unor oameni de știință și experți în tehnologie, AI poate deveni independentă de controlul conceptului de ființe umane, de designer și poate conduce lumea.

Cât de periculoasă este?

Într-o scrisoare adresată Organizației Națiunilor Unite, cei mai importanți 100 de experți în robotică din lume au avertizat că tehnologia inteligenței artificiale este cutia Pandorei și că aceasta nu poate fi închisă cu ușurință după ce a fost deschisă.

Fiind o problemă care îi împarte în două pe oamenii de ștință și autorități, AI poate fi comparat cu fenomenul dezintegrării atomice. Bomba atomică este o invenție născută din același sistem, dar progresele tehnice obținute prin dezintegrarea atomului.

Inteligența artificială poate fi cel mai bun lucru care i s-a întâmplat vreodată omenii, dar și cel mai rău lucru!

Spre deosebire de politicienii care suțin că roboții pot elimina al Treilea Război Mondial, nu țările, și de experții care suțiin că sistemul bancar va fi adus la viață, conceptul de securitate este în infinita contradicție cu cei care spun că hackerii ar putea mai ușor să încalce acest sistem robotizat.

Vehiculele aeriene fără pilot la bord au fost menționate pe larg în aceste analize distopice.

Dezacordul dintre fondatorul Tesla, Elon Musk și Mark Zuckerberg a fost discutat pe larg în social media, iar Zuckerberg a susținut că robotizarea, adică tehnologia AI, este în beneficiul umanității și lipsa de sens a acestor discuții distopice.

Un grup important, printre care se numără și Elon Musk, a creat un lanț de semnături pentru a interzice proiectarea de roboți capabili să ucidă.

7 tipuri de inteligență artificială

Există patru tipuri de inteligență artificială dezvoltate sau în curs de dezvoltare.

  1. Mașini reactive / Reactive Machines
  2. Memorie limitată / Limited Memory
  3. Teoria minții / Theory of Mind
  4. Conștință de sine / Self-aware
  5. Inteligența artificială îngustă / Artificial Narrow Intelligence (ANI)
  6. Inteligența generală artificială / Artificial General Intelligence (AGI)
  7. Superinteligența artificială / Artificial Superintelligence (ASI)

Mașini reactive

Este un tip de inteligență artificială care poate fi un singur domeniu de expertiză, deoarece nu are memorie și nu poate face deducții bazate pe experiență. Exempl: întâlnirea lui Kasparov cu calculatorul de șah IBM Deep Blue. Aceasta este una dintre cele mai vechi forme de AI.

Memoria limitată

Mașinile AI cu memoria limitată pot sintetiza informațiile despre lume pe care le-a programat anterior cu informațiile pe care le-a colectat din trecut și pot lua decizii cu privire la posibile situații viitoare. Exemplu: vehicule fără șofer și asistenți digitali.

Teoria minții

Teoria minții este următorul nivel al AI. Spre deosebire de asistenții digitali insensibili, aceasta a fost dezvoltată ca un tip care poate înțelege și reacționa la oameni, chiar și la alte inteligențe artificiale. AI la nivelul teoriei minți este capabilă să interacționeze mai bine cu entitățile prn discernerea nevoilor, emoțiilor, credințelor și proceselor de gândire ale acestora.

Conștință de sine

Acest tip, care este o extensie avansată a teoriei minții, este subiectul curiozității de astăzi în ceea ce privește tehnologia. Doar acest tip de AI a fost dezvoltat ca fiind conștient de sine însuși. El are abilități speciale, cum ar fi gândirea și scrierea, analizarea și înțelegerea propriilor sentimente.

Inteligența artificială îngustă (ANI)

Inteligența artificială îngustă se referă la sistemele de inteligență artificială care pot îndeplini o anumită sarcină în mod autonom, folosind capacități similare celor umane. Aceste mașini nu pot face nimic mai mult decât ceea ce sunt programate să facă și, prin urmae, au o gamă foarte limitată sau îngustă de competențe.

Inteligența generală artificială (AGI)

Prin inteligența generală artificială, un agent de AI poate învăța, percepe, înelege și funcționa complet ca o ființă umană. Aceste sisteme sunt capabile să construiască în mod independent competențe multiple și să formeze conexiuni și generalizări între domenii. Acest lucru face ca AGI să aibă cele mai multe dintre capacitățile unei fințe umane.

Superinteligența artificială (ASI)

Superinteligența artificială poate reproduce inteligența multifațetată a ființelor umane. Este o formă de AI mai bună, deoarece au o memorie covârșitor de mare, o procesare și o analiză mai rapidă a datelor și capacități de luare a deciziilor.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *