Linux System

Ce este fișierul /etc/mtab în sistemul Linux

În acest articol, vom explora fișierul /etc/mtab de pe un sistem Linux și vom înțelege diferiți parametri și directive incluse în acesta.

Ce este fișierul /etc/mtab în Linux

Fișierul /etc/mtab este un fișier care conține o listă a sistemelor de fișiere montate în prezent. Orice sistem de fișiere montat va apărea aici. În cazul în care aveți un disc sau un volum care nu este montat, acesta nu va apărea în acest fișier.

Fișierul /etc/mtab este similar cu fișierul /etc/fstab, dar diferă ușor. De asemenea, acesta din urmă este aplicat la pornire, în timp ce fișierul /etc/mtab afișează ce este montat.

Fișierul este comun în sistemele de tip UNIX și este utilizat de comenzile mount și unmount pentru a monta și demonta volume.

Puteți vizualiza fișierul /etc/mtab folosind comanda cat, după cum se arată.

cat /etc/mtab

Sau accesați fișierul folosind editorul de text preferat. În acest exemplu, fișierul este deschis cu editorul text vim.

vim /etc/mtab
View mtab file

Puteți afișa aceleași informații prin vizualizarea fișierului /proc/mounts, după cum se arată mai jos.

cat /proc/mounts
Show Mounted File Systems on Linux

Să înțelegem fișierul /etc/mtab

Fișierul /etc/mtab cuprinde 6 coloane care sunt separate prin spațiu. Cea de-a patra opțiune cuprinde o listă de opțiuni de montare separate prin virgulă.

Să luăm exemplu următoarea intrare.

sysfs /sys sysfs rw,nosuid,nodev,noexec,relatime 0 0
  • Prima coloană reprezintă numele dispozitivului montat – în acest caz, sysfs.
  • A doua coloană reprezintă punctul de montare sau locul unde este montat dispzitivul. Aici, /sys este punctul de montare pentru dispozitivul sysfs.
  • A treia coloană arată sistemul de fișiere al dispozitivului. În acest caz, sysfs.
  • A patra coloană afișează opțiunile de montare, care, în majoritatea cazurilor, sunt separate prin virgule. Aceste opțiuni indică directivele de montare a partiției. În acest caz, opțiunile de montare sunt rw,nosuid,nodev,noexec,relatime.
  • Coloanele a cincea și a șasea reprezintă opțiunile dump și respectiv, fsck.

Comanda dump utilizează opțiunea dump pentru a face o copie de rezervă a unui sistem de fișiere. Această valoare este redundantă și nu are nici o semnificație în fișierul /etc/mtab. Opțiunea este întotdeauna 0 și este inclusă doar ca o formalitate pentru ca fișierul mtab să fie congruent cu fișierul /etc/fstab.

Comanda fsck utilizează ultima opțiune pentru a verifica dacă există defecte (errors) în sistemul de fișiere. La fel ca și în cazul opțiunii dump, valoarea este întotdeauna 0 și nu are nici o semnificație. Este prezentă doar de dragul formalității.

Concluzie

În acest ghid, am analizat fișierul /etc/mtab și scopul acestuia. Am văzut în continuare coloane și opțiuni prezente în fiecare linie sau intrare.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *